GIF gebruik op websites

Steeds vaker zien we bewegende content op websites. Dat kan zijn in de vorm van geschoten video, animatie of GIF. Van deze drie is GIF de nieuwste. Een GIF is eigenlijk een kort filmpje die ‘looped’. Dat wil zeggen dat de video zichzelf continu herhaalt. Meestal duren de video’s in de GIF’s tussen de vijf en 10 seconden. GIF gebruik op websites maakt jouw content meer onderhoudend voor jouw doelgroep. Een website gaat ‘leven’ door het gebruik van bewegende content. Dat zorgt ervoor dat de doelgroep zich langer op jouw website zou begeven. Één van de vragen die ik in deze blog wil behandelen is; ‘Zorgt het gebruik van GIF’s voor een betere online vindbaarheid (SEO)?’.

Wat is een GIF?

Laten we eerst eens kort kijken naar wat een GIF eigenlijk is. Zoals eerder gezegd is een GIF een korte, zichzelf herhalende video. Het mooiste is het wanneer het begin en eind van een GIF naadloos op elkaar aansluiten, waardoor je niet ziet dat de video ‘opnieuw’ begint, maar hij eindeloos voortduurt.

GIF’s zijn idioot populair bij een grote verscheidenheid aan mensen. Veel mensen gebruiken GIF’s in online communicatie, zoals Whats’app, Facebook message en andere online mediums. GIF’s worden veelal ingezet, omdat ze grappig worden geacht. Echter, is een GIF veel meer dan slechts grappig. Het is een manier van jezelf uitdrukken. Bewegend beeld toont vrijwel altijd meer emotie dan een stilstaande afbeelding.

Hoe krijg ik een GIF van goede kwaliteit?

Een GIF-bestand op zichzelf is niet heel aantrekkelijk om op jouw site te uploaden. De meeste GIF’s zijn namelijk niet van goede kwaliteit. Je zult al snel zien dat de GIF-video veel pixels toont. De reden daarvoor is dat een GIF-bestand vaak van klein formaat is. Je kunt uiteraard een GIF van groter formaat uitwerken. Daarvan is dan wel het nadeel dat jouw site langzaam wordt door ‘zware content’.

De oplossing is een .svg bestand óf om helemaal correct te zijn een .json bestand. Een .json bestand zorgt ervoor dat jouw video niet wordt omgezet in pixels, maar in vectoren. Door de het filmpje in vectoren te uploaden op jouw website, kun je als gebruiker in- en uitzoomen tot je een ons weegt, maar de video blijft haarscherp. Het nadeel hiervan is wel dat je niet alle video’s om kunt zetten in vectorbestanden. Vraag ons vooral naar de mogelijkheden voor jouw GIF!

Vraag het ons!

Een geanimeerde GIF als .json

Een geanimeerde video is makkelijk om te zetten in een haarscherpe .json GIF. Doordat alle velden in een animatie video reeds vectoren zijn, hoef je de animatie alleen nog maar op de juiste manier te exporteren. Zelf doen wij dat met de plug-in Bodymovin’. Je moet er even induiken, maar de learning curve is vrij laag.

Zelf gebruiken wij veel geanimeerde GIF’s op onze website (bekijk bijvoorbeeld onze home pagina). Het maakt onze website interessant en dynamisch voor onze doelgroep; Er gebeurt altijd iets. Daardoor houden we onze doelgroep langere tijd op onze website.

Zorgen GIF's voor betere online vindbaarheid?

Of GIF’s zorgen voor betere online vindbaarheid (SEO) is nog discutabel. Zelf zou ik zeggen van wel. Doordat de GIF’s over het algemeen het bezoek aan een website verlengen, scoort Google jouw website hoger. De langere web-bezoeken zullen er namelijk toe leiden dat Google ‘denkt’ dat jouw doelgroep jouw content interessant vindt.

Nu wil het feit dat Google nog geen speciale manier heeft om GIF-content te ‘raten’. Wél zijn ze daar op het hoofdkwartier van Google druk mee bezig. De vraag is alleen nog even hóé ze de content gaan waarderen. Natuurlijk is het zo dat Google jou vraagt om de meta-data van jouw ‘rijke content’  goed op orde te hebben. De meta-data vertelt Google namelijk waar jou ‘rijke content’ over gaat, aangezien Google (nog) geen systeem heeft om rijke content zelf af te lezen.

Wij helpen jou graag verder!

Wij, van Fiks Film, helpen jou graag verder met vragen over de toepassing van GIF’s op jouw website of in jouw online communicatie. Gif gebruik op websites is niet alleen visueel aantrekkelijk, maar naar onze verwachting dus ook goed voor jouw SEO.

Kom in contact Bekijk onze animatie video’s