Wat kost een animatie video?

Wat kost de gemiddelde animatie video? Als jij een animatie video wilt laten maken, ben je natuurlijk benieuwd naar de kosten. Helaas zul je van veel productiebedrijven het antwoord krijgen dat het van veel factoren afhankelijk is. Een vaag antwoord, maar het is wel de werkelijkheid. In deze blog zetten wij de meest belangrijke variabelen uiteen én adviseren wij bij het maken van jouw keuzes.

Animatie als doel of als middel?

Wat we natuurlijk voorop kunnen stellen is dat kwaliteit simpelweg geld kost. Dat is met alles in het leven. Het voornaamste is dat jij zelf een aantal afwegingen moet maken. Ook bij animatie gaat vaak het principe ‘goedkoop is duurkoop’ op. Je kunt heel goedkoop een uitleganimatie laten maken, zeker. Alleen moet je jezelf dan de vraag stellen of de animatie het doel op zich is óf dat het een middel is om jouw doel te bereiken. Bijvoorbeeld hogere sales, het overbrengen van een complexe boodschap of het branden van jouw nieuwe product of bedrijf.

Met een ‘goedkope’ video ga jij jouw doel minder snel (of helemaal niet) bereiken dan met een goed geproduceerde video. Je moet grondig nadenken over de doelgroep, hetgeen je wilt bereiken, de stijl die aansluit bij jouw identiteit en ga zo maar door. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het proces vóór de daadwerkelijke productie belangrijker is dan de productie zelf.

Kwaliteit, kwantiteit en de animatiekosten

Je wilt kwaliteit, je wilt kwantiteit en je wilt lage animatiekosten. Het zijn allemaal eisen die wij vaak voorbij horen komen tijdens een intakegesprek. Bij grafische producties betekent, zoals eerder gezegd, dat je beter voor duurzame kwaliteit kunt kiezen dan voor de versnipperaar. Een video moet namelijk toekomstproof zijn en niet te snel gaan vervelen. Kortom je wilt er langer dan een maandje gebruik van kunnen maken.

In de wereld van de grafische productie heb je te maken met dé driehoek. Op de drie hoeken staan kosten, doorlooptijd en kwaliteit. In deze magische driehoek zijn de hoeken met elkaar verbonden. Als je één hoek beweegt, heeft dat invloed op de andere hoeken. Je kunt bijvoorbeeld een korte doorlooptijd willen, maar dat betekent dan wel dat je inlevert op kwaliteit of kosten. Je kunt de kosten omlaag schroeven, maar dan heb je wel een langere doorlooptijd of lagere kwaliteit.

Bij Fiks Film hanteren we op basis van de productiedriehoek drie animatiecategorieën:

  • Brons: Normale kwaliteit – Lage kosten – Normale doorlooptijd.
  • Zilver: Hoge kwaliteit – Normale kosten – Normale doorlooptijd.
  • Goud: Super hoge kwaliteit – Hoge kosten – Langere doorlooptijd.

Hoe zijn de kosten opgebouwd?

Bij een doorsnee animatieproductiebedrijf zijn de kosten simpelweg gebaseerd op het aantal productie-uren. Hoe meer uren je als producent in een video kan stoppen, hoe duurder de video wordt én hoe hoger de kwaliteit zal zijn. Animaties hebben tijd en liefde nodig. Als er genoeg ruimte daartoe is, zul jij een effectieve video krijgen, waarmee jouw doelen gemakkelijk behaald worden. De productie-uren beslaan onder andere:

  • Meetings en brainstormsessies
  • Copywriting
  • Stijlontwerpen
  • Scenario’s bedenken en schetsen
  • Storyboard en illustratie productie
  • Animeren
  • Sound-design
  • Mogelijk: Lancering en on-/offline campagnevoering

Alles dat voldoende aandacht krijgt groeit!

Animatiekosten bij Fiks Film

Wij geven video’s de aandacht die ze verdienen. Wij werken met fixed prices en kijken niet al te veel naar onze uren. Het geluk van de opdrachtgever is ons geluk. Als autodidactisch illustratoren en animatoren zijn tevreden opdrachtgevers nog steeds de grootste beloning. De feedbackrondes bij ons zijn niet ingeperkt, maar flexibel. Daardoor voelen onze opdrachtgevers zich ten alle tijden vrij om aanpassingen door te voeren. Natuurlijk geven wij wel adviezen wanneer het ‘de verkeerde kant’ op dreigt te gaan. Al onze video’s bereiken hun doel. De vraag is alleen hoe jij van A naar B wilt.

Bekijk onze animatie video’s