Korte animatiefilms – Inspirerend

In deze vreemde weken willen wij jullie zo af en toe een inkijkje geven in de wereld van de meest inspirerende ‘Animated Short Films’. De animatiefilms duren korter dan 10 minuten, kijken heerlijk weg én als je even geluk hebt, steek je er ook nog wat van op. Deze week staan de animatie video’s in het thema van ‘inspiratie’. Waarom doe jij wat je doet? Wat maakt jou écht gelukkig? En wat geeft jou de creativiteit of kracht om door te gaan?

Meer blogartikelen Meer animatie video’s

Animatie-short-film

Alike - short film

De short film ‘Alike’ is een 3D animatie waarin gebruik wordt gemaakt van relatief simpele figuren. Op het eerste oog lijkt het daardoor wellicht een saai design. Echter, zorgt de simplistische vormgeving van de karakters ervoor dat het verhaal, de storyline, in de video extra goed naar voren komt. Het kleurgebruik in de animatiefilm zorgt daarnaast voor een extra laag in de video. Zo zie je dat de kleur wordt gebruikt als graadmeter voor het ervaren geluk van de karakters. Er zit geen voice-over bij het verhaal. Het mooie daarvan vind ik persoonlijk dat iedereen zijn eigen invulling aan het verhaal kan geven én je daardoor niet gestuurd wordt door de regisseur of producent van de film.

Voor mij geeft deze geanimeerde film een duidelijk inzicht in de vraag: Waarom doe jij wat je doet?

De film is gedirigeerd door Daniel Martínez Lara & Rafa Cano Méndez van de animatie studio Pepe School Land uit Barcelona, Spanje.

Meneer Onverschillig - Short film

Meneer onverschillig (Mr. Indifferent) is ook een 3D animatie. De animatiefilm is gemaakt door BadStache Animation Studio. Ze hebben niet minder dan vier-en-halve maand aan de video gewerkt met 30 man. Dat geeft wel aan hoeveel werk een goede animatieproductie met zich mee brengt. Gelukkig voor het productiehuis is het wel goed te zien in de video hoeveel werk ze erin hebben gestopt. Let bijvoorbeeld op de vormgeving en het ontwerp van de haren van de karakters, de gedetailleerde objecten op straat en de soepele karakteranimaties. Ook in deze shortfilm wordt het verhaal ‘verteld’ zonder voice-over. Hierin zien we weer de échte kracht van het beeld terug.

Deze animatiefilm geeft een prachtig inzicht in de vraag: Wat maakt nou écht gelukkig?

Piper - Short film

Piper is een prachtig geanimeerde korte video van (niemand minder dan) Disney Pixar. De animatiestudio heeft de kleine vogel op fantastische wijze tot leven gewekt en karakter gegeven. Één van de moeilijkste dingen in animatie (en film in het algemeen) is het neerzetten van een likeable karakter. Dat is een karakter die bij iedereen in de smaak valt en die iedereen op meer of mindere wijze in zijn of haar hart kan sluiten. Tijdens de korte animatiefilm Piper leef je enorm mee met de kleine vogel. Je gunt het hem om bij ‘de meute’ te horen en ziet zijn worstelingen. Totdat Piper op een gegeven moment een creatieve oplossing vindt en daarmee in één klap de meest populaire vogel van het strand is.

Voor mij helpt deze video antwoord te geven op de vraag: Wat geeft jou de creativiteit of kracht om door te gaan?