Animatie video´s

Als animatieproducent is er niets zo leuk als een klant laten stralen met zijn nieuwe animatie video. Vanuit onze animatiestudio in Nijmegen maken wij vol passie de mooiste animatiefilms en uitleganimaties voor de leukste opdrachtgevers!

Voor het maken van een animatie video, doorlopen we samen met de opdrachtgever verschillende stappen. Naast dat wij al onze passie en expertise in een productie stoppen, kunnen wij het niet zonder de kennis en inzichten van onze opdrachtgevers. Het is altijd een teamprestatie.

Animatie laten maken! Hoe maak je een animatie?

Hubper

Van Hubper hebben wij de kans gekregen om ‘eens een keer iets heel anders’ te doen. De videostijl is vernieuwend voor onze animatiestudio. Door met 3d-beelden te werken, kun je een hele andere tone en flow neerzetten. Het biedt volledig nieuwe kansen op het gebied van overgangen en positionering. Kort door de bocht, was dit een erg gaaf project om aan te werken!

3D illustratie Hubper

3D illustratie Hubper 1

De kleurencombinatie voor de video is geïnspireerd op het Hubper-gevoel. Daarnaast hebben we gewerkt met hele ronde en vriendelijke vormen.

3D illustratie Hubper 2

3D illustratie Hubper 2

De 3D beelden maken we op uit zowel inhoudelijke als abstracte vormen. Een beeldverhaal kan namelijk ook met slechts vormen verteld worden, zolang je de flow van het verhaal zich daar maar voor leent.

3D illustratie Hubper 3

3D illustratie Hubper 3

De wisseling tussen helder beeld en transparante objecten geeft de animatievideo de lucht die de video nodig heeft.

3D illustratie Hubper 4

3D illustratie Hubper 4

Het laten maken van een 3D video vraagt om een flinke tijdsinvestering. Het grote voordeel is daarentegen dat een 3D animatiefilm wél een hele unieke uitstraling heeft. Dat zorgt ervoor dat hij op zijn minst opvalt bij jouw doelgroep.

Gemeente Venray

Voor de gemeente Venray mochten wij bijgaande animatievideo produceren. De uitlegvideo moet de inwoners van Venray inzicht geven in de plannen en ambities rondom klimaatadaptatie. Er moet veel gebeuren, maar er wordt ook zeker al hard gewerkt. Doordat we alle productionele vrijheid genoten, hebben we onze hele ziel en zaligheid in de animatiefilm kunnen stoppen. Vind je het wat?

Met dank aan Maaike Snoeijer voor de voice-over!

Illustratie Venray 1

Illustratie animatie

Bij het uitwerken van het concept van de animatie hebben wij ons gericht op het spelen met perspectief. Door niet constant dezelfde camerahoek te gebruiken, houd je een video interessant en blijft de kijker langer gefocust.

Illustratie Venray 2

Een illustratie met een knipoog

Als illustrator zit je soms dagen achtereen te werken aan één en hetzelfde project. Dat is natuurlijk helemaal geen probleem en hartstikke leuk, maar af en toe moet je het voor jezelf interessanter maken. Daarom voeg je als illustrator soms kleine ‘geintjes’ toe in video’s. Hier zie je dat het horloge op ‘5 voor 12’ staat. Dat is de terminologie van de politiek om te benoemen dat het écht tijd is om stappen te zetten.

Patagonia

Voor Patagonia hebben wij een rete vette productie* op touw gezet. Patagonia is een bedrijf met een uiterst duurzame missie en visie. Een voorbeeld voor de gehele kledingindustrie. Zo spendeerden zij in 2020 een kleine 10 miljoen euro om een (door Trump vrijgegeven) National Park ‘op te kopen’ en te beschermen. Dit is slechts één van de vele prachtige voorbeelden. Anderen zijn campagnes als ‘Vote the basterds out’ en ‘don’t buy this jacket’.

*This is artwork

Meer over de video?

Schets animatie Patagonia

Schets video Patagonia

Patagonia is ooit begonnen als een klein bedrijf dat tools en kleding produceerde voor ´alpinisme´ ofwel bergklimmen. Het bedrijf is puur begonnen met een hart voor de natuur. Het mooie van Patagonia is dat zij nog steeds hart voor de natuur hebben en veel investeren in het behoud van onze mooie planeet door middel van zowel woorden als daden.

Schets video Patagonia

Schets video Patagonia

Patagonia is ook een bergketen in Peru. De bergketen komt meerdere malen terug in de animatiefilm, omdat het een zeer inspirerende plek is. Daarnaast is deze bergketen ook de basis van hun logo. We hebben in het einde van de animatie een overgang gemaakt tussen deze bergketen en hun logo.

Uitgewerkte illustratie

Uitgewerkte illustratie

Voor de video hebben wij veel gewerkt met de ‘huis-kleuren’ van Patagonia. Het paars is erg herkenbaar. Daarnaast hebben is er veel gewerkt met belichting en detail om de video een unieke uitstraling en gevoel te geven.

Uitgewerkte illustratie

Uitgewerkte illustratie

Ook in deze illustratie zie je dat er enorm veel passie, tijd en liefde in de video zit. De belichting en het oog voor detail is de hoofdfocus geweest. We wilden niet afdoen aan de pracht van de bergketen en daarom is kosten nog moeite gespaard.

Nationale Wetenschapsagenda

Onze animatie video voor De Nationale Wetenschapsagenda.

De Nationale Wetenschapsagenda (NWA) wil de wetenschap en de samenleving dichter bij elkaar brengen. Duizenden vragen van Nederlanders zijn gebundeld in ‘routes’. Deze animatie beslaat de route ‘Jeugd in ontwikkeling, opvoeding en onderwijs’.

De zeshoek die je in de animatie veel ziet terugkomen is kenmerkend voor de ‘Route Jeugd’. De animatie is geanimeerd op verschillende manieren; 2D, frame by frame en cel animatie (cell animation).

Animatieschets NWA

Uitgewerkte schets

Voor de animatievideo van NWA was het van belang dat we ‘de jeugd centraal’ zetten. Dat hebben wij gedaan door de focus van de kijker te centreren naar het midden van het beeld in vrijwel iedere scene. De zeshoeken die je veel terugziet in de illustraties en animaties zijn afkomstig van het logo van de ‘Route Jeugd.

Illustratie NWA

Illustratie uit de animatie

Voor de animatie hebben wij een stijl neergezet die jong en fris oogt. De geel- en groenkleuren zijn direct afkomstig uit de huisstijl van de opdrachtgever. De jongeren hebben wij dynamisch vormgegeven met leuke elementen, zoals verhoudingen die net niet kloppen en ‘hippe kleding’.

Solar4all

Wat was dit een gaaf animatieproject om aan te werken. Video én animatie hebben we nooit eerder op zo’n manier mogen combineren. We hebben op een vernieuwende manier nagedacht over het concept. Het idee was om het drukke en chaotische bureau van ‘de installateur’ centraal te stellen in de productie. De installateur in kwestie heeft het veel te druk. Dat komt door alle randzaken die hij moet bezigen. Met behulp van de voorwerpen op het bureau van de installateur vertellen wij het beeldverhaal.

Wij willen Solar4all hartelijk danken voor de input en creatieve vrijheid. Zonder hun was het project nooit zo gaaf geworden. Daarnaast willen we ook zeker Movus bedanken voor het prachtige beeld en de fantastische edit!

Illustratie-bus

3D auto ontwerp

We hebben in de animatie video zowel 3D als 2D gecombineerd. De bus die je tijdens de video ziet rondrijden is in 3D gemodelleerd. In de bus zit daarentegen een karakter die frame by frame is geanimeerd en geïllustreerd. De combinatie werkt ons inziens goed.

Video opnames

Video set 1

De video is geschoten in 2 takes. Die takes hebben we aan elkaar ‘genaaid’. Door gebruik te maken van een dolly en een goede camera bleek het geen grote moeite.

Videoshoot set up animatie

Video set 2

De ruwe beelden zijn geschoten tegen een paarse achtergrond. Die achtergrond hebben we uit het beeld gehaald (gekeyd) om vervolgens een ‘huiselijke’ achtergrond te kunnen toevoegen in de animatiefilm.

Radboud Universiteit

Voor de Radboud Universiteit hebben wij de Master opleiding Gedragsverandering mogen ondersteunen met een wervende video. Het belang van de video was dat de video niet alleen wervend is, maar ook de ‘niet-gemotiveerde student’ afschrikt. Dat klinkt natuurlijk heel kort door de bocht, maar de opleiding is opzoek naar écht gemotiveerde studenten. In de video hebben we dus bijvoorbeeld veel nadruk gelegd op het belang van goed rapporteren. Daarmee geven we aan dat het dus niet slechts het aanleren van ‘trucjes’ is.

Illustratie diversiteit

Thema diversiteit

Gedragsverandering gaat in op verschillende thema’s. Één daarvan is diversiteit. Hier hebben we dat geïllustreerd door middel van verschillende vormen en verschillende kleuren.

Thema gezond gedrag

Thema gezond gedrag

We zien hier het thema gezond gedrag uitgebeeld. Dat doen we in de video door middel van een appel die transformeert in een tennisbal.

Gemeente Venray

Voor de gemeente Venray produceerden wij meerdere klimaat-gerelateerde animatievideo’s. Producties rondom maatschappelijke thema’s, zoals duurzaamheid, liggen ons dicht bij het hart. Dat maakt dan ook dat er extra energie in een dergelijk project gaat. De uitleganimatie geeft de inwoners van de gemeente Venray inzicht in ‘hoe’ zij circulair kunnen omgaan met spullen. Naast dat recyclen belangrijk is, is het nóg belangrijker om zuinig om te gaan met je spullen en eventueel spullen te hergebruiken.

Venray schets

Venray Schets 1

We wilden in de animatie voor iedere stap van de circulaire ladder een mooi voorbeeld geven. In dit geval is het voorbeeld ‘hergebruiken’. Daarin tonen wij dat een oude theepot soms nog kan dienen als vintage vaas.

Venray schets 2

Venray schets 2

In bijgaande scene tonen wij dat de tijd dringt. Daarnaast, als je goed kijkt, zie je dat de natuurlijke grondstoffen langzaam wegvloeien in onze ‘consumptie- en productiemaatschappij’. Hiermee illustreren wij de eindigheid van grondstoffen. We creëren een zekere urgentie bij mensen om beter met hun spullen om te gaan.

VPN Gids

VPN gids gunde ons dit ontzettend gave project. Wat is een VPN verbinding eigenlijk? En waarom moet je dat willen? Dat alles legden wij uit in de animatiefilm voor VPN gids. De uitlegvideo geeft inzicht in de vele voordelen van een VPN verbinding. Ook geven we inzicht hoe een VPN verbinding werkt. Dat proces is in de animatie op simpele manier weergegeven. Samen met de opdrachtgever hebben wij lang gebrainstormd over de beste manier van verbeelden. Uiteindelijk hebben we de video getest op de ultieme doelgroep; Mijn ouders. Ook die bleken na het zien van de video een VPN verbinding te willen. Als dat geen succes is, weten wij het ook niet meer.

Met enorm veel dank aan Edwin Ouwehand voor zijn prachtige stem voor de voice-over in de animatie!

Schets VPN gids

Schets storyboard

Voor de scene waarin iemand mét VPN verbinding ‘grenzeloos’ kan surfen over het internet, wilden we een extra speciale scene maken. De scene moest een gevoel van vrijheid en eindeloosheid geven. Daarom is hier de hoofdpersoon te zien die als het ware door de ruimte ‘surft’. Zij trekt met haar hand de oneindigheid van het internet ‘open’; Net als surfers in een ‘barrel’ in een golf.

Stijlvoorstel-VPN-animatie

Stijlopzet VPN 1

We hebben de stijlfase van de VPN animatie zeer uitgebreid doorlopen. Er zijn drie stijlen ontwikkeld. De opdrachtgever liet ons extreem vrij bij het ontwerpen van de stijlen. Dat maakte het voor ons extra interessant om helemaal ‘los’ te gaan in de stijlontwikkeling.

 

Stijlvoorstel-VPN-animatie-2

Stijlopzet VPN 2

Gradients doen het altijd goed bij films over het internet of technologie. Vandaar dat we ook twee stijlen hebben ontwikkeld met ‘neon-gradients’. Door de felle kleurencombinatie lijken de illustraties licht te geven.

Stijlvoorstel-VPN-animatie-3

Stijlopzet VPN 3

Naast dat uitleganimaties over het internet en technologie zich goed lenen voor gradients, lenen ze zich ook goed voor geometrische vormen.

Orga Architecten

Voor Orga architecten hebben we een animatievideo mogen maken die inzicht geeft in de mogelijke positieve uitwerking van houtbouw. Houtbouw kan namelijk een klimaatpositief effect hebben, mits bepaalde zeer belangrijke voorwaarden in acht worden genomen. Voorbeelden daarvan zijn het transport, duurzame houtkap en het onderhouden van een gezond bos.

Illustratie houttransport

Illustratie transport

Duurzaamheid is altijd een interessant thema. Ook de architecten van Orga merken dit. Want (vragen mensen zich af), hoe kun je houtkappen nou als duurzaam bestempelen? In de video proberen we op een korte en heldere manier uit te leggen hoe houtbouw een klimaatpositieve uitwerking kan hebben.

Illustratie Orga 2

Illustratie bos

Onderwerpen waarin natuur voorkomt, vinden we fantastisch. Het is leuk om te kijken hoe je binnen een bepaald budget de natuur op een zo inspirerend mogelijk manier kan visualiseren. Natuurlijk is de afbeelding hierboven niet natuurgetrouw geïllustreerd. Dat zou veel te veel tijd in beslag nemen. De uitdaging is altijd om op een creatieve manier de natuur niet tekort te doen. Is het gelukt? Dat mogen jullie zeggen!

Gemeente Venray

Voor de gemeente Venray hebben we een miniserie van animatie video’s mogen produceren. Dit is de derde video uit de reeks met als thema ‘De Energietransitie’. In de video vertellen we de inwoners van de gemeente over de huidige staat van verduurzaming en de plannen voor de toekomst. We hebben ons veel gefocust op het voorkomen van weerstand bij de kijker. Gevoelige onderwerpen worden voorzichtig gebracht en afgezet tegen positieve neveneffecten.

Schets-Gemeente-venray-1

Schets voor ´panning´ 1

In deze beide illustraties zie je hoe we tijdens de conceptfase hebben gespeelt met het idee van een veranderend perspectief. Door te draaien met perspectief en het verschil in diepte, krijg je een visueel spannende video.

Schets-Gemeente-venray-3

Schets voor ´panning´ 2

Het was een grote uitdaging om de video ook prettig ´kijkbaar´ te houden voor de doelgroep. Door de ´infinite pan´ (de oneindige camerabeweging van links naar rechts) creëer je ook een soort sloom gevoel bij de kijkers. Door de versnellingen in de video, houden we de aandacht van de kijker erbij.

Gemeente Wijchen

De uitleganimatie voor de gemeente Wijchen gaat in op een financiële regeling die zij willen promoten. De video is ingezet op de plekken waar de doelgroep (mensen met een lagere SES) zich veelal bevind: Social media. De animatie is het een zeer toegankelijke manier van presenteren in vergelijking met ‘de brief’, de gebruikelijke manier van communiceren binnen de meeste gemeentes en gemeentelijke instanties.

storyboard-schets-gemeente-wijchen

Schets storyboard

Voor de schetsen zijn wij opzoek gegaan naar een leuke aanspreekvorm van de doelgroep. Het onderwerp betreft de kinderen, maar de doelgroep is volwassen mensen. Toch hebben wij er nadrukkelijk voor gekozen om kinderen de hoofdrol te laten spelen in de video.

uitgewerkte-illustratie-gemeente-wijchen

Uitgewerkte illustratie

Omdat we volwassenen willen activeren om aan of over hun kinderen te denken hebben wij een vrolijke en toegankelijke stijl neergezet die doet denken aan een kindertekening.

Gemeente Ede

Voor de gemeente Ede maakten wij een video omtrent de WOZ waarde van woningen. De video is gericht op inwoners van de gemeente. WOZ is een lastig en stoffig onderwerp voor sommige. De animatie video maakt de informatie toegankelijk en begrijpelijk voor mensen van alle niveaus. Animatie is over het algemeen een goed alternatief voor mensen de laaggeletterd zijn. De gemeente Ede is voorloper in overheidsland op het gebied van informatievoorziening richting inwoners.

WOZ waarde vergelijken

Visueel maken van WOZ

Voor de animatie moesten we visueel maken ‘hoe’ de WOZ waarde van een woning wordt bepaald. Op die manier vangen we met de video veel vragen van inwoners al af in een vroeg stadium en scheelt het de gemeente veel telefoontjes. De telefoontjes die de gemeente vervolgens toch krijgt, zullen al meer gericht zijn.

Dieren in animatie

Gebruik van dieren

Waar mogelijk gebruiken wij dieren in animatie video’s. Een kleine 50% van alle Nederlanders is in het bezit van een huisdier. Het gebruik van huisdieren in animatie video’s zorgt daardoor niet alleen voor leuke en toegankelijke opvulling van het beeld, maar ook voor het aanspreken van een brede doelgroep.

Gemeente Barneveld

Voor de gemeente Barneveld hebben we de video over energietransitie mogen maken. De uitleganimatie laat inwoners zien wat er allemaal al gebeurt binnen de gemeente én wat ze allemaal zelf nog kunnen doen. Het moet de inwoner stimuleren tot positieve gedachten en gedrag ten aanzien van de hele energietransitie binnen de gemeente.

Duurzaamheidsmaatregelen

Duurzaamheidsmaatregelen

Op een leuke en toegankelijke manier willen we in de video laten zien wat je allemaal kunt doen om te verduurzamen.

Slechte voorbeeld

Slechte voorbeeld

Op een luchtige manier willen we aangeven dat de niet duurzame gedragingen van vandaag de dag niet houdbaar zijn. Ooit zullen we moeten veranderen en liever eerder dan later.

Gemeente Nijmegen

Voor het Europees loket in de Gemeente Nijmegen produceerden wij een animatie video, ofwel uitleganimatie, die inzicht geeft in EDIC. EDIC (Europe Direct Information Centre) is er voor iedereen in de Nijmeegse gemeente. Indien je als inwoner opzoek bent naar informatie die enigszins Europa-gerelateerd is, kun je aankloppen bij EDIC. De ontzettend vriendelijke mensen van EDIC helpen je vervolgens verder. Dat kan zijn met Europees lesmateriaal, het kan zijn met videomateriaal óf bijvoorbeeld met subsidievragen.

Ook een uitleganimatie laten maken?

Stijlframe EDIC 1

Stijlframe EDIC 1

Voor iedere opdracht produceren wij een aantal unieke stijlen. Wij vinden het belangrijk om ons in te leven in de doelgroep (met of zonder grondige analyse). Vervolgens ontwikkelen wij stijlen die daadwerkelijk aansluiten bij de leefwereld van die doelgroep. De bijgaande stijlen zijn wat eenvoudig van opzet, maar we richtten ons dan ook vooral op het overbrengen van de boodschap.

Stijlframe EDIC 2

Stijlframe EDIC 2

Deze stijl heeft wat zachtere kleuren. Na overleg met de opdrachtgever en een kleine sparsessie bleek dat deze stijl ‘te afwijkend’ was voor de doelgroep. Het doel was dat de doelgroep zich beter kon herkennen in de video en de objecten in de video. Het overall gevoel was dat deze stijl daar niet toe in staat was.

Stijlframe EDIC 3

Stijlframe EDIC 3

De uiteindelijk gekozen stijl is met opzet rustig in kleurgebruik. De video moet alle leeftijden aanspreken. Daarom is gekozen voor felle kleuren voor de accenten, maar een rustige omgevingskleur. De kleuren zijn uiteraard gebaseerd op de huisstijl van het Nijmeegse EDIC. Het karakter is daarnaast op deze manier herkenbaar en toegankelijk ontworpen. De uiteindelijke animaties en illustraties maken op een leuke en effectieve manier gebruik van de elementen uit de illustraties van de uitlegvideo.

Smart Freight Centre

Voor Smart Freight Centre hebben wij een animatie video geproduceerd die inzicht geeft in hun werkproces. De animatie geeft inzicht in het proces van hoe je als bedrijf je uitstoot kunt inzien, berekenen en verminderen. Een onderwerp dat dicht bij het hart van onze animatiestudio ligt.

Schets animatie

Schets animatie

De stijl van de uitleganimatie is een middenweg tussen isometrie (illustraties met diepte) en 2d-illustraties. Tijdens de schetsfase hebben wij de opdrachtgever hier al een inkijkje in gegeven.

Uitgewerkte illustratie

Uitgewerkte illustratie

In de animatiefilm gaat het over de uitstoot van bedrijven, ofwel de CO2-voetafdruk. SFC geeft zijn klanten graag inzicht in hun uitstoot en de manieren om deze uitstoot te minimaliseren of te compenseren. In bovenstaande illustratie hebben wij verschillende activiteiten weergegeven die kunnen bijdragen aan de voetafdruk van potentiële klanten van SFC.

Hezelburcht

De animatie video voor Hezelburcht was een leuke uitdaging. De klant wist niet zeker of animatie wel bij hun organisatie en ‘look & feel’ past. Wij hebben ze er uiteraard van overtuigd dat animatie voor elke organisatie is weggelegd. Na afloop van het project kregen wij dan ook met trots te horen dat de animatie ‘precies aansluit bij het DNA van Hezelburcht’.

Schets storyboard Hezelburcht

Schets storyboard

De uitdaging van dit project lag in de overgangen tussen de situaties. De flow van de video en kwaliteit van de animatiestijl staat of valt bij de overgangen. Het is een hele ‘kale’ stijlopzet. Dat kan heel goed werken. Zeker voor bedrijfsanimaties. Echter, is het dan van levensbelang dat de animatie van uitmuntend niveau is. Anders heb je kans dat de video een ‘goedkope’ uitstraling krijgt.

Uitgewerkte illustratie Hezelburcht

Uitgewerkte illustratie

De stijl bestaat slechts uit lijnen. Lijnen die ‘live’ tijdens de doorloop getekend worden. Daarnaast hebben wij voor de stijl de huisstijlkleur van Hezelburcht aan moeten passen. De originele kleur was te donker en had te weinig verzadiging. Na aanpassing was de opdrachtgever zeer te spreken over het resultaat. De video gaat nog steeds enorm vloeiend mee in het design van hun website.

Radboud Universiteit

De video voor de Radboud Universiteit beslaat het thema duurzaamheid. Wederom één van onze favoriete thema’s. Zo kunnen we op onze eigen manier toch ons (kiezel-)steentje bijdragen aan het mooier maken van de wereld. De animatievideo gaat over duurzaam inkopen.

Illustratie Duurzaam radboud

Illustratie Duurzaam inkopen

In de video wilden we op verschillende manieren het goede voorbeeld afzetten tegen het goede voorbeeld. Hierboven zie je bijvoorbeeld de lokaal geproduceerde producten tegenover de ‘Made in…’ producten.

Illustratie recyclen

Illustratie recyclen

Hier zetten we bijvoorbeeld het ‘hergebruiken van spullen’ af tegen het ‘afdanken’ van spullen. Een kapotte bureaustoel kun je natuurlijk prima renoveren.

VUmc

De uitleganimatie voor het VUmc Amsterdam was een innoverend project. Een zorganimatie voor de zorginstanties is altijd een leuke uitdaging. Wij werken graag en veel voor de zorg. Hoe maak je het verhaal en de beelden zo smeuïg dat de doelgroep wilt blijven kijken? Voor het Amsterdamse ziekenhuis hadden wij een origineel en innovatief idee; Een stop-motion, maar dan virtueel! Het onderwerp van de animatie is medicatie. Wij maakten een animatiefilm over medicatie met medicatie.

Meer over VUmc project

Vumc-schets-storyboard

Schets

De schets geeft de opdrachtgever inzicht in ‘hoe’ we de scripttekst denken te verbeelden. De schetsfase is een belangrijke fase, omdat daarin zonder al te veel tijdverlies nog bijgestuurd kan worden in beeld en tekst.

Uitgewerkte illustratie vumc

Uitgewerkte illustratie

Voor de laptop bedachten we een unieke manier van weergeven. De laptop bouwden we digitaal op uit allemaal kartonnen vlakken. Wij hebben dus ouderwets zitten knutselen, maar dan op de computer én zonder vieze handen te krijgen.

ZZG Zorggroep

Voor de ZZG zorggroep hebben we een video gemaakt over ‘het nieuwe werken’. Het zorgpersoneel gaat verhuizen naar een nieuwe locatie, genaamd ‘T Wald. Daar zullen ze een nieuwe manier van werken moeten aanwennen. Voor sommige medewerkers is dat zeer prettig, andere ervaren weerstand. Je hebt namelijk in ‘T Wald niet meer je eigen kantoor, niet meer je eigen fotolijstje op je bureau en niet meer je altijd gelijk ingesteld bureaustoel. Dat biedt kansen, maar die moeten wel op een juiste manier gezien en gepakt worden.

De animatie video laat nieuwe medewerkers zien op wat voor een manier is nagedacht over de nieuwe indeling van werkruimtes. We tonen begrip voor de situatie van de mensen met weerstand en geven aan dat alles niet per se in lood is gegoten.

illustratie-overgang-zorgvideo

Illustratie ZZG overgang

Voor de animatie video was vooraf een bepaalde stijl bepaald. Deze stijl gold voornamelijk voor het ontwerp van de karakters. Vanzelfsprekend ontwerpen we de overige objecten in een soortgelijke stijl. Aan ons de taak om in de huidige stijl een onderhoudende video te maken. Door de relatief simpele geometrische vormen, hebben we ons gericht op de overgangen en transities voor het bewerkstelligen van een onderhoudende animatie.

illustratie-overgang-zorgvideo-2

Illustratie ZZG overgang 2

De overgangen bedenk je tijdens de conceptfase. Daarin wordt naast het videoscript ook het beeldverhaal bedacht. Dit beeldverhaal vertelt al heel veel over de mogelijke transities. Tijdens de animatiefase worden die ideeën voor de transities door de animator verder vormgegeven en tot leven gewekt.

Groene Metropoolregio

Voor de Groene Metropoolregio hebben we bijgaande video gemaakt. De video geeft de doelgroep inzicht in wat er nodig is om de regio bereikbaar te houden. Door meer investeringen in het spoor, wilt de regio groen en leefbaar blijven voor alle inwoners, werknemers en werkgevers uit de regio. De video is zowel in het Nederlands als Engels ingesproken. Op die manier kunnen we op een toegankelijke manier de Nederlandse doelgroep bereiken en tevens de internationale gemeenschap aanspreken.

Deze video is gemaakt in samenwerking met GloedCommunicatie.

Illustratie spoor

Illustratie spoor

Als er iets centraal moest staan in de video, was het wel het spoor. Daarom hebben we wat leuke overgangen gemaakt tussen spoorelementen. De scenes worden aan elkaar geregen met behulp van treinen en/of een rails. Deze rails bijvoorbeeld staat aan de basis van de vorming van de raampjes uit de trein in de afbeelding hiernaast.

Illustratie misstanden

Illustratie vanuit trein

Hier hebben we met behulp van een rails een split-screen gecreëerd. In de verschillende beelden tonen we de misstanden die potentieel kunnen ontstaan als we niet snel investeren in het spoor. Die investeringen moeten vanuit de politiek komen. Omdat veel in de politiek langdradig en saai is, wilden we met deze video op een aantrekkelijke en snelle manier de boodschap uitdragen. Zie het als een ‘gespreks-starter’.

Gemeente Den Haag

Voor een initiatief van de gemeente Den Haag, genaamd Conscious City’s, maakten wij een wervende animatie video. De film moet deelnemers werven voor de hackathon die is georganiseerd door Odyssey. Deze uitdaging die Conscious Cities de deelnemers voorlegt wordt in de video uiteengezet.

Meer over gemeente Den Haag project

Schets gemeente Den Haag

Schets Gemeente Den Haag

De grootste uitdaging van de animatie was het in beeld brengen van alle ‘grote’ termen, zoals; segregatie, polarisatie, digitalisering en ga zo maar door. Dit zijn alles omvattende woorden die moeilijk in beelden te vatten zijn.

Gemeente Den Haag Illustratie

Gemeente Den Haag Illustratie

Uiteindelijk hebben we gekozen voor een hoog tempo in de animatie. Op die manier houden we de aandacht hoog en konden we alle nodige informatie kwijt in de beelden.

Gemeente Ede

Veel gemeentes krijgen vaak dezelfde soort vragen. Voor de gemeente Ede is dat een reden om hun inwoners op een meer toegankelijke manier de weg te wijzen. In dit geval doen ze dat door uit te leggen hoe je als inwoner van de gemeente omgaat met een rioolverstopping. Wie gaat de verstopping betalen; Jij óf de gemeente? Het leuke aan deze video is dat we direct een infographic hebben gemaakt die ook in de andere on-/offline communicatie van de gemeente gebruikt kan worden.

Praatplaat infographic gemeente

Praatplaat gemeente

Naast de animatie video is ook bovenstaande praatplaat of infographic ontwikkeld. De infographic geeft de doelgroep een heel snelle en overzichtelijke sneak peak in het proces. Het vierstappenplan waarop het proces is gebaseerd is verbonden met een rioolbuis; Hoe toepasselijk?

Illustratie gemeente Ede

Illustratie gemeente Ede

Voor de video’s van de gemeente Ede gebruiken wij vaak een oranje kater. Deze kat moet voor de kijkers herkenbaar worden en gelinkt worden aan de gemeente Ede. Op die manier weten de inwoners uiteindelijk altijd wanneer het een video van de gemeente Ede bedraagt (natuurlijk los van de herkenbare illustratiestijl).

GGD Gelderland-Zuid

Voor de GGD Gelderland-Zuid hebben wij een explainer video mogen produceren. De animatievideo richt zich op de jongere doelgroep. Het gaat hierbij voornamelijk om jongeren van de middelbare scholen. Met het ontwerpen van de stijlen hebben we natuurlijk rekening gehouden met deze doelgroep. De video moest niet te ‘standaard’ zijn. Wel moet de video toegankelijk zijn en zo veel mogelijk jongeren aanspreken. Daarnaast moeten we – zoals altijd – rekening houden met de verschillende achtergronden van de doelgroep. In de uitlegvideo gaat het over drank, drugs en seksualiteit. Doordat de GGD er is voor álle jongeren, moeten we dus oppassen met het expliciet uiten van deze elementen. De geloofsovertuiging van sommige jongeren (of hun ouders) staat dat namelijk niet toe.

GGD illustratie 1

GGD illustratie 1

Voor de stijlopzet zijn we opzoek gegaan naar retro stijlen. We wilden harde kleuren gebruiken, omdat wij denken dat we zo de jongeren kunnen aanspreken. Daarnaast wilden we niet ‘de standaard animatiestijl’ neerzetten. Het is belangrijk dat jongeren bij het zien van de video even stoppen met scrollen, appen of wat ze dan ook aan het doen zijn.

GGD illustratie 2

GGD illustratie 2

Voor een tweede stijl-experiment zijn we gaan kijken naar veel gebruikte social-media illustraties. De huidige trend op social media is het gebruik van disproporties in karakter-design. Dat houdt in; Grote brede armen, kleine romp, klein hoofd en overdreven lange benen. Om aan te sluiten bij die trend hebben we het bijgaande stijlvoorstel ontworpen. Het geel en donkerblauw zijn de kleuren van de GGD Gelderland-Zuid.

GGD illlustratie 3

GGD illlustratie 3

Voor de derde stijlopzet, keken we naar een wat meer realistisch karakterontwerp. Ook hebben we in dit design de omgeving meer ingevuld om wat herkenbaarheid te creëren bij de doelgroep. Omdat dit het meest realistische ontwerp was, achtten wij zelf de kans groter dat deze stijl gekozen zou worden voor de animatieproductie. Dat bleek ook (met wat kleine aanpassingen aan het karakter) het geval te zijn. De meeste opdrachtgevers kiezen in de stijlfase vaak voor ‘veilig’. Daar zit overigens geen negatieve klank aan! Het kan namelijk vaak heel goed werken. Op die manier spreek je namelijk wel vaak het grootste deel van jouw doelgroep aan.

ROC TOP

De animatiefilm voor ROC TOP geeft uitleg over de manier waarop zij lesgeven. Het is een diverse manier van onderwijzen, waarin zij uitgaan van de zelfstandigheid van studenten, maar tegelijkertijd er áltijd hulp in de buurt is. De video is opgebouwd met uniek vormgegeven karakters. Deze karakters zijn ontworpen vanuit de gedachte van inclusiviteit. We wilde in de uitleganimatie zo inclusief mogelijk zijn op het gebied van kleur, leeftijd en bijvoorbeeld geslacht, zónder daar de nadruk op te leggen. Samen met ROC TOP bedachten we deze leuke tussenvorm.

ROC TOP Illustratie educatie

Uitgewerkte illustratie

Het huidige stijlontwerp van de illustraties, karakters en objecten oogt vrij simpel. Echter, is er niets zo moeilijk als een aansprekend (relatief) simpel karakter neer te zetten. Je wilt uniek zijn, aansluiten bij de opdrachtgever en humor toevoegen. Op die manier zullen karakters spreken en écht tot leven komen. De oranje huidskleur van de karakters is een centrale kleur in de ROC TOP kleurengids.

ROC TOP illustratie

Uitgewerkte illustratie 2

Door gebruik te maken van ‘spaghetti’ ledematen, geef je de karakters een zeker vrolijk en vriendelijk gevoel mee. Je kunt het erg leuk animeren en hebt veel mogelijkheden. Bij het ontwerp hebben wij stiekem ook een beetje afgekeken bij één van onze inspiratiebronnen: Dumb Ways To Die.

Gemeente Montferland

Voor de gemeente Montferland produceerden wij met onze animatiestudio een uitlegvideo over hun was-service. Door een aantal veranderingen in de aanpak van de was-service is het voor mensen niet meer helemaal duidelijk hoe het nu precies werkt. Daar moet de animatie video verandering in brengen. Er ontstonden simpelweg vragen van ‘Moet ik mijn was dan buiten neerzetten tot ze hem komen halen?’ tot ‘Hoe weten ze bij de was-service wat mijn was is?’.

 

Schets animatie

Schets storyboard

Voor de animatie video hebben we geprobeerd om het alledaagse onderwerp ´wassen´ op te leuken met wat humor. Door hier en daar een ´was-grap’ te verwerken én het toevoegen van een kater, proberen we de aandacht van de kijker vast te houden.

Stijlontwikkeling animatie

Stijlontwikkeling animatie

Om een goede stijl neer te zetten voor een animatie video, moet je altijd meerdere mogelijkheden verkennen. Zo ga je bijvoorbeeld ook kijken naar ‘hoe ver je kunt gaan’ met een stijl. Soms is het belangrijk om binnen de lijntjes te kleuren, maar soms ook om juist daarbuiten. Én soms moet je eerst buiten de lijntjes kleuren om vervolgens binnen de lijntjes te excelleren ;)!

RIEC

Zorgfraude komt nog veel te vaak voor. Cliënten worden op de meest verschrikkelijke manier uitgebuit. Niet alleen worden ze ingezet als schilder, glazenwasser of in de wietteelt, ook zijn er zelfs schrijnende gevallen van prostitutie. Het is aan de gemeenten om zorg te dragen voor de integriteit van alle regionale zorgaanbieders. Helaas is hier nog te weinig aandacht voor. Laten we hopen dat de animatie kan bijdragen aan de aanpak van zorgfraude in Nederland.

De animatie is gemaakt in opdracht van RIEC Oost-Nederland.

Illustratie zorgfraude

Illustratie zorgfraude 1

Voor de video was het van belang om een ‘donkere sfeer’ neer te zetten. Het is niet de doorsnee uitleganimatie, waarin we slechts informatie overdragen. De explainer had het doel om mensen te raken en te beroeren. De ernst van het probleem moest niet alleen blijken uit het tekstuele verhaal, maar ook uit het beeld.

Illustratie zorgfraude 2

illustratie zorgfraude 2

Voor het karakterdesign is gekozen voor een ontwerp dat iets afstaat van de realiteit. Wanneer bij karkaters in video’s wordt getracht om ze een realistische menselijke uitstraling te geven, kan dat afleiden van de boodschap. Je zult dan als kijker eerder denken ‘hee dat is een raar gezicht, dat klopt niet met de werkelijkheid’. Wanneer je bewust verder van die werkelijkheid af gaat zitten, kun je de volledige focus leggen op het verhaal, het gevoel en de boodschap.

Aigoritma

De webvideo voor Aigoritma is opgemaakt als ‘endless looping GIF’. Als het eind van de video aan het begin wordt vastgeplakt, kan de video eindeloos doorspelen. Dergelijke video’s kun je ideaal gebruiken als header video op een website. Het geeft je website een uniek en chique karakter.

De animatie geeft gebruikers kort inzicht in waarmee Aigoritma zich bezighoudt. In een oogopslag zie je als doelgroep de verschillende speelvelden.

Slider Aigoritma

De slider-illustratie

De slider is opgebouwd uit één lange afbeelding. Deze afbeelding hebben we vervolgens in After Effects tot leven geroepen door hier en daar elementen te animeren. Het design is vrij neutraal en niet te druk. Aigoritma wilden namelijk overzicht, rust en kennis uitstralen.

Moodboard Aigoritma

Het moodboard

Zonder inspiratie géén creatie. Bijgaande input hebben we gebruikt om tot een eindontwerp te komen. Twee van de afbeeldingen komen uit eigen repertoire. Inspiratie kun je namelijk ook áltijd bij jezelf zoeken.

Gemeente Nijmegen

Voor het project ‘financieel expert in de wijk’ hebben wij in samenwerking met de gemeente Nijmegen een uitleganimatie mogen maken. De video is gericht op de ‘hulpverleners’. Het is namelijk zeer belangrijk dat – wanneer hulpverleners vermoeden dat er problemen zijn bij hun ‘klant’  of ‘patiënt’ – hulpverleners de juiste weg weten te vinden naar de financieel experts in de regio.

schets-storyboard-Gemeente-Nijmegen

Schets storyboard

Het grootste struikelblok in dit project was; ‘Hoe beelden we de juiste emotie van de karakters uit?’. We wilden de karakters zichtbaar laten balen, maar de opdrachtgever verwachtte dat dit subtiel in beeld werd gebracht.

schets-storyboard-Gemeente-Nijmegen

Uitgewerkte illustratie

Door handgebaren en de gezichtsuitdrukking van het karakter hebben wij op een subtiele manier de pijn van ons hoofdpersoon in beeld gebracht. De uitgewerkte illustratie is daarnaast opgemaakt in de kleuren van de organisatie.

Jobdigger

Jobdigger is een prachtig en innovatief online platform voor álle beschikbare arbeidsmarktdata in Nederland en België. Uiteraard hebben ze verdere expansie op het oog. We hebben de animatie video dan ook in het Nederlands, Vlaams én Frans laten inspreken. Een bedrijfsvideo heeft namelijk de meeste impact als deze dicht bij de doelgroep staat. Dat doe je in de eerste plaats door een video aan te laten sluiten bij de voertaal van jouw doelgroep.

Illustratie 1

Illustratie 1: Chaos

De geometrische vormen in het begin van de video dienen om een chaotisch gevoel te bewerkstelligen bij de kijker. We willen met de animatie laten zien dat de doelgroep door middel van het platform overzicht krijgt in de chaotische wereld van arbeidsmarktdata. Die omslag komt na de eerste paar scenes. In zowel kleur als flow.

Illustratie Jobdigger 2

Illustratie 2: Overgang vanuit data

In de scene behorend bij deze illustratie maken we de stap vanuit ‘de wereld van data’ naar ‘het hier en nu’. Hierna zullen we een aantal karakters introduceren die verder inzicht geven in het ‘hoe’ en ‘wat’ van het platform.

Provincie Groningen

Voor de Provincie Groningen is een animatieserie gemaakt die inzicht geeft in de stand van zaken in Groningen. Groningen is een krimpregio. Dat is een groot probleem. De video’s uit de miniserie vertellen het verhaal over de pijn van de Groninger.

Meer over Provincie Groningen project

Groningen-1-schets-storyboard

Schets storyboard

Voor de video was het enorm van belang dat Groningers zich herkenden in de film. Ondanks dat zij niet de doelgroep zijn, wilde de opdrachtgever niets te kort doen aan de trots van de Groningers. Daarom is al in de schetsfase een zeer natuurgetrouwe setting neergezet.

Groningen-1-uitgewerkte-illustratie

Uitgewerkte illustratie

Voor de stijl zijn wij opzoek gegaan naar kleuren die een vrolijk en positief gevoel teweeg brachten. Het doel was namelijk niet om te laten zien ‘hoe zielig wij Groningers wel niet zijn’ Het doel was om via de trots van de Groninger te laten zien hoe hard zij moeten werken om hun prachtige en vruchtbare provincie overeind te houden.

Groningen Krimpregio Stijlopzet 2

Groningen Krimpregio Stijlopzet 2

Wij produceren altijd 3 stijlen voor een opdrachtgever. Aan hem of haar de keus om ons van constructieve feedback te voorzien. De tweede stijl die wij produceerden voor Groningen was iets meer futuristisch van opzet. Ook misten we hier het vrolijke en positieve gevoel. Logischerwijs is deze stijlopzet afgevallen.

Groningen Krimpregio Stijlopzet 3

Groningen Krimpregio Stijlopzet 3

De derde stijlopzet was volgens de opdrachtgever, net als de tweede, een ‘te ver van haar bed show’. Het geïllustreerde huis in de achtergrond was te modern en het ‘platte land’ komt er te abstract in terug. Terechte feedback naar onze mening.

Broddelen

Broddelen is het minder bekende broertje van stotteren. Er zijn overeenkomsten tussen de beide vormen van spraak. De video richt zich echter op de verschillen. Broddelen is onderbelicht. In de uitleganimatie belichten wij wat broddelen precies is. De video is onderdeel van een grotere campagne die in dienst staat van meer begrip voor ‘broddelaars’. Zo is er bijvoorbeeld ook een boek geschreven over broddelen.

Schets-storyboard-broddelen

Schets storyboard

Voor de schetsen van het storyboard hebben wij ons laten inspireren door de animatiefilm Inside Out van Pixar.

uitgewerkte-illustratie-broddelen

Uitgewerkte illustratie

De ontwikkelde karakters van de video zijn zeer uniek. Ieder karakter heeft zijn eigen persoonlijkheid en gevoel. Al die karakters samen leiden tot het broddelen.

Amsterdam UMC

Voor Amsterdam UMC produceerden wij al een aantal zorgvideo’s. De video die je nu bekijkt gaat in op de jaarlijkse lezingen van het Amsterdamse ziekenhuis. Omdat er ieder jaar veel wordt geïnvesteerd in het delen van kennis, vinden de Amsterdammers het belangrijk om door middel van deze uitleganimatie inzicht te bieden in de resultaten ervan. Voor de video is gekozen voor een veelal isometrische illustratiestijl. Dat houdt in dat de meeste beelden in een driedimensionaal perspectief zijn getekend. Daar is voor gekozen, omdat het leidt tot een toegankelijke en toch professionele uitstraling van de beelden.

Schets-Amsterdam-UMC

Amsterdam UMC schets

Ten behoeve van het beeldverhaal hebben wij een isometrische illustratie gemaakt van het Amsterdam UMC. Natuurlijk is het echte ziekenhuis van deze zorgaanbieder vele malen groter, maar het is belangrijk dat het object herkenbaar is. Herkenbaarheid is een groot goed in videocommunicatie.

Illustratie Amsterdam UMC

Illustratie Amsterdam UMC

Natuurlijk hebben we zoveel mogelijk in de huisstijlkleuren van het Amsterdam UMC gewerkt. Ook in de uitwerking van een illustratie is herkenbaarheid belangrijk. Beelden kunnen zorgen voor een warm gevoel, wanneer je jezelf of iets uit je omgeving erin herkent.

Advocaten van Nu

Voor Advocaten van Nu (een kantoor gevestigd in Den Bosch en Nijmegen) produceerden wij een bedrijfsanimatie in een ‘nieuw jasje’. Alle tekeningen die je in de video voorbij ziet komen zijn ‘uit de losse pols’. Sommige delen van de animatiefilm zijn zelfs beeld voor beeld getekend. In de doorgaans film zitten ongeveer 25 tekeningen per seconden: Tel maar uit!

Het leuke aan dit project was dat de opdrachtgever onze ‘storyboard schetsen’ al zo interessant vond dat we deze als uitgangspunt hebben genomen voor de gehele video.

Storyboard-schets-Advocaten-van-Nu

Schets storyboard

In de schets is al de huidige animatiestijl terug te zien. Na het enthousiasme van de opdrachtgever over onze schetsen, hebben wij voorgesteld de schetsen daadwerkelijk als uitgangspunt van de animatie te nemen.

Uitgewerkte illustratie Advocaten van Nu

Uitgewerkte illustratie

De schetsen zijn enigszins bijgeschaafd richting de uiteindelijke videostijl. Het is fantastisch om deze illustratie te mogen animeren. Sommige delen moesten frame by frame. Dat wilt zeggen dat voor ieder van de 25 beeldjes die in 1 seconde video zitten een aparte illustratie is gemaakt.

BE O

In deze brandvideo voor BE O brengen wij de unieke voordelen van dé duurzaamste drinkfles van Nederland onder de aandacht. De animatie bestaat uit verschillende 2D en 3D elementen. Dat geeft de animatie diepte en smaak. Daarnaast is de animatie erop gericht om het product en zijn productie goed uiteen te zetten.

BE O schets

Schets

Bij het bedenken van het concept en de schetsen voor de animatie video zijn we enigszins abstract te werk gegaan. Bij het ontwerp zijn we ervan uitgegaan dat we niet ieder deel van het script ‘letterlijk’ in beeld hoefde af te beelden. Daardoor ontstaat er een mooie flow en lijn in de video.

BE-O-illustratie-uitgewerkt

Uitgewerkte illustratie

De illustratiestijl is gebaseerd op de (nieuwe) huisstijlkleuren van BE O. BE O is – als snel groeiende startup – constant in ontwikkeling. Daarom hebben wij gekozen voor een unieke en opvallende illustratiestijl. Daarnaast is de stijl dynamisch qua opzet, zodat beelden mooi in elkaar overlopen.

Main Stage Brabanthallen

Voor Main Stage – Brabanthallen hebben wij (in samenwerking met Dorus&Mannes) een combinatie video van geschoten beeld en animatie geproduceerd. Een enorme uitdaging, omdat wij beelden frame voor frame hebben moeten uitsnijden. Een flinke bult aan werk, maar het eindresultaat mag er wezen.

De video toont de grote diversiteit aan muziek, optredens en shows die te vinden zullen zijn in de (vandaag 12-09-2019) nog ongeopende nieuwe zaal ‘Main stage’. Het script voor de video is geschreven door Dorus&Mannes.

Schets Brandvideo 1

Schets Brandvideo 1

Dit is een hele ruwe ‘schets’ uit het moodboard van het creatieve proces. Gezien het uitsnijden van bewegend videobeeld enorm veel werk is, hebben we eerst de opdrachtgever voorzien van een moodboard. Door vooraf een goede briefing op te zetten, geef je de opdrachtgever een goed beeld van wat hij of zij kan verwachten.

Schets Brandvideo 2

Schets Brandvideo 2

Door vooraf een goede briefing op te zetten, geef je de opdrachtgever een goed beeld van wat hij of zij kan verwachten.

GGD Gelderland-Zuid

Voor de GGD Gelderland-Zuid hebben wij een uitlegvideo gemaakt. Deze video ondersteund hun communicatie omtrent hun nieuwe gesprekstechniek.

Als vroeg in onze jeugd zijn de verpleegkundigen van de GGD bij onze gezondheid betrokken. Middels gesprekken en metingen waken zij over onze gezondheid. Om de gesprekken verder te ondersteunen en inspireren is er voor drie doelgroepen een gespreksdriehoek ontworpen. Die driehoek noemt de GGD de GIZ-driehoek ofwel gespreksdriehoek.

Voor iedere doelgroep hebben wij een afzonderlijke animatie video gemaakt. Mocht je de andere video’s willen inzien, trek even aan de bel via onze contactpagina.

Kom in contact Bekijk onze animatie video’s

De gespreksdriehoek GGD

GGD Gespreksdriehoek

De animatieserie heeft betrekking op de GIZ-gespreksdriehoek. Het leek ons om die reden tof om gedurende de gehele video te werken vanuit driehoeken. Zo hebben wij bijvoorbeeld ook de ‘actrice’ in een driehoek omkadert. Daardoor wordt de video een mooi geheel en blend het live geschoten videobeeld mooi in bij de animatiebeelden.

GGD illustratie uitlegvideo

GGD Illustratie

De driehoek hebben wij gebruikt in verschillende vormen. In bovenstaande illustratie vormt de driehoek bijvoorbeeld de ondergrond van de dame in kwestie.

BKR Kredietregistratie

Voor de BKR kredietregistratie-film hebben wij een nieuwe stijl ontwikkeld. De video is opgemaakt uit verschillende lagen in een 3dimensionale omgeving. Alsof we alle objecten hebben opgebouwd uit papierknipsels. Het is een zeer arbeidsintensief proces, maar daarmee niet minder leuk om te doen! De stijl neigt naar een vorm van digitale stop-motion. Het project was een flinke uitdaging, maar is naar alle tevredenheid geslaagd. De uitleganimatie is inhoudelijk correct en tevens aantrekkelijk door gecombineerde 2d- en 3d-animatietechnieken.

Meer over het BKR project

schets-storyboard-BKR

Schets storyboard

De schetsen die wij maken in onze ‘schetsfase’ staan qua stijl vaak nog ver af van de uiteindelijke illustratiebeelden. Het doel van de fase is dan ook om een goed beeld te geven van de ‘inhoud’ van de illustraties. Dat zorgt ervoor dat de beelden beter aansluiten op het verhaal van de film.

bkr-uitgewerkte-illustratie

Uitgewerkte illustratie

Lagen, lagen en nog eens lagen. Terug naar onze kindertijd, waarin wij met lijm aan de vingers het ene creatieve prutswerk na het andere mislukte luchtkasteel creëerden. Voor BKR hebben wij deze unieke stijl neergezet. De stijl sluit prachtig aan bij de identiteit van BKR en bij de grote en trots van het bedrijf!

Radboud UMC

Voor het Radboud UMC hebben wij een zorganimatie geproduceerd. De animatie geeft inzicht in de ‘juiste’ manier van voorbereiden op een operatie. Doordat er nogal wat misverstanden bestaan over ‘de juiste voorbereiding’ is de animatie inhoudelijk gezien een mooie aanvulling op de communicatiematerialen van het Radboud UMC.

De zorgorganisatie gebruikt steeds meer video en animatie in hun communicatiemiddelen. Animatiefilms zijn een mooie manier om op een laagdrempelige manier patiënten te informeren.

Schets-zorganimatie-Radboud-UMC

Schets storyboard

Voor de animatie video was het van belang om twee voor de doelgroep herkenbare karakters neer te zetten. Met de film richten we ons op de leeftijdsgroep van 50 tot 85(+). Cees en Eva (de karakters in de uitlegvideo) zijn twee stereotypen van de uiterste in de doelgroep. Eva is een fitte, zich nog jong voelende vrouw. Cees is daarentegen een wat luie, ongezond levende man.

Radboud illustratie

Uitgewerkte illustratie

In de illustraties hebben wij gekozen voor een frisse look&feel. Het thema ‘operatie’ kan nogal zwaar zijn. Om te voorkomen dat mensen stoppen met het bekijken van de animatie door de ‘zwaarte’, houden we het graag luchtig. Ook de copywriting is ‘licht’ ingestoken.

VNG

Voor de Verenigde Nederlandse Gemeenten hebben wij een verhaal mogen vertellen over zorgfraude. VNG houdt zich bezig met tal van zaken, waaronder de zorg. In de zorg blijkt veel goed te gaan, maar kan ook het een en ander beter. Zorgfraude is een vaak onderbelicht probleem. Met de animatie video geven we de doelgroep (beleidsmakers) inzicht in de mogelijke problemen die in hun gemeente leven. Ook bieden we natuurlijk een oplossing aan, namelijk het gebruiken van de routekaart.

Ook een animatie video?

Schets VNG zorgfraude

Schets VNG zorgboerderij

Ten behoeve van het overbrengen van de boodschap hebben wij in de video drie veel voorkomende situaties geschetst die zich laten relateren aan zorgfraude. We willen de doelgroep (beleidsmakers) een beeld geven van de mogelijke gevolgen van ‘onvoldoende’ controle. Die situaties hebben we allemaal hun ‘eigen stem’ gegeven.

Schets VNG zorgfraude

Schets VNG thuiszorg

Naast de zorgboerderij wordt ook bij de thuiszorg gefraudeerd. Natuurlijk moeten we benadrukken dat het heel vaak goed gaat, maar de gevallen waarin het mis gaat zijn zeer schrijnend.

Radboud Universiteit

Door Covid-19 was de Radboud Universiteit genoodzaakt om hun open dag op een andere manier te hosten dan anders. Ze kozen voor een ‘Online Open Dag‘. Om de open dag te promoten, kozen ze voor een animatie video. De video moest daarna ‘echte beelden’ bevatten van een ‘echte student’ om zo de student daadwerkelijk aan te spreken. De video is gemaakt in samenwerking met onze vertrouwde creatives Raymond en Joost! Meer weten over hun kwaliteiten? Vraag het ons hier!

Radboud Online Opendag Schets

Schets Radboud Universiteit

Voor de online open dag van de Radboud Universiteit moesten we verschillende items in de animatie terug laten komen. Één van deze onderdelen was het animeren van de virtuele campustour. Deze tour moet de student een klein inzichtje geven in wat zij kunnen verwachten van de campustour. Omdat de video een zeer korte duur heeft, diende alle in de animatiefilm naar voren gekomen onderwerpen een ‘teasend doel’. Ze moeten prikkelen en hoeven niet per se ‘uiteen te zetten’.

Radboud online opendag illustratie

Uitgewerkte illustratie

Op aangeven van Joost, bleek het voor de virtuele tour erg passend te zijn deze isometrisch uit te werken. Door een zeer simpele versie van alle op de campus aanwezige gebouwen uit te beelden, krijgt de doelgroep een zeer simpel overzicht van de gehele Radboud Universiteit.

Drift Festival Nijmegen

Voor Drift Nijmegen – Drift om te dansen – hebben wij een miniserie van drie animatieproducties gedraaid. De video’s kondigen ieder een andere artiest aan. Zo kondigt deze animatiefilm de casanova Marcos Valle aan. Een Braziliaanse muziekkant met een goede dosis sexappeal.

Schets storyboard

Schets storyboard

De schets is gemaakt met als uitgangspunt ‘surrealistisch realisme’. We zien trompetten als bomen en borsten als weg. De Cassanova rijdt in zijn bolide over de prachtige weg richting het festivalterrein van Drift in Nijmegen.

Uitgewerkte illustratie

Uitgewerkte illustratie

De illustratie is uitgewerkt met een combinatie van illustraties en foto’s. Het geeft de video een uniek en speels karakter.

Provincie Groningen

De driedelige miniserie voor Groningen heeft een fantastisch bereik behaald en zeker wat toegevoegd aan hun strijd tegen een macrobeleid vanuit de politieke hoofdstad van Nederland. De animatiereeks geeft inzicht in de problemen die spelen binnen de krimpende regio. De landelijke politiek is (of was) nog te weinig op de hoogte van de praktische uitdagingen waar de provincie mee te maken krijgt. Een grote uitdaging, veroorzaakt door de leegloop in de regio, zijn de sluitende scholen.

Meer over Provincie Groningen project

Groningen-2-schets-storyboard

Schets storyboard

In deze scene brachten wij de ‘typische’ Groninger in beeld. Na input verkregen te hebben van de opdrachtgever over dit stereotype, hebben wij een nuchtere man neergezet met zijn armen over elkaar en opgestroopte mouwen.

Groningen-2-uitgewerkte-illustratie

Uitgewerkte illustratie

De Groninger woont op een mooie plek met een mooi echt Nederlands huisje. Hij staat stevig met beide benen op de grond en heeft een houding waarmee hij zegt ‘kom maar op, ik ben er klaar voor’.

Rijkswaterstaat

De uitleganimatie van Rijkswaterstaat is voortgekomen uit een mix van ‘gedragsverandering’ en – natuurlijk – animatie. In de video worden weerstanden van de doelgroep 50-plus tegen autodelen aangesproken en op een slimme manier weerlegt. Daarnaast worden motivaties om juist wel deel te nemen versterkt. Als sociaal psycholoog heeft Koen snel en op niveau kunnen schakelen met de opdrachtgever. De animatiefilm heeft vele duizenden mensen bereikt.

Schets Rijkswaterstaat

Schets storyboard

Een groot deel van de video had als doel het uitstralen van ongemak en ongenoegen van auto-eigenaren. De schetsen geven een eerste inkijk in het gevoel van de hoofdrolspeler.

Stijlopzet Rijkswaterstaat

Uitgewerkte illustratie

De stijl van de video is gekozen naar aanleiding van de huisstijl van het autodelen project. De doelgroep besloeg mensen van tussen de 55 en 65 jaar. De keuze voor de hoofdrolspeler heeft daar natuurlijk alles mee te maken.

PostNL

Voor PostNL mochten wij een animatie video maken ter afsluiting van het succesvolle (en wispelturige) jaar 2020. PostNL wilde zijn medewerkers bedanken voor al hun harde werken en hun onvermoeibaar inzet middels de video. De medewerkers werden letterlijk in de rol van superheld gezet.

PostNL illustratie

PostNL illustratie 1

Voor PostNL hebben we in rap tempo heel veel elementen voorbij laten komen uit hun succesvolle boekjaar 2020. We moesten voor de animatie wel werken volgens de vaste PostNL huisstijl. Bij grote corporates is dat vaak het geval.

PostNL illustratie 2

PostNL illustratie 2

Een belangrijk element voor PostNL was het benoemen van alle terreinen waarop ze werkzaam zijn. Dat is naast het bezorgen van pakketten ook ‘food’, cosmetics, de logistiek en alle organisatorische zaken daar omheen.

SolarXL

Voor solarXL hebben wij een isometrische animatie video gemaakt. De video geeft inzicht in het werkproces van SolarXL en waarom zij de juiste partij zijn voor zonnepanelen. De unieke manier van werken van SolarXL (met behulp van financieel adviseurs) biedt consumenten de kans om dé beste beslissing te maken.

Wij hebben ook de website van SolarXL ontworpen https://www.solarxl.eu/.

Schets SolarXL

Schets storyboard

In eerste instantie hebben wij voor SolarXL de schetsen in 2D gemaakt. Echter, kwamen wij vervolgens tot de ingeving dat júíst deze video het uitstekend zou doen in een ‘isometrische stijl’. Isometrisch is een soort 3d. Het geeft illustraties en animaties vaak een uniek en ruimtelijk gevoel.

Stijlopzet

Stijlopzet aniamtie

Omdat wij ook de website van SolarXL hebben mogen ontwerpen, hebben wij bij het ontwerp van de animatiestijl rekening gehouden met het webdesign. Als je op de website (https://www.solarxl.eu/) kijkt, zie je dat de kleuren en illustraties uit de animatie video ook in de website zijn verweven.

Amstellab Amsterdam

Voor de Amsterdamse StartUp Amstellab hebben wij een bedrijfsanimatie gemaakt. Deze geeft inzicht in het werkproces van deze StartUp. Waarom móét je als ambitieus startend bedrijf aangesloten zijn bij de kring van Amstellab? Zij schalen je niet alleen enorm op, maar voorzien jou ook van de juiste achtergrond informatie over jouw klanten, producten en verkoopkanalen.

Schets storyboard amstellab

Schets storyboard

Een bedrijfsfilm voor een organisatie die starters helpt om op te schalen kan natuurlijk niet zonder de gebruikelijke raketschets. Buzz Lightyear zou zeggen: “Naar de sterren en daar voorbij”.

Amstel Lab_illustrations_v1_26_02_2019_Pagina_07

Uitgewerkte illustratie

De uitgewerkte afbeelding sluit prachtig aan op de kleuren en huisstijl van Amstellab. Bekijk de video om te zien hoe we met simpele afbeeldingen een prachtig geanimeerde film hebben gecreëerd. Stiekem zijn wij enorm trots op de heerlijke flow die in de video zit.

Provincie Groningen

De provincie Groningen heeft te maken met een forse krimp in inwonersaantal. Op sommige plaatsen is dit vanzelfsprekend sterker het geval dan andere, maar de trend is dat jonge en hoog opgeleide mensen veelal Groningen verlaten. Gevolgen zijn dat scholen moeten sluiten, omdat jonge kinderen met hun ouders mee naar (bijvoorbeeld) de randstad verhuizen. Door sluitende scholen wordt passend onderwijs aanbod steeds moeilijker. Kinderen moeten ver reizen om naar de juiste opleiding te kunnen. Daarnaast wil het feit dat ander ‘macrobeleid’ vanuit de nationale politiek het beleid en uitvoering in Groningen niet ten goede komt. Om dit inzichtelijk te maken is een miniserie van 3 animaties geproduceerd.

Meer over Provincie Groningen project

Groningen-3-schets-storyboard

Schets storyboard

Hier zie je een schets van een klaslokaal. De opzet van de schets is relatief somber. Reden daarvoor is de inhoudelijke tekst van de scene. De klassen lopen langzaam leeg en dat leidt tot veel problemen voor scholen. Gepaste somberheid is dus op zijn plaats.

Groningen-3-uitgewerkte-illustratie

Uitgewerkte illustratie

Een relatief sombere illustratie is hier uitgewerkt. De paarse karakters verdwijnen één voor één uit de klas; Mensen verhuizen en de klassen lopen leeg. Dat is een groot probleem voor de provincie.

Dora Verloskundigen

Dora is een nieuwe richting ingeslagen. Een nieuwe website (ook ontwikkelt door ons), een nieuwe bedrijfsanimatie, ofwel een nieuwe manier van communiceren. Beeld is tegenwoordig essentieel voor heldere communicatie. Zeker wanneer je doelgroep, zoals bij Dora, ook kan bestaan uit mensen met een niet-Nederlandse achtergrond of laaggeletterden. Voor de video hebben wij een responsive optie gemaakt met Arabische subtitels. Door in de videoplayer op ‘CC’ te drukken, zie je de Arabische ondertiteling. Vergeet niet van rechts naar links te lezen.

Dora-schets-storyboard

Schets storyboard

In de video staat natuurlijk de zwangerschap en blijdschap omtrent de zwangerschap centraal. Door realistische beelden te creëren hebben wij herkenbaarheid getracht te scheppen voor de aanstaande ouders.

Dora-uitgewerkte-illustratie

Uitgewerkte illustratie

De illustratiestijl zit tegen het realisme aan. Voor ons als illustratoren is het tekenen van natuurgetrouwe verhoudingen in lichamen en andere objecten altijd even een leuke uitdaging. Wanneer je qua tekeningen schuurt aan de ‘echte wereld’, zijn oneffenheden beter zichtbaar. Illustraties van karakters moeten in dat geval aan alle kanten kloppen.

Gemeente Ede

De eikenprocessierups geeft ieder jaar veel overlast. In het voorjaar komt de processierups tevoorschijn en kan hij door zijn brandharen veel huidirritatie en oogirritatie veroorzaken. Fiets, loop of wandel daarom niet te dicht langs eikenbomen. Hier zie je de uitleganimatie of uitlegvideo die wij met onze animatiestudio voor de gemeente Ede produceerden. In de video zetten wij uiteen wat de gemeente Ede er aan doet om de overlast van de rupsen zo veel mogelijk te voorkomen, het hele jaar door. Bekijk de animatiefilm en laat ons hier weten wat je ervan vindt.

Eikenprocessierups-schets

Schets storyboard

Ede heeft een prachtige groene omgeving. Daar is de gemeente enorm trots op. Tijdens het schetsproces hielden wij daarom rekening met veel ruimte voor groen. Hoe meer groen we in de video stopten, hoe beter. Naast dat de gemeente een sterke voorkeur voor groen heeft, vinden wij als duurzame animatiestudio het natuurlijk ook alleen maar leuk om groene video’s te produceren.

Uitgewerkte illustratie

De stijl voor de video werd bepaald aan de hand van hun huisstijlkleuren van de gemeente Ede, in combinatie met onze eigen inzichten. We wilden een frisse, groene en zomerse stijl neerzetten. De rups hebben we vormgegeven op inspiratie van de realistische uitstraling van de rups gemixt met een vrolijke inslag.

Solid Road

Voor Solid Road hebben wij een animatiefilm gemaakt die inzicht geeft in de door hen ontwikkelde tools. De animatiefilm is gemaakt in coproductie met Commit. De stijl van de video is bepaald aan de hand van de illustratiestijl die Solid Road reeds in gebruik had. Het was een leuke uitdaging om te kijken hoe we zo dicht mogelijk bij de illustraties van de tools van Solid Road konden aansluiten. Volgens ons zelf is dat heel aardig gelukt.

Met dank aan Romy Snoeijers voor de voice-over.

solid-road-animatie

Schets animatie

De ‘reis van de kaketoe’ stond centraal in de tools van Solid Road. Solid Road maakt tools voor vluchtelingen die geen verblijfsvergunning krijgen en daarom terug moeten naar hun land van herkomst. De kaketoe staat in hun verhaal symbool voor de reis van zijn ‘bos’ terug naar zijn ‘bos van herkomst’.

illustratie animatie

Illustratie animatie

Als je de animatievideo kijkt zie je de illustraties op en in de tools van Solid Road; De boekjes, kaarten en brochures. Dát zijn de ‘echte’/’eigen’ illustraties van Solid Road. Alles daaromheen hebben wij met onze animatiestudio geïllustreerd in aansluiting op de stijl van de illustraties óp die tools.

GGz Centraal

De zorgorganisatie GGz Centraal heeft ons bovenstaande zorganimatie laten maken. Het doel was om mensen (‘cliënten’) goed voorbereid naar hun psychodiagnostisch onderzoek te laten komen; Zorg dat je voorbereid bent! In de animatiefilm hebben wij ons er daarnaast op gericht dat mensen goed uitgerust op komen dagen en niet té gespannen zijn.

Er is ontzettend enthousiast gereageerd op de zorgvideo voor en door GGz medewerkers vanuit alle hoeken van zorgend Nederland. De video is op ons LinkedIn profiel alleen al een kleine vierduizend keer bekeken. Daarnaast is hij veelvuldig gedeeld en hebben een kleine 100 mensen de video ‘geliked’. Dat alles zonder betaalde promotie.

ggz-storyboard-schets

Schets storyboard

De GGz Centraal heeft natuurlijk meerdere zorglocaties. De locaties zien er allemaal verschillende uit. Om er voor te zorgen dat de illustratie voor alle medewerkers en cliënten herkenbaar bleef, hebben wij een neutrale schets gemaakt.

GGZ illustratie uitgewerkt

Uitgewerkte illustratie

De schets is uiteindelijk zeer veranderd tijdens het illustratieproces. Wij hebben namelijk een unieke en zeer herkenbare stijl neergezet voor de zorgvideo van de GGz. De kleuren komen overeen met de kleuren uit hun logo en de vormen en tekenstijl zijn geïnspireerd de schetsmatige beeldmerken uit de huisstijlgids van de GGz. Op die manier sluit de zorganimatie perfect aan op andere communicatie-uitingen van de GGz.

Happiness Lab

Hier zie je een bedrijfsanimatie die we met Fiks Film produceerden voor Happiness Lab. De animatie video geeft uitleg over de door Happiness Lab ontwikkelde geluksmonitor. Daarnaast krijg je met behulp van de animatie inzicht in motivaties om gebruik te maken van de monitor. Het Nijmeegse bedrijf had zelf reeds een illustratiestijl die zij ons aanleverden; ontwikkeld door een illustrator uit Nijmegen. Aan ons de taak om samen met deze Nijmeegse illustrator, Maikel Verkoelen, extra illustraties erbij te maken en deze zo neer te zetten dat ze geschikt waren voor het animatieproces.

Dank aan Maikel Verkoelen van StudioMik voor de samenwerking omtrent de illustraties.

originele illustratie

Illustratie door StudioMik

Voor deze video zijn illustraties aangeleverd door Maikel Verkoelen van StudioMik. Samen met Maikel hebben we gekeken hoe we de illustraties passend kregen voor de huisstijl van de opdrachtgever.

Er zit altijd een groot verschil tussen het ontwerpen van illustraties als ‘illustratie’ en het ontwerpen van illustraties voor ‘animatie’. Voor een animatie mogen illustraties namelijk vaak simpeler zijn qua opzet. De beweging brengt het tot leven.

uitgewerkte-illustratie-happiness-lab

Kleuraanpassing naar huisstijl

De kleurbepaling van illustraties is bepalend voor de sfeer van een video. Wanneer het om een web-video gaat, is het daarnaast belangrijk dat de kleur opgaat in de web-omgeving waarin de video geplaatst wordt. Soms wordt er dan gekozen voor een meer corporate kleurenpalet, zoals je hier ziet.

Zorroo

Voor de zorggroep Zorroo hebben wij een zorganimatie geproduceerd die de eindgebruiker inzicht geeft in de nieuwe werkwijze van de organisatie. Voor een zorgorganisatie is het van groot belang dat ze complete en correcte informatie van hun cliënten of patiënten bezitten. De animatiefilm legt uit op welke manier de zorggroep dat doet.

Zorggroep schets

Zorggroep Zorroo schets

Voor Zorroo was het belangrijk om een verscheidenheid te laten zien in de karakters. Op die manier proberen we zo veel mogelijk groepen te betrekken en zo min mogelijk groepen buiten te sluiten. Een zorggroep als Zorroo biedt namelijk zorg voor iederéén.

Zorggroep illustratie

Zorggroep Zorroo illustratie

In de illustratie is daarom rekening gehouden met huidskleur, leeftijd, uitstraling en ga zo maar door. Het paars dat je ziet terugkomen is de huisstijlkleur van Zorroo en daarom prominent aanwezig.

Nuchter

Nuchter is een organisatie die controleert of instanties de leeftijdsgrenzen op alcohol en tabak op de juiste manier naleven. Daarvoor maken zij gebruik van mystery shoppers. Om deze shoppers te werven, lieten zij door Fiks Film een animatie video maken. De video speelt onder andere in op de weerstanden en motivaties van de jongeren om deel te nemen als mystery shopper.

nuchter-schets-storyboard

Storyboard schets

Uitgangspunten voor de video waren; Vrolijk doch stoer, opvallend met een uniek karakter en bovenal helder en onderhoudend. In de schetsen hebben wij hier de eerste aanzet toe gegeven.

nuchter-uitgewerkte-illustratie

Uitgewerkte illustratie

In de uitgewerkte illustratie zie je hoe de karakters en omgeving op een zeer unieke en interessante manier zijn vormgegeven.

Storyboard schets Nuchter

Storyboard schets 2

Uitgewerkte illustratie

Uitgewerkte illustratie 2

Hiway

Hiway is een bedrijf dat zich heeft gericht op de cryptomarkt. Middels verschillende Block chain technieken weten zij op een zeer effectieve en kosten efficiënte manier mensen aan elkaar te koppelen.

Instructies storyboard

Instructies storyboard

Hiway heeft Fiks Film voorzien van een volledig uitgewerkt storyboard met instructies. Aan ons de taak om van deze simpele iconische illustraties toch een hele toffe animatie te maken.

uitgewerkte-illustratie-hiway

Uitgewerkte illustratie

Na wat sparren hebben wij de meeste illustraties nog wat aangescherpt, zodat deze de animatie beter passen. Het was enorm leuk om deze samenwerking aan te gaan. De opdrachtgever had goede en creatieve input, welke de video naar een hoger niveau heeft getild.

Jex

Voor het Rotterdamse bedrijf Jex hebben wij een uitleganimatie mogen produceren. Jex heeft een nieuw online platform ontwikkeld waarin werknemers op een slimme manier worden gematcht met werkgevers. Het unieke systeem wordt in de uitlegvideo uiteengezet. Daarnaast is ervoor gekozen om naast uitleg ook een stukje branding (of sales) toe te voegen. Daarmee is de toon van de video commercieel, maar de algemene boodschap informerend.

Jex animatie schets

Schets Erasmusbrug Jex

Als echte Rotterdamse Startup kun je natuurlijk niet anders dan je trots delen op jouw stadje. Dat hebben wij doorvertaald in de video door bijvoorbeeld dee Erasmusbrug te verwerken in de animatievideo. Deze schets uit het storyboard van Jex was al aardig in de richting van de definitieve animatiestijl.

Jex Illustratie

Illustratie Erasmusbrug Jex-animatie

De uiteindelijke animatiestijl voor Jex is gebaseerd op hun logo. Dat houdt in een strak design, enigszins ‘flat design’, en een minimaal kleurgebruik. Het roze is een mooie warme basiskleur voor de achtergronden, maar moet secuur gebruikt worden. Het gevaar is namelijk dat een video anders te vrouwelijk wordt of te veel ‘knalt’. Door het roze te combineren met de grijstinten is er een stoere en corporate stijl neergezet.

Hiemstra & De Vries

Een uitleganimatie voor Hiemstra & De Vries over een complex organisatievraagstuk, namelijk ondermijning. De video geeft inzicht in de manier waarop verschillende organisaties kunnen samenwerken om ondermijning tegen te gaan. In de animatiefilm worden 6 tips gegeven.

Stijlontwerp

Stijlontwerp animatie

De stijl voor de video is opgebouwd met de kleuren van Hiemstra & De Vries. Daarnaast is rekening gehouden met de thematiek van de video. Door het onderwerp van een video te betrekken in de ‘sfeer’ van je grafische ontwerp, kun je een video extra kracht meegeven.

Illustratie animatie

Still uit de animatie

Door af en toe een uniek perspectief in de video toe te voegen, houdt je de aandacht van de doelgroep ook tegen het einde van de video nog goed vast. In bovenstaande still uit de animatie is een voetbaltafel van bovenaf geïllustreerd.

Karakter ontwerp

Karakter ontwerp

Bij karakter ontwerp kan enorm veel misgaan. Heb je wel gedacht aan diversiteit op het gebied van afkomst van de karakters? Het klinkt misschien gek, maar doe je dat niet, kan het zomaar zijn dat je een (groot) deel van jouw doelgroep tegen het zere been schopt.

Still uit animatie 2

Still uit de animatie

De beeldvulling hoeft lang niet altijd volledig te zijn. Soms zorgt ‘rust’ of ‘leegte’ in een beeld juist voor dat extra momentje ademruimte die een kijker nodig heeft. De afwisseling van drukke met rustige beeldvulling zorgt voor een interessante en onderhoudende video op het gebied van beeld. In bovenstaande still uit de animatie is een ‘rustige’ beeldvulling te zien.

Brainblocks

Brainblocks is een veel gebruikte therapievorm in het zorglandschap. Aan ons de taak om in 2 minuten uit te leggen waarom je als therapeut gebruikt moet willen maken van Brainblocks. De therapievorm oogt heel simpel, maar je hebt als zorgmedewerker wel degelijk achtergrondkennis nodig om het goed toe te kunnen passen. Het is niet ‘zomaar spelen met blokken’. Je moet namelijk cliënten kunnen stimuleren en begrijpen, zonder daarin te sturen.

Schets uitgewerkt Brainblocks animatie

Uitgewerkte schets

Voor de animatie hadden wij bedacht dat de cliënten daadwerkelijk hun ‘hersenspinsels’ uit hun hoofd halen en op papier leggen. Het leuke van animatieproducties is dat je nét dat beetje creatiever kan zijn in vergelijking met ‘live video’.

Illustratie-uitgewerkt-Brainblocks

Uitgewerkte illustratie

De uiteindelijke animatiestijl was een zoektocht. We zijn verschillende wegen ingeslagen om er uiteindelijk samen met de opdrachtgever achter te komen dat we dicht bij de schetsstijl moesten blijven. Deze relatief ‘uitgeklede’ stijl legt namelijk de focus op de handelingen tussen therapeut en cliënt.

Stijlopzet-Brainblocks-animatie

De eerste stijlopzet

De eerste stijlopzet was dynamisch en kleurrijk. Voor het doel van de opdrachtgever bleek de stijl niet passend. We moesten gaan voor ‘simpel en doeltreffend’.

Stijlopzet-Brainblocks-animatie-2

De tweede stijlopzet

De tweede stijlopzet was al meer in de goede richting. Vanaf deze stijl zijn we verder gaan ontwikkelen om uiteindelijk bij de ‘final’ animatiestijl uit te komen.

Gemeente Ede

Voor de gemeente Ede produceerden wij een uitlegvideo die inzicht geeft in hun nieuwe ‘Energie-WEB’. Na een korte briefing over hun nieuwe manier van omgaan met duurzame energie, was het aan onze animatiestudio de taak om het proces helder in beeld te brengen. We hebben flink gestoeid om er een logisch uitziende info-grafische weergave van te maken. Naar mening van de opdrachtgever hebben wij ‘de klus ontzettend goed geklaard’.

Dank aan Dave Albers voor zijn fijne stem voor de voice-over.

Schets-Gemeente-Ede

Schets storyboard

Ten behoeve van een mooi inzichtelijk energie-proces hebben wij ervoor gekozen om het zo ‘simpel mogelijk’ op te bouwen. We hebben alle rompslomp weg gefilterd en het proces volledig uitgekleed tot de kern. Op die manier konden we rechts van de gemeenten het ‘oude energiesysteem’ weergeven en links het nieuwe systeem met slechts 6 heldere afbeeldingen.

Illustratie uitgewerkt

Uitgewerkte illustratie

De stijl van de video hebben wij ook zeer ‘clean’ gehouden. We wilden zo min mogelijk afleiding en zo veel mogelijk focus op de belangrijke details van de video. Op die manier focussen we de aandacht van de kijker op de zaken die écht belangrijk zijn.

Gemeente Ede

Veel jongeren hebben moeite met sparen óf geven meer geld uit dan ze hebben. Dat kan leiden tot schulden. Om jongeren voor te bereiden op de keuzes die ze moeten maken wanneer zij 18+ zijn, heeft gemeente Ede een video laten maken die de jongeren moet prikkelen om op zoek te gaan naar meer informatie op de website van de gemeente Ede.

Gemeente Ede Schets Schulden

Gemeente Ede Schets Schulden

In bijgaande schets zie je een sneak peak in onze manier van storyboarden. Om de opdrachtgever inzicht te geven in wat zij kunnen verwachten, doorlopen we de ‘schetsfase’. Hierin werken we de beelden van de animatiefilm alvast schetsmatig uit.

Gemeente Ede Illustratie Schulden

Gemeente Ede Illustratie Schulden

De fase die wij doorlopen ná de schetsfase is de illustratiefase. Hierin krijgt de opdrachtgever al een zeer goed beeld van de hele look&feel van de animatie video. Hierboven zie je een voorbeeld van één illustratie die we middels een ‘geïllustreerd storyboard’ tonen aan de opdrachtgever.

Drift Festival Nijmegen

Het festival Drift om te dansen uit Nijmegen heeft in 2019 voor het eerst een ‘live podium’ neergezet. Voor dit podium zijn artiesten van over de hele wereld uitgenodigd. Ter promotie van het podium hebben wij met Fiks Film een driedelige animatieserie mogen maken. De stijl is een mix van foto, illustratie en natuurlijk beweging.

Schets Storyboard 4

Schets Storyboard

We gaan de ruimte in voor deze derde productie van Drift Nijmegen. De artiest is een ware pionier met bijna buitenaardse talenten. Al jaren bepaald hij de richting van zijn stroming en velen volgen hem.

Uitgewerkte illustratie

Uitgewerkte illustratie

Er is gekozen voor ouderwetse tekenstijlen gecombineerd met foto en illustratie, omdat deze betreffende muzikale grootmacht al jaren (ouderwetse tekenstijl) meegaat. Nog steeds staat hij onvermoeid als pionier (ontdekkingsreiziger/astronaut) vooraan als het gaat om ontwikkelingen.

Huisartsenpraktijk

Voor verschillende huisartsenpraktijken in Nijmegen en omstreken produceerde wij deze korte zorganimatie. De uitlegvideo geeft patiënten inzicht in de nieuwe maatregelen die zorgpraktijken hebben genomen met betrekking tot COVID-19. De corona crisis vraagt om een nieuwe werkwijze van zowel huisarts als patiënt. Om de crisis gezond door te komen moeten we rekening houden met elkaar.

Omdat het voor zorgorganisaties tijdens de crisis belangrijk was om op zeer korte termijn nieuwe en heldere communicatiemiddelen in te kunnen zetten, hebben wij de video in een kleine twee weken geproduceerd. Wij denken dat het een persoonlijk record is.

Huisartsenpraktijk Schets

Schets

Iedereen houdt van katten! Dat zien we aan het internet. Katten zijn ware eye-catchers (CATchers). Dat is dan ook de reden dat wij in onze animatie video’s, waar mogelijk, katten invoegen. Een kat geeft een gevoel van herkenning en huiselijkheid. Door dat gevoel zullen kijkers eerder geneigd zijn zich te verplaatsen in een video.

Uitgewerkte illustratie

Uitgewerkte illustratie

Bij het ontwerpen van de stijl voor de zorgvideo voor de huisartsenpraktijken hebben we voornamelijk rekening gehouden met de toegankelijkheid van de vormen en kleuren. Doordat corona een beladen onderwerp is en de anderhalve-meter-samenleving eveneens, wilde we een enigszins positieve toon zetten met de stijl. De zomerse kleuren en ronde vormen moeten daaraan bijdragen.

Zoever

Zoever(s) heeft ons ingeschakeld om hun app door middel van een explainer in de markt te zetten. Daarnaast hebben wij de volledige look and feel zelf mogen invullen. De tagline ‘Zoever, charge yourself’ is door ons ontwikkeld. Werkgevers die de app en bijbehorende e-bikes afnemen, stellen hun medewerkers in staat om zichzelf op te laden tijdens het reizen. Zoever richt zich op de regio Arnhem Nijmegen.

schets-storyboard-Zoever

Schets storyboard

Ten behoeve van de animatie is een stijl neergezet met een duurzaam karakter. De schetsen leggen daar de basis voor. De kleuren maken het af.

uitgewerkte-illustratie-Zoever

Uitgewerkte illustratie

De grondkleuren van de huisstijl van Zoever zijn hier gebruikt in combinatie met een mooie groentint. De groentint dient uiteraard het duurzame karakter van de video.

ROC Nijmegen

Voor het ROC Nijmegen hebben wij middels voor de afdeling pedagogiek een animatie video gemaakt die alle betrokkenen (stagiaires, begeleiders, ouders, et cetera) inzicht geeft in de opleiding. Wat te verwachten? En waarom is deze Nijmeegse variant van pedagogiek zo uniek?

Schets-storyboard-ROC

Schets storyboard

Bij projecten met een hele scherpe deadline moet je af en toe wat flexibel optreden. De snelle doorloop van de productie heeft ertoe geleidt dat wij noodgedwongen besloten wat minder tijd te steken in de schetsen en meer in de illustraties.

uitgewerkte-illustratie-ROC

Uitgewerkte illustratie

De oranje kleur is hét kenmerk van deze scholengemeenschap. ROC Nijmegen (voortgezet onderwijs) hebben we dan ook geadviseerd om de stijl heel strak en schoon te houden met betrekking tot het kleurgebruik. De medewerkers van de school vonden dit een prachtig idee.

Cheapassbikes.nl

De animatie heeft binnen een kleine 2 weken al 120.000 views behaald op Instagram. Facebook liet vergelijkbare resultaten zien.

Voor Cheapassbikes.nl produceerden wij een animatie die inzicht geeft in de unieke waarde van het bedrijf. Duurzaam, betaalbaar én betrouwbaar. Het kan allemaal, mits je de juiste ingrediënten hebt. De animatiefilm heeft een wervende houding ten opzichte van zijn kijkers. Door een helder en overzichtelijk inzicht in het bestelproces te bieden, verklein je de weerstand van mensen tegen het aanschaffen van een fiets bij Cheapassbikes.nl. Ze maken het namelijk zo ontzettend makkelijk dat je alleen nog maar achter de laptop hoeft te kruipen om de volgende dag al een fiets voor de deur te hebben.

Schets storyboard cheapassbikes

Schets storyboard 1

Voor de video was het enerzijds van belang het bouwproces van de fietsen in beeld te brengen en anderzijds de webshop en het bestelproces. In de film hebben wij een website geïllustreerd die de diversiteit aan fietsen in beeld brengt.

Schets storyboard 2

Een andere vraag van de opdrachtgever was het in beeld brengen van de CEO van het bedrijf. Hier zie je een schets van de CEO.

Uitgewerkte illustratie cheapassbikes.nl

Uitgewerkte illustratie 1

Het verschil in fietsen is hier illustratief duidelijk gemaakt. Dit zijn voor ons leuke illustraties, omdat we onze creativiteit kunnen botvieren op de verschillende fietsmodellen.

Uitgewerkte illustratie cheapassbikes.nl

Uitgewerkte illustratie 2

De CEO van het bedrijf is een vervend rugbyspeler. Vandaar de proporties van zijn postuur. Natuurlijk is dit een animatiekarakter en geen foto, maar er is wel degelijk rekening gehouden met de verschillende uiterlijke kenmerken van de CEO van cheapassbikes.nl.

ROC Nijmegen

De ROC Nijmegen heeft een animatie video laten maken ten behoeve van het nieuwe werken, namelijk thuiswerken. Niet iedereen is even bekend en gewend met thuiswerken. Daarom is het belangrijk om te weten wat je zelf kunt doen om jouw dag leuk en effectief in te delen. In de uitlegvideo die wij produceerden hebben wij een aantal leuke tips & tricks op humoristische manier aan het daglicht gebracht.

ROC Nijmegen schets

Schets storyboard

Om een video interessant te houden, is het leuk om zo nu en dan wat perspectief veranderingen toe te passen. Zo hebben wij voor de scene behorend bij de schets ‘de camera’ in de koelkast geplaatst. Door ineens een unieke hoek te kiezen voor het beeld, blijft de kijker de video interessant vinden en blijft hij bij de les.

ROC Nijmegen illustratie

Illustratie animatie

Tijdens de koelkast scene zien we eerst kort een donker beeld. Daarna opent het karakter de koelkast en zien we het licht binnenvallen. Op die manier krijgt de scene voor de kijker vorm.

Dance4life

Voor Dance4Life produceerden wij een explainer video die inzicht geeft in de door hun ontwikkelde tool, toepasselijk genaamd; Academy4Life. De tool is ontwikkeld om kids en jongeren over de hele wereld te ondersteunen in gezond en seksueel gedrag. De ‘e-learning’ traint jongeren op een unieke manier. De gamification die in de tool verwerkt is, leidt tot meer betrokkenheid en een hogere completion rate.

Voor de stijlkeuze werd ons gevraagd om een mix te bedenken tussen een hele bold stijl met slechts iconen en een meer levendige stijl. De bold iconische stijl is terug te zien in het begin van de geproduceerde animatie video, waarna hij over gaat naar de meer levendige stijl. Hieronder hebben we twee andere stijlconcepten toegevoegd om inzicht te bieden in het stijl-proces.

Stijl dance4life video 1

Stijlkeuze 1

Voor stijlkeuze 1 bleven wij in het Dance4Life rood werken. Je ziet dat de objecten een meer iconische stijl hebben en het karakter meer dynamisch is vormgegeven.

Stijl dance4life video 2

Stijlkeuze 2

De tweede stijl die we ontwikkelden had al iets meer kleur. Echter, na deze ronde bleek dat we toch opzoek moesten naar een harder contract tussen karakter en iconen. De uiteindelijke stijlkeuze is uiteraard terug te zien in de animatie video die hierboven is weergegeven.

Isenvi

Isenvi heeft ons een productanimatie laten maken die inzicht geeft in de voordelen van hun pannen. De pannen die zij maken hebben een keramische anti-aanbaklaag. Daarnaast is bij het maakproces en verzendproces rekening gehouden met duurzaamheid. In de animatie hebben wij ‘de pan’ centraal gezet. Niets meer, niets minder.

Isenvi Animatie schets

Isenvi Animatie schets

Voor Isenvi hebben wij schetsen gemaakt en een videoconcept, waarin de pan centraal staat. Gedurende de hele video is de pan hét middelpunt van de aandacht. Dat idee is erop gebaseerd dat in de meeste huishoudens en keukens de pan eveneens centraal staat, maar daar misschien zeker ook voor beloond mag worden. We geven de pan de plaats die hij verdiend!

Isenvi Illustratiestijl

De Isenvi illustratiestijl

Van de video moet je zin krijgen om te gaan koken. Daarom komen er tijdens de video een aantal lekkernijen voorbij ondersteund door kruiden en andere smaakmakers. Daarnaast hebben we er rekening mee gehouden dat niet iedere doelgroep dezelfde kookstijl. Daarom schiet de inhoud van de pan in de video van pannenkoek naar zal en van gebakken ei naar cordon bleu.

Bookmatch

Dé online marktplaats voor tweedehands studieboeken; Veilig, betaalbaar en goedkoop. De stijl die wij hebben neergezet voor Bookmatch is gebaseerd op het product dat zij ‘verhandelen’; Boeken. Door met papier en karton te werken, sluiten wij aan bij twee thema’s die Bookmatch maken wie zij zijn; Boeken en duurzaamheid.

Storyboard-schets

Schets storyboard

Voor Bookmatch begonnen we de schetsen met als uitgangspunt een 2D animatiefilm. Na wat heen en weer sparren, bleek dat een 3D animatie opgebouwd uit (papier-) lagen beter aansloot bij de dienst en het product van de opdrachtgever. De schetsen hebben wij vervolgens omgezet in 3D uitgewerkte illustraties.

Uitgewerkte illustratie

3D uitgewerkte illustratie

De 2D schetsen hebben wij als uitgangspunt genomen voor de in lagen opgebouwde illustraties. Tot onze verbazing was dit erg goed te doen. De kleuren die je in deze illustratie terugziet zijn niet de kleuren die je in de uiteindelijke film terugziet. In een later stadium (tijdens de animatiefase) van het proces hebben we er samen met de klant toch voor gekozen lichtere kleuren te gebruiken.

Univé

Binnen Univé werden verschillende afdelingen samengevoegd en beoogt op een meer constructieve en voortvarende manier samen te werken. De animatie geeft inzicht van de do’s en don’ts met betrekking tot een effectieve samenwerking aan de hand van een metafoor die vaker binnen het bedrijf gebruikt wordt. Univé is een bedrijf dat is ontstaan op het platteland en een prachtige toekomst tegemoet vaart.

Schets storyboard Univé

Storyboard schets

Lang, lang gelden is Univé begonnen als een initiatief van boerderijen in een bepaalde stad of bepaald dorp. Vanuit daar zijn ze uitgegroeid. De basis van de schetsen is dan ook gelegd met in ons achterhoofd de identiteit en ontstaansgeschiedenis van het bedrijf.

Univé in stijl

Uitgewerkte illustratie

Omdat het een motivational video betreft hebben wij gekozen voor knallende kleuren. Naast dat de kleuren aansluiten bij de velle kleuren van Univé zijn eigen huisstijl, zorgen ze er ook voor dat mensen op een activerende manier worden aangesproken door de illustraties.

Gemeente Nijmegen

De Gemeente Nijmegen laat regelmatig animatie video’s produceren door Fiks Film. Deze video is ingezet op sociale media om op een relatief laagdrempelige manier de inwoners te bereiken. De video werft inwoners voor deelname aan de ‘raad’. Inspraak van inwoners is zeer gewenst door de Nijmeegse raad. Inwoners weten als geen ander wat er speelt.

karakterkeuze-Gemeente-Nijmegen

Karakterkeuze

Voor het karakterontwerp van een video zetten we een inspiratiesessie op. We werken meerdere ideeën uit. Vervolgens worden deze ideeën teruggebracht naar één perfect ontwerp.

Uitwerking-illustratie-gemeente-nijmegen

Uitgewerkte illustratie

Die karakters plaatsen wij vervolgens in verschillende omgevingen. Samen vormen deze twee de illustraties van het storyboard. In het storyboard ziet een opdrachtgever hoe de teksten aansluiten op de uitgewerkte illustraties.

Expert in Branding

Voor Expert in Branding – Drive x Deal is een uitleganimatie gemaakt over de motivaties en werkwijze van het bedrijf. Waarom zou je meedoen aan Drive x Deal? En ook niet onbelangrijk, hoe doe je mee met Drive X Deal? De animatie geeft in 60 seconden heel helder het antwoord op deze vragen.

Stijlopzet-Expert-in-branding

Stijlelementen animatiefilm

Voor een animatiefilm maken wij vaak eerst een aantal stijlelementen. Op die manier bewaken wij dat de elementen samen een geheel blijven vormen. Ook communiceren wij dit met de opdrachtgever.

Scene-expert-in-branding

Uitgewerkte illustratie

In iedere scene is het elke keer opnieuw de vraag waar de focus komt te liggen. Ondanks het minimale kleurgebruik in deze video en met behulp van verschillen in ‘verzadiging’, is het toch gelukt om de aandacht van de kijker goed te leiden.

Cheapassbikes 2

Voor onze trouwe partner Cheapassbikes.nl maakten wij meerdere animatie video´s. De video´s geven inzicht in de manier waarop Cheapassbikes bijdraagt aan een duurzame en circulaire samenleving. In tegenstelling tot veel van hun concurrenten (bijvoorbeeld Swapfiets; te herkennen aan de blauwe band in de video) draagt Cheapassbikes niet bij aan het uitputten van de wereld.

Cheapassbikes-schets-storyboard

Schets storyboard

Over het algemeen willen we in de video een aantal elementen terug laten komen. Enerzijds willen we het gemak (en genot) van het aanschaffen van een fiets van Cheapassbikes in beeld brengen (links in de schets). We willen ook laten zien dat ‘de fabriek van het Westen’ (Azië) niet verder onder druk komt te staan doordat de CAB (CheapAssBikes) fietsen binnen Europa worden geproduceerd/gerefurbished (midden in de schets). Ook willen we laten zien dat CAB bijdraagt aan een circulaire economie (rechts in beeld).

Cheapassbikes-illustratie

Geïllustreerde scene

De stijl van de uitleganimatie is doorgevoerd vanuit de eerste productie voor CAB. De stijl is gebaseerd op hun huisstijlkleuren. Daarnaast hebben we gezorgd voor unieke karakters. Het spelen met verhoudingen is een (al even gaande) trend in de designwereld die ons inziens zorgt voor veel creatieve en unieke content.

Biografie van ondernemer

Deze video is gemaakt om de loopbaan van één van onze vaste partners in beeld te brengen. De betreffende partner heeft voor zijn verjaardag van zijn compagnon deze video ‘gekregen’.

We hebben bedacht om de carrièreloop van de partner te vertellen in een ‘mario-storyline’. Door gebruik te maken van de opzet van Super Mario, konden wij goed de verschillende hindernissen, gebeurtenissen en persoonlijke groei in beeld brengen. Om inzicht te bieden in de enorme loopbaan van de betreffende ondernemer; Krantenbezorger, oliebollenverkoper, suikerspin-kraam, kleiduif-schieten, laserquest, restaurant houder, luchtmacht, taxichauffeur, toezichthouder, et cetera. In het einde van de video brengen wij zijn huidige bedrijven in beeld.

Schets Animatiefilmpje mario

Schets storyboard

Voor het nadenken over de story-line van deze animatiefilm, moesten we anders te werk gaan. Je zit namelijk gebonden aan een bepaalde vorm. Het karakter blijft van links naar rechts lopen en zal verschillende hindernissen doormaken. Het was super om een keer binnen deze kaders na te denken over een beeldverhaal.

In de bovenstaande schets zie je één scene uit de video.

Illustratie Mario

Uitgewerkte illustratie

De schets hebben we omgezet in een ‘mario-stijl’. Bij de ontwikkeling van het mario-karakter hebben wij natuurlijk rekening gehouden met het uiterlijk van de ondernemer die centraal staat in de video.

Drift Festival Nijmegen

Voor het Nijmeegs festival Drift om te dansen maakten wij een animatie video waarin foto, illustratie, muziek en animatie gecombineerd worden. Daarbij moesten wij rekening houden met twee huisstijlen. De huisstijl van Drift zelf. Deze zie je terug in de gekleurde cirkels. En de huisstijl van het Rotterdamse festival Magia. Deze zie je terug in de combinatie van kleuren en het gebruik van foto’s en illustraties door elkaar.

Collage storyboard

Collage storyboard

Voor de schetsen van de festivalanimaties hebben wij voornamelijk collages gemaakt. De collages geven inzicht in de look en feel van de tijd waarin we de video’s willen laten afspelen.

Uitgewerkte illsutratie

Uitgewerkte illsutratie

De collages zijn uiteindelijk uitgewerkt tot een mooi geheel. De combinatie van illustratie en foto is hier mooi in terug te zien.

Elma Communicatie

Voor Elma Communicatie hebben wij een animatie video gemaakt waarin wij laten zien wáárom Elma doet wat zij doet, hóé zij dat doet, en wát zij dan precies doet. De brandanimatie is opgebouwd uit foto’s. Op die manier zorgen wij voor een persoonlijk, fris en uniek karakter van de video. Daarnaast heeft Elma zélf de voice-over ingesproken. Echt een natuurtalent, niet?

Elma communicaties schetsen

Schets Elma Communicatie

De schetsen van een eerste storyboard willen nog wel eens verschillen van de uiteindelijk gebruikte uitgewerkte illustraties (zie de illustratie hiernaast). Dat komt, doordat het hele animatieproces een proces van pingpongen is. Wij leveren iets op, de klant geeft feedback, wij passen de schetsen aan, de klant geeft feedback, et cetera.

Illustratie Elma Communicatie

Illustratie Elma Communicatie

De stijl voor Elma is gebaseerd op een combinatie van foto en illustratie. Door de beide manieren te combineren, krijgt de video een speels en persoonlijk karakter.

Werkbedrijf

Het werkbedrijf bemiddelt tussen werkzoekenden (mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt) en werkgevers. Over het algemeen bestaat de doelgroep van het werkbedrijf uit mensen met een lage SES. De illustraties en het script zijn zo gemaakt dat deze snel en makkelijk te begrijpen zijn. Tijdens het schrijven van de voice-over tekst is daarnaast rekening gehouden met een lager taalniveau (B1/A1).

Illustratievoorbeeld

Illustratievoorbeeld 1

Voor de doelgroep was het van belang dat wij exact in beeld brachten wat de voice-over vertelt. Op die manier versterken beeld en geluid elkaar maximaal. Animatie is hierin ingezet als dé manier om een moeilijk te bereiken doelgroep toch op een laagdrempelige en overzichtelijke manier informatie te verschaffen.

Illustratievoorbeeld

Illustratievoorbeeld 2

Omdat het bij de in beeld gebrachte ‘werkkostenregeling’ over geld gaat, zitten er zeker risico’s aan het hele verhaal. Je wilt niet dat door het onduidelijke verstrekken van informatie de doelgroep risicovolle beslissingen neemt. De eenvoud van de illustraties is daarmee de kracht van de video.

Jewel

Jewel heeft een animatie laten maken over hun nieuwe app. Deze app biedt vuilnismannen beter en meer autonoom inzicht in hun route. De animatie video laat zien hoe de chauffeur van de wagen – als het ware Pacman – door zijn route kan navigeren. Jewel zet de film in om zijn klanten inzicht te geven in de mogelijkheden van de app.

Jewel schets voor animatie

Voor Jewel was de uitstraling van de karakters van groot belang. Ze moesten in de eerste plaats herkenbaar zijn voor de doelgroep. Over het algemeen zijn het mannen van middelbare leeftijd met verschillende komaf. Om vervolgens de gender discussie uit de weg te gaan hebben we een vrouw in de rol van leidinggevende geplaatst. Dat zie je terug in de animatie video.

Jewel animatie laten maken

Jewel uitgewerkte illustratie

Jewel heeft ons een animatiestijl laten maken die frisheid uitstraalt en tegelijkertijd ‘een stoer karakter’ heeft. Daarnaast was het belangrijk om de luchtigheid te bewaren. Zoals je ziet, hebben wij een stoere truck neergezet, met vriendelijk ogende mannen en redelijke frisse kleurtinten.

Flexmeester

Voor Flexmeester hebben wij met onze Nijmeegse animatiestudio deze brandvideo gemaakt. De uitleganimatie geeft inzicht in de unieke eigenschappen van de vernieuwende software van Flexmeester. Het idee van de video is om de nieuwe software af te zetten tegen de traditionele en verouderde software en onpraktische manier van werken en vérwerken.

Schets-Flexmeester-brandvideo

Schets storyboard

De Flexmeester video is ingestoken op ‘simply does it’. Met vrij eenvoudige beelden en een mooie flow, brengen we de boodschap over. De keuze is voor deze simplistische benadering gemaakt, omdat het aansluit bij het idee van de software; Simpel en overzichtelijk in gebruik.

Flexmeesters-uitgewerkte-stijl

Uitgewerkte illustratie

De stijl van de video is net als de afbeeldingen erop gericht dat we op een heldere en krachtige manier de boodschap overbrengen. Bij sommige animatie video’s zit de kracht hem in de eenvoud. Wel wat het belangrijk om een moderne stijl neer te zetten. Daarom hebben wij gekozen voor een heel strak en minimalistisch design met minimaal kleurgebruik.

Bouwmensen

Ook voor presentaties en pitches zijn animaties dé manier om jouw publiek te overtuigen. Voor een campagne die is ontwikkeld voor Bouwmensen hebben wij deze ‘leader animatie’ gemaakt.

schets-storyboard-bouwmensen

Schets storyboard

Vies en dom in één illustratie gevangen. De niet bij elkaar passende sokken die boven de laarzen uitsteken. Daarnaast zie je het karakter in de modder staan. Deze illustratie hoort bij de volgende tekst: “De meeste mensen denken dat werken in de bouw vies en dom werk is.”

Uitgewerkte-illustratie-bouwmensen

Uitgewerkte illustratie

Voor de stijl hebben wij zoveel mogelijk gebruik gemaakt van strakke vormen. Hierdoor krijgt het beeld een relatief rustig aanzicht. Minimalistische stijlen werken soms zelfs beter dan de meest creatieve.