Scriptschrijven voor animatie – 5 tips

Het schrijven van een goed animatiescript hoeft niet altijd moeilijk te zijn. De moeilijkheidsgraad hangt af van meerdere factoren:

  • Een goed begin is het halve werk: Bereidt je goed voor op een eerste briefing.
  • Ga je informeren, verkopen, motiveren of inspireren?
  • Weet de opdrachtgever wat hij/zij wil vertellen?

Daarnaast zijn er natuurlijk meerdere factoren, maar bovenstaande bepalen al voor een heel groot deel hoe makkelijk/moeilijk jouw script zich laat schrijven. Hieronder geven wij 5 tips die jou kunnen helpen bij het scriptschrijven voor jouw animatie video.

Kom in contact Bekijk onze video’s

Illustratie script

Tip 1: Bereid je voor

De input is goud waard. Daarin is jouw klant de goudmijn en ben jij de mijnwerker. Soms laat het goud zich makkelijker vinden dan andere keren, maar het scheelt een hele hoop als je jezelf goed voorbereid op een eerste contact. Zorg ervoor dat je de nodige vragen op papier hebt. Wat wil je weten van de klant? Zorg er daarnaast voor dat je jezelf goed hebt ingelezen in het bedrijf of de organisatie van de klant. Op die manier stel je geen domme vragen en houd je het vuur in het gesprek.

Illustratie voorbereiden

Tip 2: Breng structuur aan

De tweede tip is gaat over het aanbrengen van structuur. Dit doe je in de eerste plaats tijdens de uitvraag van de klant. Je zorgt ervoor dat je helder hebt wat je wilt weten. Op die manier kun je de klant ook bij de les houden. Soms hebben klanten namelijk de neiging om van de hak op de tak te springen (vaak uit enthousiasme). Het is aan jou om de klant bij de les te houden en het gesprek bij te sturen waar nodig. Zorg er dus ook voor dat je weet wat het doel van de klant is; Bijvoorbeeld ‘informeren, verkopen, motiveren of inspireren’. Als je dat weet, weet je namelijk ook waar je het gesprek heen moet leiden.

Illustratie structuur aanbrengen

Tip 3: Pas op voor de writer's block

Als je meteen het perfecte script wil schrijven, krijg je gegarandeerd een writer’s block. Dat houdt in dat je vastloopt en geen idee meer hebt wat de voor en achterkant van je verhaal is.

De tip hierin is om gewoon ‘uit te typen’ wat er in jouw hoofd zit. De structuur in jouw script breng je later wel aan. Denk niet te lang na over correcte zinnen, maar begin gewoon met schrijven. Op die manier krijg je zoveel mogelijk tekst op papier. Die tekst (ruwe diamant) ga je vervolgens bijslijpen tot hij perfect is. Op die manier creëer je een goede basis voor de voice-overtekst voor jouw animatie video.

Tip 4: Hardop voorlezen

Voor de animatievideo zal de scripttekst worden ingesproken door een voice-over. Een goede voice-overtekst is niet altijd een goede leestekst. Een tekst moet namelijk lekker ‘klinken’ en niet per se lekker ‘lezen’. Lees de tekst dus tijdens het schrijven van het script regelmatig hardop voor. Op die manier hoor je, wat jouw kijker straks ook hoort. Je kunt je script zelfs ook even hardop voorlezen of presenteren voor anderen.

Illustratie voorlezen

Tip 5: Avontuur

Maak het allemaal niet te serieus. Creativiteit heeft ruimte en tijd nodig. Ga er dus niet té serieus mee aan de slag, maar geef het proces soms wat lucht en rust. Ga een rondje wandelen, onder de (koude) douche staan of even dom voor je uit staren. Het draagt allemaal bij aan de creativiteit.

Bekijk ook deze blog voor meer inspiratie over goede storytelling.

Illustratie avontuur