Er zijn tal van redenen waarom het een goed idee is om een illustratie te laten maken. Denk aan infographics, ter ondersteuning van een artikel, voor op jouw website of voor op social media. Als je een afbeelding wilt gebruiken zul je eerst voor jezelf moeten beslissen of je een illustratie laat maken óf dat je stock-illustraties gebruikt. In deze blog zal ik uitleggen waarom de voorkeur in de meeste gevallen uit zou moeten gaan naar illustraties op maat én waarvoor je illustratiemateriaal allemaal kunt inzetten.
Stock-illustraties zijn een handige uitkomst als je niet het budget hebt om een illustratie te laten maken. In mijn ogen is budget dan ook de enige goede reden om niet te kiezen voor illustraties die op maat zijn gemaakt. Een stock-afbeelding kun je in sommige gevallen zelfs al gratis van het internet plukken. Ook kun je een abonnement nemen op een bibliotheek die stock-materiaal aanbiedt.
Het grote nadeel van het gebruik van stock-illustraties is dat ze niet aan te passen zijn op de look en feel van jouw bedrijf. Jouw huisstijl wordt ondermijnd en jouw uitingen zullen niet eenduidig herkenbaar zijn voor jouw bedrijf of organisatie. Daarnaast is de kans groot dat de afbeeldingen inhoudelijk niet aansluiten bij jouw boodschap.
Het grote voordeel van illustraties op maat is dat ze exact en naadloos aansluiten op jouw huisstijl. Daarnaast zullen de illustratiestijlen, als je ze vaker gebruikt, herkenbaar worden voor jouw organisatie. Ze trekken op die manier extra aandacht van jouw doelgroep en dát is nou juist wat belangrijk is. Zonder ontvanger, geen boodschap.
Ook kun je met de afbeeldingen die op maat worden gemaakt, goed aansluiten op jouw boodschap. Daardoor is het niet alleen een ‘versiersel’, maar versterkt de illustratie het tekstbegrip. Door één op één te schakelen met de illustrator of designer van jouw afbeelding, kun je helemaal jouw ei kwijt in de afbeelding.
Infographics zijn een goed idee als je een complex verhaal inzichtelijk wilt maken. Je kunt ze bijvoorbeeld inzetten om een stappenplan uiteen te zetten, om over data te communiceren of om een handleiding te visualiseren. Een infographic brengt twee werelden bij elkaar. Namelijk die van tekst én die van beeld. Door dit op een juiste manier te doen, versterkt het het begrip van jouw boodschap.
Bij een goede praatplaat of infographic moet de gebruiker in één oogopslag kunnen zien waar het over gaat. Vervolgens moet de infographic de aandacht van de gebruiker sturen. Dat doe je met behulp van pijlen, nummering, kleurgebruik of andere design-technieken.
Ook op een website is het belangrijk om gebruik te maken van goed ontworpen afbeeldingen. Je kunt illustraties gebruiken om de boodschap en inhoud van jouw website te versterken. Beeld is tegenwoordig vele malen belangrijker dan tekst. Mensen zijn lui geworden en zullen steeds minder graag lezen. Daarom is het belangrijk dat jouw website, door middel van het gebruik van helder beeld, in één oogopslag helder is.
Voor op websites kun je .svg bestanden gebruiken. Dat zijn zogenaamde ‘vector’ afbeeldingen die niet gebruik maken van pixels, maar van vectoren. Door dat te doen krijg je haarscherpe illustraties. De afbeelding hieronder is bijvoorbeeld een vectorillustratie. Als je erop inzoomt, zul je zien dat hij scherp blijft.
Mijn hart maakt altijd een sprongetje als ik mooie illustraties verwerkt zie in artikels of rapporten. Voorbeelden van grote namen die goed weten hoe belangrijk sterke afbeeldingen zijn, zijn The New York Times en De Volkskrant. Dat zijn natuurlijk niet de minste organisaties. Daarom wil ik benadrukken dat een goede illustratie niet altijd bakken met geld hoeft te kosten. Je kan al voor een heel toegankelijk budget goede illustratoren aan het werk zetten.
Als je als bedrijf of organisatie illustraties gebruikt voor op sociale media, dan is het belangrijk dat je dat goed doet. Een onderdeel daarvan is het gebruik van een herkenbare illustratiestijl, ofwel illustratie-huisstijl. Daardoor wordt jouw organisatie of bedrijf herkent aan de communicatie-uitingen. Mensen stoppen daardoor eerder met scrollen wanneer ze jouw content voorbij zien komen. Dat leidt tot meer zichtbaarheid en meer bereik.
De herkenbaarheid van illustraties is daarin écht de sleutel. Het zorgt er niet alleen voor dat mensen precies weten dat het een uiting van jouw organisatie is, maar het zorgt ook voor rust, gemak en begrip in het hoofd van jouw doelgroep.
Tegenwoordig zie je steeds vaker gifjes terug op websites en social media. Zo ook op onze website. Door gebruik te maken van bewegende afbeeldingen, kun je de aandacht sturen en vasthouden. De website komt tot leven. Het wordt daardoor voor een gebruiker veel onderhoudender om door jouw website heen te neuzen. Op die manier kun je de aandacht langer vast houden.
Het laten maken van een gif of gifje hoeft helemaal geen intensief proces te zijn. Soms hoef je niet eens nieuwe illustraties te laten maken om er een gif van te maken. Vraag het ons als je er niet zeker van bent.
Graag voeg ik hier een korte technische noot aan toe. Natuurlijk willen we op een website dat de beelden haarscherp zijn. Dat doe je door bestanden niet in .gif te produceren en te uploaden, maar in .json (een afgeleide van .svg). Daardoor zijn pixels verleden tijd en heb je haarscherp beeldmateriaal!