Animatie video voor Gemeente Den Haag

Voor de gemeente Den Haag hebben wij onlangs een animatie video mogen produceren. In deze blog zal ik jullie meenemen door het proces van de productie. Daarnaast zal ik laten zien met welke vereisten we rekening moeten houden als we een animatiefilm voor een overheidsinstantie maken.

Gemeente Den Haag Illustratie

Over de het project: Gemeente Den Haag

Binnen de gemeente Den Haag is (ons contactpersoon) Yvo bezig met het integreren van Blockchain in bepaalde systemen van de gemeente. Het project waar Yvo ons voor gevraagd heeft, heeft als doel het werven van deelnemers voor de Hackathon van Odyssey. De gemeente is namelijk één van de organisatie die een ‘challenge’ uitzet tijdens de Odyssey Hackathon. De animatie video zal dus een wervende aard hebben.

Hackathon Den Haag

Starten met een briefing

Animatieprojecten starten altijd met een gedegen briefing. Tijdens de briefing hebben wij onze opdrachtgevers binnen de gemeente Den Haag gevraagd wat de specifieke wensen voor het project zijn. Daarnaast is een belangrijk onderdeel tijdens de briefing het managen van de verwachtingen. Dat is heel belangrijk voor een goede flow tijdens het productieproces.

De briefing vertelde ons onder andere dat we rekening moesten houden met een overwegend hoger opgeleid publiek. Een publiek dat goed thuis is in het onderwerp en zéker niet ‘gepamperd’ wilt worden; Moeilijke woorden mogen dus worden gebruikt. Dat is belangrijk om te weten, omdat we bij de meeste animatie video’s ons beperken tot relatief heldere en ‘simpele’ taalniveaus (Keep It Simple Stupid: KISS).

Daarnaast hebben wij door middel van de briefing het onderwerp eigen gemaakt. Het is namelijk niet iedere dag dat je een video voor een ‘Hackathon’ over het gebruik van ‘Blockchain’ binnen overheidsinstanties. Als animatieproducent is het enorm belangrijk dat je in ieder onderwerp thuis kunt zijn. Daarom vinden wij nieuwe dingen leren fantastisch.

Blockchain Den Haag

De animatiefilm

Het eindresultaat, de animatiefilm, is uiteindelijk in 6 weken geproduceerd. Dat waren 6 weken van hard werken, creatief zijn en veel communiceren. De grootste bottleneck was het vinden van de juiste beelden bij de ‘grote termen’. Hoe creëer je bijvoorbeeld een beeld bij ‘inclusive systems’. Een ander element waar je altijd rekening mee moet houden als je animatie video’s maakt voor overheden is; Diversiteit. Dat moet in alles terugkomen. In afkomst van de karakters, de man-vrouwverdeling en bijvoorbeeld de afwisseling tussen natuur en stad.

Bij de stijlontwikkeling is gekozen voor een corporate en stoere uitstraling, die bereikt is door weinig kleurgebruik. Daarnaast is ervoor gekozen om in bepaalde delen van de video een snelle beeldwisseling te hebben. Door bijvoorbeeld in het begin van een uitlegvideo een snelle beeldwisseling toe te passen, kun je kijkers beter boeien.