Zorganimatie laten maken?

Zorganimaties laten maken om jouw communicatie te versterken is een verstandig idee. Vooral wanneer je een complexe of misschien zelfs saaie boodschap moet overbrengen. Animatie video’s voor de zorg zijn een versterking op de traditionele manier van communiceren. In zorgland kom je op het gebied van communicatie allerlei valkuilen tegen. Daarbij kun je denken aan:

  • Laaggeletterden
  • Mensen met een niet Nederlandse afkomst
  • Cliënten met veel stress en ongeduld
  • Patiënten met een laag opleidingsniveau
  • Complexe materie

Communicatie in de zorg

Goed, kort en helder communiceren is niet altijd even makkelijk. Er liggen veel gevaren op de loer. Je wilt namelijk volledig zijn in je communicatie, maar niet vervelen. Ook wil je professioneel overkomen, maar niet te stoffig. Voor de zorg is het daarnaast belangrijk dat je rekening houdt met de diversiteit van jouw doelgroep. Niet iedereen is even snel van begrip of thuis in de stof.

communicatie zorg

De kracht van film en video

Als een foto al meer dan duizend woorden vertelt, moet je nagaan hoeveel een film of video kan vertellen. We onthouden tot 80% van wat we zien, tot 20% van wat we lezen en tot 10% van wat we horen. Ook het begrip van beeld ligt veel hoger dan het begrip van tekst. Je haalt namelijk de ruimte voor vrije interpretatie bij jouw doelgroep weg. Juist in de zorg is die ruimte voor interpretatie niet wenselijk en kan het leiden tot fouten.

Zie hiernaast een hele heldere uitleganimatie voor onze vaste zorgpartner GGz Centraal. Wij produceren verschillende animaties voor hun om wetten, behandelplannen en andere zaken duidelijk in beeld te brengen.

Fiks Film en zorganimaties

De oorsprong van de animatiestudio Fiks Film ligt in het zorglandschap. Onze allereerste opdrachtgever de GGD Gelderland-Zuid heeft ons wegwijs gemaakt in de regels en wetten van zorgland. Tegenwoordig werken wij voor veel verschillende zorgorganisaties. Wij zijn inmiddels thuis in vele termen, problemen en ‘do’s en don’ts’ van de verschillende zorgorganisaties. Dat maakt ons een fijne samenwerkingspartner op dit thema. Wij hebben de meeste kennis al in huis. Daarnaast heeft Koen (een van de eigenaren) een achtergrond in de Gedragsverandering. Zijn kennis van de mens brengt veel video’s naar een volgend niveau.

Fiks en zorg

Animatiefilm laten maken voor de zorg

Wanneer wij een animatieproject starten met een zorgpartner, komen wij eerst langs op jouw zorglocatie (van Groningen tot Amsterdam en Maastricht). Vervolgens gaan wij na de kennismaking opzoek naar het doel van de te produceren uitlegfilm. Meer dan eens komen wij er tijdens het gesprek met opdrachtgevers achter dat we het doel iets moeten bijstellen of anders moeten formuleren. Het doel is van groot belang, omdat dit het vertrekpunt van de video is.

Zie hiernaast een video die wij produceerden voor Vumc Amsterdam. Een video óver medicatie, opgebouwd mét medicatie.

Vervolgstappen in het animatieproces

Als we alles helder hebben en op één lijn zitten, gaan wij over tot productie. Wij schrijven het script voor de video en bedenken en schetsen een scenario uit. Er is voldoende mogelijkheid tot inspraak tijdens het gehele productieproces. Wij hanteren namelijk een zeer flexibel feedbackbeleid. Het is belangrijker dat we het eens zijn over de inhoud dan dat we ‘snel snel’ geld willen verdienen.

Onze animatiepartners beschrijven ons eerder als ‘vak-idioten’ dan als ‘zakenmannen’.

Als de schetsen gemaakt en geaccordeerd zijn, zullen wij aan de hand van de input van de opdrachtgever 3 stijlen ontwerpen. Het is ons in slechts 1% van alle producties gebeurt dat de opdrachtgever nieuwe voorstellen wilt; Daar doen we dan ook helemaal niet moeilijk over. Over het algemeen is één van de drie voorstellen direct een schot in de roos!

Aan de hand van alle voorgaande procesonderdelen produceren wij een storyboard. Nu neemt de animatiefilm al langzaam zijn ware vormen aan. Ook bij deze stap hebben wij de feedback van de zorgprofessional (opdrachtgever) nodig. Als het storyboard eenmaal is goedgekeurd, zoeken wij samen met de opdrachtgever een passende stemacteur/-trice uit en gaan wij over tot het animatieproces. Niet veel later is jouw zorgvideo klaar en kun je ermee naar buiten (of binnen voor intern gebruik).

Wil jij ook een zorgvideo laten maken? Neem direct contact met ons op!

Ik wil een zorgvideo!