Animatiefilm of geschoten video?

Een animatiefilm of animatie video laten maken, is altijd een goed idee. Animaties zijn flexibel, veelzijdig, effectief en in vergelijking met de meeste (goede) videoproducties ook nog eens voordelig. Hieronder onderbouw ik kort waarom het laten maken van een uitleganimatie, bedrijfsanimatie of stop-motion altijd een goed idee is. De voordelen van het laten maken van een animatiefilm zet ik af tegen het laten maken van een ‘geschoten video‘.

Nu een animatie laten maken

Animatie laten maken

Animatie versus 'Geschoten video'

Veel mensen vragen zich af wat de voordelen van een animatiefilm versus een geschoten video (live video) zijn. Die voordelen zijn veelzijdig. Zowel in de kosten, als in de productie, als in de impact en effectiviteit staat animatie voor ons al lange tijd op de eerste plek.

Zelf hebben wij ‘vroeger’ ook live video’s geproduceerd. En ook zeker met heel veel plezier. Echter, hebben wij na enkele jaren de live video’s uit ons aanbod gehaald om verschillende redenen. Die redenen zal ik in de komende alinea’s belichten.

Zie hiernaast een korte samenvatting van een animatieproducties uit eigen werk. Je kunt ook even rondneuzen op ons Vimeo-kanaal: Klik hier.

Productiekosten

De animatiekosten zijn relatief lager dan de kosten van een goede videoproductie. Ik ben het ermee eens dat iedereen al laagdrempelig een leuke video of vlog kan maken met bijvoorbeeld zijn of haar telefoon. Echter, voor een gedegen videoproductie met een professioneel productieteam ben je al gauw veel geld kwijt. Kosten kunnen zitten in:

  • Acteurs; In animaties creëren wij onze eigen acteurs en die zijn altijd beschikbaar! Het inhuren van een acteur daarentegen loopt al gauw in de kosten.
  • Materiaalkosten; Ondanks dat goede camera’s steeds goedkoper worden, liggen de productie-eisen tegenwoordig veel hoger. Denk daarbij aan drone shots, steady cams en andere opnamemethodes.
  • Locaties; De juiste locaties selecteren is misschien wel één van de moeilijkste dingen binnen de video- en filmmakerij. Soms moet je een locatie afhuren. Een andere keer ben je uren bezig om het juiste licht ‘te vinden’. Ook dat kost geld! Terwijl je bij een animatieproductie alle facetten zelf ontwerpt en tot leven wekt.
  • Mankracht; Op een doorsnee productie lopen al gauw 3 tot 5 man rond. Die uren moeten natuurlijk allemaal betaald worden.
Kosten kwaliteit

Veel controle

Bij de productie van een animatie video ben je zeer flexibel in de beelden die je creëert. En die flexibiliteit die behoud je tot zelfs na afronding van het project.

Wil je bijvoorbeeld later nog een scene toevoegen of wijzigen? Dan zit je (in het geval van animatie) niet met het probleem van acteurs die je opnieuw moet inhuren, een verschil in licht en lucht (als je buiten filmt) óf bijvoorbeeld het opnieuw moeten huren en opzetten van alle apparatuur voor slechts 1 korte scene.

Daarnaast kun je zelf je setting uitkiezen, omdat je niet beperkt wordt door locaties, reistijd en zelfs niet door realisme. Je kunt een giraffe op de Noordpool zetten, een Kabouter in de ruimte of een koe laten vliegen.

Gebruik humor

Doordat niet alles volledig realistisch hoeft te zijn, kun je op zeer fantasierijke en creatieve manieren humor toevoegen. Daarin ben je niet gebonden door de uitstraling van een acteur of zijn gevoel voor timing en humor.

Door in het karakterontwerp te letten op luchtige en vrolijke vormen en kleuren, kunnen we bij de karakters al een eerste aanzet geven tot een vleugje humor. Als opdrachtgever kies je alles volledig zelf zonder beperkingen; De kleren, de verhoudingen, de huidskleur, de manier van lopen en bewegen, werkelijk alles.

Val op

Natuurlijk is het zo dat je simpelweg met een animatie inmiddels al niet meer opvalt. Er zijn zo veel video’s en animaties in omloop dat alleen een unieke stijl jouw video eruit laten springen. Zo’n unieke stijl is veel makkelijker neer te zetten met een animatie dan met een geschoten video.

Bij een geschoten video zul je gebonden zijn en blijven aan het gebruik van ‘echte’ beelden. Daarin is het neerzetten van een unieke videostijl al een stuk minder flexibel dan bij animatie. Animatiestijlen zijn oneindig en eeuwig flexibel. Huisstijlen, kleuren, vormen, alles kan worden meegenomen in het ontwerp van een unieke flow & feel van jouw animatiestijl. Ook is een foto-illustratie combinatie tegenwoordig helemaal hip!

Ben je overtuigd van het gebruik van animatie video’s?

Direct contact