Infographic laten maken

Wil jij een infographic of praatplaat laten maken? Wij helpen jou graag. Goede en heldere communicatie is niet altijd even makkelijk. Wat je natuurlijk het liefst hebt, is dat jouw boodschap in een oogwenk door de doelgroep wordt gezien, begrepen en onthouden. Met behulp van tekst is dat lastig. Met behulp van beeld al een stuk makkelijker. Bij een infographic zetten wij zowel beeld als tekst in om de doelgroep te informeren, te overtuigen of te bewegen richting positief gedrag. Vanuit de prachtige stad Nijmegen bedienen wij heel Nederland met beeldmateriaal. Lees snel verder of kom direct met ons in contact.

Direct in contact?

Infographic laten maken Nijmegen

Begrijpen in beelden

Mensen begrijpen tot 600.000 keer sneller beelden dan teksten (*klik voor bron). Dat is dan ook de reden waarom je bijvoorbeeld nooit een ‘pas op’ verkeersbord in tekst zult zien. Je wilt immers dat deze snel en zonder te veel nadenken begrepen wordt.

Van oudsher denken en communiceren mensen in beeld. Verhalen werden vroeger overgedragen met rotstekeningen (niet met rotsboeken). Kinderen leren lezen en schrijven met behulp van beeld (mies, aap, noot). De mens is dus geprogrammeerd om te leren en te begrijpen met behulp van beelden.

Denken in beelden

Infographic of animatie video

Een infographic is vanzelfsprekend iets anders dan een animatie video (klik hier voor ons animatie portfolio). Aan opdrachtgevers leg ik een infographic wel eens uit als een simplistische en offline animatie video. Je kunt met een infographic hetzelfde verhaal vertellen als met een animatie video. Echter, omdat je werkt met een statisch poster of afbeelding, zou een infographic iets minder sterk een gevoel kunnen overbrengen. Ook zal je de informatie die je bij een infographic wilt overbrengen beknopter moeten maken dan bij een animatie video. Je zou het ook kunnen zien als een korte samenvatting van een animatie video. Vaak maken wij dan ook zowel een infographic als een animatie video. Beide dienen voor andere communicatiedoeleinden, maar ondersteunen dezelfde boodschap. Het versterkt elkaar wanneer je het goed inzet.

Animatie of infographic

Vooral niet doen bij een infographic

Een infographic is een overzichtelijk en helder communicatiemiddel, zolang het goed wordt ingezet. Wat wij veel zien bij de productie van infographic is dat een opdrachtgever te veel informatie wilt opnemen in het design. Dat leidt er vaak toe dat de infographic in de plaats van overzichtelijk en helder juist chaotisch en verwarrend wordt. Bij de productie van een infographic geldt net als bij de productie van een animatiefilm; Less is more. Wij leven daarnaast bij de regel ‘Keep it simple stupid’ ofwel de ‘Kiss strategie‘. Mooie en dure woorden gebruiken is heel cool, maar werkt vaak averechts. Het is veel knapper als je informatie in ‘Jip en Janneke taal’ kunt overbrengen. Om iets simpel en helder uit te kunnen leggen, moet je namelijk de informatie écht begrijpen. En daar zijn wij goed in!

Kiss strategie

Het maken van een infographic

Het maken van een infographic is altijd een leuke uitdaging. Voor zowel ons, als voor de opdrachtgever. Voor ons is de uitdaging om expert te worden op het onderwerp binnen een korte periode. Voor de opdrachtgever is het de uitdaging om zich te kunnen beperken tot alleen de essentiële onderdelen van de boodschap. Dat klinkt makkelijk, maar dat valt niet mee.

Op het gebied van feedback zijn wij zeer flexibel. Wij gaan liever door totdat een opdrachtgever tevreden is dan dat wij op onze uurtjes letten. Dat maakt ook dat mensen ons eerder ‘vakidioten’ noemen dan ‘ondernemers’. Wij hebben passie voor ons werk en dat laten wij graag zien!

Infographic maken

Wij onderzoeken het thema

Om expert te worden, onderzoeken wij grondig het thema waarmee wij aan de slag gaan. Het is belangrijk dat wij voldoende achtergrondinformatie hebben. Dan kunnen wij alles in de juiste context plaatsen. Dat onderzoeken doen wij door een ‘live briefing’ waarin wij met de opdrachtgever om tafel gaan. Wij vragen de opdrachtgever het hemd van het lijf en ‘sponzen alle informatie op’. Vervolgens vragen wij de opdrachtgever ons alle nodige documenten en extra’s toe te sturen omtrent het onderwerp. Zo gaan wij goed beslagen ten ijs.

Het is hierbij dus duidelijk een samenwerking tussen ons en de opdrachtgever. Alleen wanneer een opdrachtgever zijn kennis goed overdraagt (on- of offline) kunnen wij expert worden op het onderwerp.

Onderzoeken voor infographic

Stijl ontwerpen

Wij ontwerpen vervolgens een stijl die bij de huisstijl en wensen van een opdrachtgever past. Afhankelijk van het soort opdracht zullen wij één, twee of drie stijlvoorstellen doen. Bij een praatplaat of infographic staat overzichtelijkheid op 1 en schoonheid op plek 2. Dat zegt niet dat de illustraties van een goede infographic er niet ook heel goed uit kunnen zien. Wij zorgen ervoor dat aan alle voorwaarden van de stijl voldaan wordt. Tijdens de fase van het ontwerpen van de stijl zullen we ook regelmatig terugkoppelen en de opdrachtgever verzoeken om feedback te geven.

Doordat wij al veel ervaring hebben met zowel infographic als animatie en illustratie, weten wij vaak direct de spijker op de kop te slaan. Mocht dat niet het geval zijn, zullen wij doorzoeken tot we de juiste taal spreken.

Stijl van de infographic

Het ontwerpen van de infographic

Dan gaan we daadwerkelijk aan de slag met het ontwerpen van de infographic. Daarin nemen wij de opgedane kennis uit de onderzoeksfase en stijlfase mee. We zullen eerst een schets maken van de indeling van de infographic. Daarin wordt duidelijk wat de flow van de infographic is. Die schets overleggen wij met de opdrachtgever om hem vervolgens (na eventuele aanpassingen) te accorderen. Als de schets is goedgekeurd, zullen wij hem in stijl uitwerken en kan de opdrachtgever de verspreiding of het drukken van de infographic (bijvoorbeeld op een poster) in gang zetten. Mocht het nodig zijn ondersteunen wij ook met de inzet en verspreiding van de infographic.

Neem direct contact met ons op. Wij zijn gevestigd in Nijmegen, maar reizen het hele land door om opdrachtgevers van klein tot groot te ondersteunen met beeldtaal. Zo werken wij regelmatig in Utrecht en Amsterdam, maar hebben wij ook klanten van Maastricht tot Groningen. Wil jij nu een infographic laten maken? Of bekijk jij liever eerst ons portfolio?

Direct infographic laten maken? Portfolio bekijken?

Infographic laten maken Nijmegen