Animatie video´s

Als animatieproducent is er niets zo leuk als een klant die trots is op zijn animatie video. Vanuit onze animatiestudio in Nijmegen werken wij met passie aan de mooiste producties voor de leukste opdrachtgevers! We zijn soms streng, om de kwaliteit te bewaren, maar altijd alles in dienst van het eindresultaat.

Animatie laten maken!

VUmc

De uitleganimatie voor het VUmc Amsterdam was een innoverend project. Een zorganimatie voor de zorginstanties is altijd een leuke uitdaging. Wij werken graag en veel voor de zorg. Hoe maak je het verhaal en de beelden zo smeuïg dat de doelgroep wilt blijven kijken? Voor het Amsterdamse ziekenhuis hadden wij een origineel en innovatief idee; Een stop-motion, maar dan virtueel! Het onderwerp van de animatie is medicatie. Wij maakten een animatiefilm over medicatie met medicatie.

Uitgewerkte illustratie vumc

Uitgewerkte illustratie

Voor de laptop bedachten we een unieke manier van weergeven. De laptop bouwden we digitaal op uit allemaal kartonnen vlakken. Wij hebben dus ouderwets zitten knutselen, maar dan op de computer én zonder vieze handen te krijgen.

Vumc-schets-storyboard

Schets storyboard

Dit is een schets uit het storyboard. Het storyboard is de fase voor de illustratiefase. Hierin proberen wij een opdrachtgever al een goed beeld te geven van de illustraties die de animatie gaan ondersteunen of begeleiden.

Hezelburcht

De animatie video voor Hezelburcht was een leuke uitdaging. De klant wist niet zeker of animatie wel bij hun organisatie en ‘look & feel’ past. Wij hebben ze er uiteraard van overtuigd dat animatie voor elke organisatie is weggelegd. Na afloop van het project kregen wij dan ook met trots te horen dat de animatie ‘precies aansluit bij het DNA van Hezelburcht’.

Schets storyboard Hezelburcht

Schets storyboard

De uitdaging van dit project lag in de overgangen tussen de situaties. De flow van de video en kwaliteit van de animatiestijl staat of valt bij de overgangen. Het is een hele ‘kale’ stijlopzet. Dat kan heel goed werken. Zeker voor bedrijfsanimaties. Echter, is het dan van levensbelang dat de animatie van uitmuntend niveau is. Anders heb je kans dat de video een ‘goedkope’ uitstraling krijgt.

Uitgewerkte illustratie Hezelburcht

Uitgewerkte illustratie

De stijl bestaat slechts uit lijnen. Lijnen die ‘live’ tijdens de doorloop getekend worden. Daarnaast hebben wij voor de stijl de huisstijlkleur van Hezelburcht aan moeten passen. De originele kleur was te donker en had te weinig verzadiging. Na aanpassing was de opdrachtgever zeer te spreken over het resultaat. De video gaat nog steeds enorm vloeiend mee in het design van hun website.

BKR Kredietregistratie

Voor de BKR kredietregistratie-film hebben wij een nieuwe stijl ontwikkeld. De video is opgemaakt uit verschillende lagen in een 3dimensionale omgeving. Alsof we alle objecten hebben opgebouwd uit papierknipsels. Het is een zeer arbeidsintensief proces, maar daarmee niet minder leuk om te doen! De stijl neigt naar een vorm van digitale stop-motion. Het project was een flinke uitdaging, maar is naar alle tevredenheid geslaagd.

schets-storyboard-BKR

Schets storyboard

De schetsen die wij maken in onze ‘schetsfase’ staan qua stijl vaak nog ver af van de uiteindelijke illustratiebeelden. Het doel van de fase is dan ook om een goed beeld te geven van de ‘inhoud’ van de illustraties. Dat zorgt ervoor dat de beelden beter aansluiten op het verhaal van de film.

bkr-uitgewerkte-illustratie

Uitgewerkte illustratie

Lagen, lagen en nog eens lagen. Terug naar onze kindertijd, waarin wij met lijm aan de vingers het ene creatieve prutswerk na het andere mislukte luchtkasteel creëerden. Voor BKR hebben wij deze unieke stijl neergezet. De stijl sluit prachtig aan bij de identiteit van BKR en bij de grote en trots van het bedrijf!

Provincie Groningen

Voor de Provincie Groningen is een animatieserie gemaakt die inzicht geeft in de stand van zaken in Groningen. Groningen is een krimpregio. Dat is een groot probleem. De video’s uit de miniserie vertellen het verhaal over de pijn van de Groninger.

 

Groningen-1-schets-storyboard

Schets storyboard

Voor de video was het enorm van belang dat Groningers zich herkenden in de film. Ondanks dat zij niet de doelgroep zijn, wilde de opdrachtgever niets te kort doen aan de trots van de Groningers. Daarom is al in de schetsfase een zeer natuurgetrouwe setting neergezet.

Groningen-1-uitgewerkte-illustratie

Uitgewerkte illustratie

Voor de stijl zijn wij opzoek gegaan naar kleuren die een vrolijk en positief gevoel teweeg brachten. Het doel was namelijk niet om te laten zien ‘hoe zielig wij Groningers wel niet zijn’ Het doel was om via de trots van de Groninger te laten zien hoe hard zij moeten werken om hun prachtige en vruchtbare provincie overeind te houden.

Groningen Krimpregio Stijlopzet 2

Groningen Krimpregio Stijlopzet 2

Wij produceren altijd 3 stijlen voor een opdrachtgever. Aan hem of haar de keus om ons van constructieve feedback te voorzien. De tweede stijl die wij produceerden voor Groningen was iets meer futuristisch van opzet. Ook misten we hier het vrolijke en positieve gevoel. Logischerwijs is deze stijlopzet afgevallen.

Groningen Krimpregio Stijlopzet 3

Groningen Krimpregio Stijlopzet 3

De derde stijlopzet was volgens de opdrachtgever, net als de tweede, een ‘te ver van haar bed show’. Het geïllustreerde huis in de achtergrond was te modern en het ‘platte land’ komt er te abstract in terug. Terechte feedback naar onze mening.

Provincie Groningen

De provincie Groningen heeft te maken met een forse krimp in inwonersaantal. Op sommige plaatsen is dit vanzelfsprekend sterker het geval dan andere, maar de trend is dat jonge en hoog opgeleide mensen veelal Groningen verlaten. Gevolgen zijn dat scholen moeten sluiten, omdat jonge kinderen met hun ouders mee naar (bijvoorbeeld) de randstad verhuizen. Door sluitende scholen wordt passend onderwijs aanbod steeds moeilijker. Kinderen moeten ver reizen om naar de juiste opleiding te kunnen. Daarnaast wil het feit dat ander ‘macrobeleid’ vanuit de nationale politiek het beleid en uitvoering in Groningen niet ten goede komt. Om dit inzichtelijk te maken is een miniserie van 3 animaties geproduceerd.

Groningen-3-schets-storyboard

Schets storyboard

Hier zie je een schets van een klaslokaal. De opzet van de schets is relatief somber. Reden daarvoor is de inhoudelijke tekst van de scene. De klassen lopen langzaam leeg en dat leidt tot veel problemen voor scholen. Gepaste somberheid is dus op zijn plaats.

Groningen-3-uitgewerkte-illustratie

Uitgewerkte illustratie

Een relatief sombere illustratie is hier uitgewerkt. De paarse karakters verdwijnen één voor één uit de klas; Mensen verhuizen en de klassen lopen leeg. Dat is een groot probleem voor de provincie.

Provincie Groningen

De driedelige miniserie voor Groningen heeft een fantastisch bereik behaald en zeker wat toegevoegd aan hun strijd tegen een macrobeleid vanuit de politieke hoofdstad van Nederland. De animatiereeks geeft inzicht in de problemen die spelen binnen de krimpende regio. De landelijke politiek is (of was) nog te weinig op de hoogte van de praktische uitdagingen waar de provincie mee te maken krijgt. Een grote uitdaging, veroorzaakt door de leegloop in de regio, zijn de sluitende scholen.

Groningen-2-schets-storyboard

Schets storyboard

In deze scene brachten wij de ‘typische’ Groninger in beeld. Na input verkregen te hebben van de opdrachtgever over dit stereotype, hebben wij een nuchtere man neergezet met zijn armen over elkaar en opgestroopte mouwen.

Groningen-2-uitgewerkte-illustratie

Uitgewerkte illustratie

De Groninger woont op een mooie plek met een mooi echt Nederlands huisje. Hij staat stevig met beide benen op de grond en heeft een houding waarmee hij zegt ‘kom maar op, ik ben er klaar voor’.

Drift Festival Nijmegen

Voor het Nijmeegs festival Drift om te dansen maakten wij een animatie video waarin foto, illustratie, muziek en animatie gecombineerd worden. Daarbij moesten wij rekening houden met twee huisstijlen. De huisstijl van Drift zelf. Deze zie je terug in de gekleurde cirkels. En de huisstijl van het Rotterdamse festival Magia. Deze zie je terug in de combinatie van kleuren en het gebruik van foto’s en illustraties door elkaar.

Collage storyboard

Collage storyboard

Voor de schetsen van de festivalanimaties hebben wij voornamelijk collages gemaakt. De collages geven inzicht in de look en feel van de tijd waarin we de video’s willen laten afspelen.

Uitgewerkte illsutratie

Uitgewerkte illsutratie

De collages zijn uiteindelijk uitgewerkt tot een mooi geheel. De combinatie van illustratie en foto is hier mooi in terug te zien.

Main Stage Brabanthallen

Voor Main Stage – Brabanthallen hebben wij (in samenwerking met Dorus&Mannes) een combinatie video van geschoten beeld en animatie geproduceerd. Een enorme uitdaging, omdat wij beelden frame voor frame hebben moeten uitsnijden. Een flinke bult aan werk, maar het eindresultaat mag er wezen.

De video toont de grote diversiteit aan muziek, optredens en shows die te vinden zullen zijn in de (vandaag 12-09-2019) nog ongeopende nieuwe zaal ‘Main stage’. Het script voor de video is geschreven door Dorus&Mannes.

Schets Brandvideo 1

Schets Brandvideo 1

Dit is een hele ruwe ‘schets’ uit het moodboard van het creatieve proces. Gezien het uitsnijden van bewegend videobeeld enorm veel werk is, hebben we eerst de opdrachtgever voorzien van een moodboard. Door vooraf een goede briefing op te zetten, geef je de opdrachtgever een goed beeld van wat hij of zij kan verwachten.

Schets Brandvideo 2

Schets Brandvideo 2

Door vooraf een goede briefing op te zetten, geef je de opdrachtgever een goed beeld van wat hij of zij kan verwachten.

Drift Festival Nijmegen

Voor Drift Nijmegen – Drift om te dansen – hebben wij een miniserie van drie animatieproducties gedraaid. De video’s kondigen ieder een andere artiest aan. Zo kondigt deze animatiefilm de casanova Marcos Valle aan. Een Braziliaanse muziekkant met een goede dosis sexappeal.

Schets storyboard

Schets storyboard

De schets is gemaakt met als uitgangspunt ‘surrealistisch realisme’. We zien trompetten als bomen en borsten als weg. De Cassanova rijdt in zijn bolide over de prachtige weg richting het festivalterrein van Drift in Nijmegen.

Uitgewerkte illustratie

Uitgewerkte illustratie

De illustratie is uitgewerkt met een combinatie van illustraties en foto’s. Het geeft de video een uniek en speels karakter.

Amstellab Amsterdam

Voor de Amsterdamse StartUp Amstellab hebben wij een bedrijfsanimatie gemaakt. Deze geeft inzicht in het werkproces van deze StartUp. Waarom móét je als ambitieus startend bedrijf aangesloten zijn bij de kring van Amstellab? Zij schalen je niet alleen enorm op, maar voorzien jou ook van de juiste achtergrond informatie over jouw klanten, producten en verkoopkanalen.

Schets storyboard amstellab

Schets storyboard

Een bedrijfsfilm voor een organisatie die starters helpt om op te schalen kan natuurlijk niet zonder de gebruikelijke raketschets. Buzz Lightyear zou zeggen: “Naar de sterren en daar voorbij”.

Amstel Lab_illustrations_v1_26_02_2019_Pagina_07

Uitgewerkte illustratie

De uitgewerkte afbeelding sluit prachtig aan op de kleuren en huisstijl van Amstellab. Bekijk de video om te zien hoe we met simpele afbeeldingen een prachtig geanimeerde film hebben gecreëerd. Stiekem zijn wij enorm trots op de heerlijke flow die in de video zit.

Gemeente Den Haag

Voor een initiatief van de gemeente Den Haag, genaamd Conscious City’s, maakten wij een wervende animatie video. De film moet deelnemers werven voor de hackathon die is georganiseerd door Odyssey. Deze uitdaging die Conscious Cities de deelnemers voorlegt wordt in de video uiteengezet.

Schets gemeente Den Haag

Schets Gemeente Den Haag

De grootste uitdaging van de animatie was het in beeld brengen van alle ‘grote’ termen, zoals; segregatie, polarisatie, digitalisering en ga zo maar door. Dit zijn alles omvattende woorden die moeilijk in beelden te vatten zijn.

Gemeente Den Haag Illustratie

Gemeente Den Haag Illustratie

Uiteindelijk hebben we gekozen voor een hoog tempo in de animatie. Op die manier houden we de aandacht hoog en konden we alle nodige informatie kwijt in de beelden.

GGz Centraal

De zorgorganisatie GGz Centraal heeft ons bovenstaande zorganimatie laten maken. Het doel was om mensen (‘cliënten’) goed voorbereid naar hun psychodiagnostisch onderzoek te laten komen; Zorg dat je voorbereid bent! In de animatiefilm hebben wij ons er daarnaast op gericht dat mensen goed uitgerust op komen dagen en niet té gespannen zijn.

Er is ontzettend enthousiast gereageerd op de zorgvideo voor en door GGz medewerkers vanuit alle hoeken van zorgend Nederland. De video is op ons LinkedIn profiel alleen al een kleine vierduizend keer bekeken. Daarnaast is hij veelvuldig gedeeld en hebben een kleine 100 mensen de video ‘geliked’. Dat alles zonder betaalde promotie.

ggz-storyboard-schets

Schets storyboard

De GGz Centraal heeft natuurlijk meerdere zorglocaties. De locaties zien er allemaal verschillende uit. Om er voor te zorgen dat de illustratie voor alle medewerkers en cliënten herkenbaar bleef, hebben wij een neutrale schets gemaakt.

GGZ illustratie uitgewerkt

Uitgewerkte illustratie

De schets is uiteindelijk zeer veranderd tijdens het illustratieproces. Wij hebben namelijk een unieke en zeer herkenbare stijl neergezet voor de zorgvideo van de GGz. De kleuren komen overeen met de kleuren uit hun logo en de vormen en tekenstijl zijn geïnspireerd de schetsmatige beeldmerken uit de huisstijlgids van de GGz. Op die manier sluit de zorganimatie perfect aan op andere communicatie-uitingen van de GGz.

ROC Nijmegen

Voor het ROC Nijmegen hebben wij middels voor de afdeling pedagogiek een animatie video gemaakt die alle betrokkenen (stagiaires, begeleiders, ouders, et cetera) inzicht geeft in de opleiding. Wat te verwachten? En waarom is deze Nijmeegse variant van pedagogiek zo uniek?

Schets-storyboard-ROC

Schets storyboard

Bij projecten met een hele scherpe deadline moet je af en toe wat flexibel optreden. De snelle doorloop van de productie heeft ertoe geleidt dat wij noodgedwongen besloten wat minder tijd te steken in de schetsen en meer in de illustraties.

uitgewerkte-illustratie-ROC

Uitgewerkte illustratie

De oranje kleur is hét kenmerk van deze scholengemeenschap. ROC Nijmegen (voortgezet onderwijs) hebben we dan ook geadviseerd om de stijl heel strak en schoon te houden met betrekking tot het kleurgebruik. De medewerkers van de school vonden dit een prachtig idee.

Advocaten van Nu

Voor Advocaten van Nu (een kantoor gevestigd in Den Bosch en Nijmegen) produceerden wij een bedrijfsanimatie in een ‘nieuw jasje’. Alle tekeningen die je in de video voorbij ziet komen zijn ‘uit de losse pols’. Sommige delen van de animatiefilm zijn zelfs beeld voor beeld getekend. In de doorgaans film zitten ongeveer 25 tekeningen per seconden: Tel maar uit!

Het leuke aan dit project was dat de opdrachtgever onze ‘storyboard schetsen’ al zo interessant vond dat we deze als uitgangspunt hebben genomen voor de gehele video.

Storyboard-schets-Advocaten-van-Nu

Schets storyboard

In de schets is al de huidige animatiestijl terug te zien. Na het enthousiasme van de opdrachtgever over onze schetsen, hebben wij voorgesteld de schetsen daadwerkelijk als uitgangspunt van de animatie te nemen.

Uitgewerkte illustratie Advocaten van Nu

Uitgewerkte illustratie

De schetsen zijn enigszins bijgeschaafd richting de uiteindelijke videostijl. Het is fantastisch om deze illustratie te mogen animeren. Sommige delen moesten frame by frame. Dat wilt zeggen dat voor ieder van de 25 beeldjes die in 1 seconde video zitten een aparte illustratie is gemaakt.

Nuchter

Nuchter is een organisatie die controleert of instanties de leeftijdsgrenzen op alcohol en tabak op de juiste manier naleven. Daarvoor maken zij gebruik van mystery shoppers. Om deze shoppers te werven, lieten zij door Fiks Film een animatie video maken. De video speelt onder andere in op de weerstanden en motivaties van de jongeren om deel te nemen als mystery shopper.

nuchter-schets-storyboard

Storyboard schets

Uitgangspunten voor de video waren; Vrolijk doch stoer, opvallend met een uniek karakter en bovenal helder en onderhoudend. In de schetsen hebben wij hier de eerste aanzet toe gegeven.

nuchter-uitgewerkte-illustratie

Uitgewerkte illustratie

In de uitgewerkte illustratie zie je hoe de karakters en omgeving op een zeer unieke en interessante manier zijn vormgegeven.

Storyboard schets Nuchter

Storyboard schets 2

Uitgewerkte illustratie

Uitgewerkte illustratie 2

Gemeente Wijchen

De uitleganimatie voor de gemeente Wijchen gaat in op een financiële regeling die zij willen promoten. De video is ingezet op de plekken waar de doelgroep (mensen met een lagere SES) zich veelal bevind: Social media. De animatie is het een zeer toegankelijke manier van presenteren in vergelijking met ‘de brief’, de gebruikelijke manier van communiceren binnen de meeste gemeentes en gemeentelijke instanties.

storyboard-schets-gemeente-wijchen

Schets storyboard

Voor de schetsen zijn wij opzoek gegaan naar een leuke aanspreekvorm van de doelgroep. Het onderwerp betreft de kinderen, maar de doelgroep is volwassen mensen. Toch hebben wij er nadrukkelijk voor gekozen om kinderen de hoofdrol te laten spelen in de video.

uitgewerkte-illustratie-gemeente-wijchen

Uitgewerkte illustratie

Omdat we volwassenen willen activeren om aan of over hun kinderen te denken hebben wij een vrolijke en toegankelijke stijl neergezet die doet denken aan een kindertekening.

Dora Verloskundigen

Dora is een nieuwe richting ingeslagen. Een nieuwe website (ook ontwikkelt door ons), een nieuwe bedrijfsanimatie, ofwel een nieuwe manier van communiceren. Beeld is tegenwoordig essentieel voor heldere communicatie. Zeker wanneer je doelgroep, zoals bij Dora, ook kan bestaan uit mensen met een niet-Nederlandse achtergrond of laaggeletterden. Voor de video hebben wij een responsive optie gemaakt met Arabische subtitels. Door in de videoplayer op ‘CC’ te drukken, zie je de Arabische ondertiteling. Vergeet niet van rechts naar links te lezen.

Dora-schets-storyboard

Schets storyboard

In de video staat natuurlijk de zwangerschap en blijdschap omtrent de zwangerschap centraal. Door realistische beelden te creëren hebben wij herkenbaarheid getracht te scheppen voor de aanstaande ouders.

Dora-uitgewerkte-illustratie

Uitgewerkte illustratie

De illustratiestijl zit tegen het realisme aan. Voor ons als illustratoren is het tekenen van natuurgetrouwe verhoudingen in lichamen en andere objecten altijd even een leuke uitdaging. Wanneer je qua tekeningen schuurt aan de ‘echte wereld’, zijn oneffenheden beter zichtbaar. Illustraties van karakters moeten in dat geval aan alle kanten kloppen.

Gemeente Ede – Jongeren en Schulden

Veel jongeren hebben moeite met sparen óf geven meer geld uit dan ze hebben. Dat kan leiden tot schulden. Om jongeren voor te bereiden op de keuzes die ze moeten maken wanneer zij 18+ zijn, heeft gemeente Ede een video laten maken die de jongeren moet prikkelen om op zoek te gaan naar meer informatie op de website van de gemeente Ede.

Gemeente Ede Schets Schulden

Gemeente Ede Schets Schulden

In bijgaande schets zie je een sneak peak in onze manier van storyboarden. Om de opdrachtgever inzicht te geven in wat zij kunnen verwachten, doorlopen we de ‘schetsfase’. Hierin werken we de beelden van de animatiefilm alvast schetsmatig uit.

Gemeente Ede Illustratie Schulden

Gemeente Ede Illustratie Schulden

De fase die wij doorlopen ná de schetsfase is de illustratiefase. Hierin krijgt de opdrachtgever al een zeer goed beeld van de hele look&feel van de animatie video. Hierboven zie je een voorbeeld van één illustratie die we middels een ‘geïllustreerd storyboard’ tonen aan de opdrachtgever.

Zoever

Zoever(s) heeft ons ingeschakeld om hun app door middel van een explainer in de markt te zetten. Daarnaast hebben wij de volledige look and feel zelf mogen invullen. De tagline ‘Zoever, charge yourself’ is door ons ontwikkeld. Werkgevers die de app en bijbehorende e-bikes afnemen, stellen hun medewerkers in staat om zichzelf op te laden tijdens het reizen. Zoever richt zich op de regio Arnhem Nijmegen.

schets-storyboard-Zoever

Schets storyboard

Ten behoeve van de animatie is een stijl neergezet met een duurzaam karakter. De schetsen leggen daar de basis voor. De kleuren maken het af.

uitgewerkte-illustratie-Zoever

Uitgewerkte illustratie

De grondkleuren van de huisstijl van Zoever zijn hier gebruikt in combinatie met een mooie groentint. De groentint dient uiteraard het duurzame karakter van de video.

Univé

Binnen Univé werden verschillende afdelingen samengevoegd en beoogt op een meer constructieve en voortvarende manier samen te werken. De animatie geeft inzicht van de do’s en don’ts met betrekking tot een effectieve samenwerking aan de hand van een metafoor die vaker binnen het bedrijf gebruikt wordt. Univé is een bedrijf dat is ontstaan op het platteland en een prachtige toekomst tegemoet vaart.

Schets storyboard Univé

Storyboard schets

Lang, lang gelden is Univé begonnen als een initiatief van boerderijen in een bepaalde stad of bepaald dorp. Vanuit daar zijn ze uitgegroeid. De basis van de schetsen is dan ook gelegd met in ons achterhoofd de identiteit en ontstaansgeschiedenis van het bedrijf.

Univé in stijl

Uitgewerkte illustratie

Omdat het een motivational video betreft hebben wij gekozen voor knallende kleuren. Naast dat de kleuren aansluiten bij de velle kleuren van Univé zijn eigen huisstijl, zorgen ze er ook voor dat mensen op een activerende manier worden aangesproken door de illustraties.

Rijkswaterstaat

De uitleganimatie van Rijkswaterstaat is voortgekomen uit een mix van ‘gedragsverandering’ en – natuurlijk – animatie. In de video worden weerstanden van de doelgroep 50-plus tegen autodelen aangesproken en op een slimme manier weerlegt. Daarnaast worden motivaties om juist wel deel te nemen versterkt. Als sociaal psycholoog heeft Koen snel en op niveau kunnen schakelen met de opdrachtgever. De animatiefilm heeft vele duizenden mensen bereikt.

Schets Rijkswaterstaat

Schets storyboard

Een groot deel van de video had als doel het uitstralen van ongemak en ongenoegen van auto-eigenaren. De schetsen geven een eerste inkijk in het gevoel van de hoofdrolspeler.

Stijlopzet Rijkswaterstaat

Uitgewerkte illustratie

De stijl van de video is gekozen naar aanleiding van de huisstijl van het autodelen project. De doelgroep besloeg mensen van tussen de 55 en 65 jaar. De keuze voor de hoofdrolspeler heeft daar natuurlijk alles mee te maken.

Broddelen

Broddelen is het minder bekende broertje van stotteren. Er zijn overeenkomsten tussen de beide vormen van spraak. De video richt zich echter op de verschillen. Broddelen is onderbelicht. In de uitleganimatie belichten wij wat broddelen precies is. De video is onderdeel van een grotere campagne die in dienst staat van meer begrip voor ‘broddelaars’. Zo is er bijvoorbeeld ook een boek geschreven over broddelen.

Schets-storyboard-broddelen

Schets storyboard

Voor de schetsen van het storyboard hebben wij ons laten inspireren door de animatiefilm Inside Out van Pixar.

uitgewerkte-illustratie-broddelen

Uitgewerkte illustratie

De ontwikkelde karakters van de video zijn zeer uniek. Ieder karakter heeft zijn eigen persoonlijkheid en gevoel. Al die karakters samen leiden tot het broddelen.

Happiness Lab

Hier zie je een bedrijfsanimatie die we met Fiks Film produceerden voor Happiness Lab. De animatie video geeft uitleg over de door Happiness Lab ontwikkelde geluksmonitor. Daarnaast krijg je met behulp van de animatie inzicht in motivaties om gebruik te maken van de monitor. Het Nijmeegse bedrijf had zelf reeds een illustratiestijl die zij ons aanleverden; ontwikkeld door een illustrator uit Nijmegen. Aan ons de taak om samen met deze Nijmeegse illustrator, Maikel Verkoelen, extra illustraties erbij te maken en deze zo neer te zetten dat ze geschikt waren voor het animatieproces.

Dank aan Maikel Verkoelen van StudioMik voor de samenwerking omtrent de illustraties.

originele illustratie

Illustratie door StudioMik

Voor deze video zijn illustraties aangeleverd door Maikel Verkoelen van StudioMik. Samen met Maikel hebben we gekeken hoe we de illustraties passend kregen voor de huisstijl van de opdrachtgever.

Er zit altijd een groot verschil tussen het ontwerpen van illustraties als ‘illustratie’ en het ontwerpen van illustraties voor ‘animatie’. Voor een animatie mogen illustraties namelijk vaak simpeler zijn qua opzet. De beweging brengt het tot leven.

uitgewerkte-illustratie-happiness-lab

Kleuraanpassing naar huisstijl

De kleurbepaling van illustraties is bepalend voor de sfeer van een video. Wanneer het om een web-video gaat, is het daarnaast belangrijk dat de kleur opgaat in de web-omgeving waarin de video geplaatst wordt. Soms wordt er dan gekozen voor een meer corporate kleurenpalet, zoals je hier ziet.

Bookmatch

Dé online marktplaats voor tweedehands studieboeken; Veilig, betaalbaar en goedkoop. De stijl die wij hebben neergezet voor Bookmatch is gebaseerd op het product dat zij ‘verhandelen’; Boeken. Door met papier en karton te werken, sluiten wij aan bij twee thema’s die Bookmatch maken wie zij zijn; Boeken en duurzaamheid.

Storyboard-schets

Schets storyboard

Voor Bookmatch begonnen we de schetsen met als uitgangspunt een 2D animatiefilm. Na wat heen en weer sparren, bleek dat een 3D animatie opgebouwd uit (papier-) lagen beter aansloot bij de dienst en het product van de opdrachtgever. De schetsen hebben wij vervolgens omgezet in 3D uitgewerkte illustraties.

Uitgewerkte illustratie

3D uitgewerkte illustratie

De 2D schetsen hebben wij als uitgangspunt genomen voor de in lagen opgebouwde illustraties. Tot onze verbazing was dit erg goed te doen. De kleuren die je in deze illustratie terugziet zijn niet de kleuren die je in de uiteindelijke film terugziet. In een later stadium (tijdens de animatiefase) van het proces hebben we er samen met de klant toch voor gekozen lichtere kleuren te gebruiken.

AquaTru

Schoon drinkwater is zeer belangrijk voor zowel jouw gezondheid als jouw fitheid. AquaTru produceert apparaten die drinkwater zuiveren. Er zit (ook in Nederland) namelijk nog veel verontreiniging in drinkwater, waar je weliswaar niet direct dood aan gaat, maar dat wel invloed heeft op jouw functioneren als mens.

Stilbeeld van de AquaTru 3D animatie

Stilbeeld uit de 3D animatie

Voor de 3D animatie hebben wij de elementen minimaal gehouden. Op die manier sluiten wij aan bij de chique beleving die AquaTru wilt bewerkstelligen.

Informatie in beeld

Omdat de video naast branding ook enigszins informatief moet zijn, hebben wij ervoor gekozen om op een minimale manier ook enigszins extra informatie te verwerken in de beelden.

Hiway

Hiway is een bedrijf dat zich heeft gericht op de cryptomarkt. Middels verschillende Block chain technieken weten zij op een zeer effectieve en kosten efficiënte manier mensen aan elkaar te koppelen.

Instructies storyboard

Instructies storyboard

Hiway heeft Fiks Film voorzien van een volledig uitgewerkt storyboard met instructies. Aan ons de taak om van deze simpele iconische illustraties toch een hele toffe animatie te maken.

uitgewerkte-illustratie-hiway

Uitgewerkte illustratie

Na wat sparren hebben wij de meeste illustraties nog wat aangescherpt, zodat deze de animatie beter passen. Het was enorm leuk om deze samenwerking aan te gaan. De opdrachtgever had goede en creatieve input, welke de video naar een hoger niveau heeft getild.

Jex

Voor het Rotterdamse bedrijf Jex hebben wij een uitleganimatie mogen produceren. Jex heeft een nieuw online platform ontwikkeld waarin werknemers op een slimme manier worden gematcht met werkgevers. Het unieke systeem wordt in de uitlegvideo uiteengezet. Daarnaast is ervoor gekozen om naast uitleg ook een stukje branding (of sales) toe te voegen. Daarmee is de toon van de video commercieel, maar de algemene boodschap informerend.

Jex animatieschets

Schets Erasmusbrug Jex

Als echte Rotterdamse Startup kun je natuurlijk niet anders dan je trots delen op jouw stadje. Dat hebben wij doorvertaald in de video door bijvoorbeeld dee Erasmusbrug te verwerken in de animatievideo. Deze schets uit het storyboard van Jex was al aardig in de richting van de definitieve animatiestijl.

Jex Illustratie

Illustratie Erasmusbrug Jex-animatie

De uiteindelijke animatiestijl voor Jex is gebaseerd op hun logo. Dat houdt in een strak design, enigszins ‘flat design’, en een minimaal kleurgebruik. Het roze is een mooie warme basiskleur voor de achtergronden, maar moet secuur gebruikt worden. Het gevaar is namelijk dat een video anders te vrouwelijk wordt of te veel ‘knalt’. Door het roze te combineren met de grijstinten is er een stoere en corporate stijl neergezet.

Werkbedrijf

Het werkbedrijf bemiddelt tussen werkzoekenden (mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt) en werkgevers. Over het algemeen bestaat de doelgroep van het werkbedrijf uit mensen met een lage SES. De illustraties en het script zijn zo gemaakt dat deze snel en makkelijk te begrijpen zijn. Tijdens het schrijven van de voice-over tekst is daarnaast rekening gehouden met een lager taalniveau (B1/A1).

Illustratievoorbeeld

Illustratievoorbeeld 1

Voor de doelgroep was het van belang dat wij exact in beeld brachten wat de voice-over vertelt. Op die manier versterken beeld en geluid elkaar maximaal. Animatie is hierin ingezet als dé manier om een moeilijk te bereiken doelgroep toch op een laagdrempelige en overzichtelijke manier informatie te verschaffen.

Illustratievoorbeeld

Illustratievoorbeeld 2

Omdat het bij de in beeld gebrachte ‘werkkostenregeling’ over geld gaat, zitten er zeker risico’s aan het hele verhaal. Je wilt niet dat door het onduidelijke verstrekken van informatie de doelgroep risicovolle beslissingen neemt. De eenvoud van de illustraties is daarmee de kracht van de video.

Gemeente Nijmegen

Voor het project ‘financieel expert in de wijk’ hebben wij in samenwerking met de gemeente Nijmegen een uitleganimatie mogen maken. De video is gericht op de ‘hulpverleners’. Het is namelijk zeer belangrijk dat – wanneer hulpverleners vermoeden dat er problemen zijn bij hun ‘klant’  of ‘patiënt’ – hulpverleners de juiste weg weten te vinden naar de financieel experts in de regio.

schets-storyboard-Gemeente-Nijmegen

Schets storyboard

Het grootste struikelblok in dit project was; ‘Hoe beelden we de juiste emotie van de karakters uit?’. We wilden de karakters zichtbaar laten balen, maar de opdrachtgever verwachtte dat dit subtiel in beeld werd gebracht.

schets-storyboard-Gemeente-Nijmegen

Uitgewerkte illustratie

Door handgebaren en de gezichtsuitdrukking van het karakter hebben wij op een subtiele manier de pijn van ons hoofdpersoon in beeld gebracht. De uitgewerkte illustratie is daarnaast opgemaakt in de kleuren van de organisatie.

Cheapassbikes.nl

De animatie heeft binnen een kleine 2 weken al 120.000 views behaald op Instagram. Facebook liet vergelijkbare resultaten zien.

Voor Cheapassbikes.nl produceerden wij een animatie die inzicht geeft in de unieke waarde van het bedrijf. Duurzaam, betaalbaar én betrouwbaar. Het kan allemaal, mits je de juiste ingrediënten hebt. De animatiefilm heeft een wervende houding ten opzichte van zijn kijkers. Door een helder en overzichtelijk inzicht in het bestelproces te bieden, verklein je de weerstand van mensen tegen het aanschaffen van een fiets bij Cheapassbikes.nl. Ze maken het namelijk zo ontzettend makkelijk dat je alleen nog maar achter de laptop hoeft te kruipen om de volgende dag al een fiets voor de deur te hebben.

Schets storyboard cheapassbikes

Schets storyboard 1

Voor de video was het enerzijds van belang het bouwproces van de fietsen in beeld te brengen en anderzijds de webshop en het bestelproces. In de film hebben wij een website geïllustreerd die de diversiteit aan fietsen in beeld brengt.

Schets storyboard 2

Een andere vraag van de opdrachtgever was het in beeld brengen van de CEO van het bedrijf. Hier zie je een schets van de CEO.

Uitgewerkte illustratie cheapassbikes.nl

Uitgewerkte illustratie 1

Het verschil in fietsen is hier illustratief duidelijk gemaakt. Dit zijn voor ons leuke illustraties, omdat we onze creativiteit kunnen botvieren op de verschillende fietsmodellen.

Uitgewerkte illustratie cheapassbikes.nl

Uitgewerkte illustratie 2

De CEO van het bedrijf is een vervend rugbyspeler. Vandaar de proporties van zijn postuur. Natuurlijk is dit een animatiekarakter en geen foto, maar er is wel degelijk rekening gehouden met de verschillende uiterlijke kenmerken van de CEO van cheapassbikes.nl.

Janssen Riotech

Janssen Riotech is een bedrijf uit Limburg dat zijn klanten helpt bij het veilig en deskundig afsluiten van rioleringen, wanneer er in of erachter gewerkt moet worden. Janssen Riotech is zeer deskundig, flexibel en ondersteunend. De animatie geeft inzicht in wat er goed én wat er fout kan gaan wij het afsluiten van een riolering.

Schets storyboard

Schets storyboard

Verschillende scenes in de video hadden een technische aard. Het was hier en daar even zoeken, maar uiteindelijk met een goede communicatie vanuit onze opdrachtgever is alles netjes en strak uitgewerkt. Het is namelijk veel lastiger om een complexe boodschap in simpele en klare taal neer te zetten dan om het in een complex verhaal te gieten.

Uitgewerkte illustratie

Uitgewerkte illustratie

De illustratiestijl maakt gebruik van de kleuren van Janssen Riotech. Simpele vormen zijn de basis van een strakke en zakelijke stijl. Toch doet de videostijl toegankelijk aan door het gebruik van vriendelijke karakters.

Bouwmensen

Ook voor presentaties en pitches zijn animaties dé manier om jouw publiek te overtuigen. Voor een campagne die is ontwikkeld voor Bouwmensen hebben wij deze ‘leader animatie’ gemaakt.

schets-storyboard-bouwmensen

Schets storyboard

Vies en dom in één illustratie gevangen. De niet bij elkaar passende sokken die boven de laarzen uitsteken. Daarnaast zie je het karakter in de modder staan. Deze illustratie hoort bij de volgende tekst: “De meeste mensen denken dat werken in de bouw vies en dom werk is.”

Uitgewerkte-illustratie-bouwmensen

Uitgewerkte illustratie

Voor de stijl hebben wij zoveel mogelijk gebruik gemaakt van strakke vormen. Hierdoor krijgt het beeld een relatief rustig aanzicht. Minimalistische stijlen werken soms zelfs beter dan de meest creatieve.

Dance4life Amsterdam

Voor dance4life maken wij met Fiks Film animatie video’s voor een gereduceerd tarief. Wij zijn partner van dance4life, omdat wij inzien hoe belangrijk het is dat kinderen en mensen van over de hele wereld een goede seksuele gezondheid hebben. Dance4life zet de animaties in om hun boodschap te versterken. De impact van hun communicatie wordt daarmee een stuk groter. Zij werken onder andere ook op scholen.

Voorgestelde-stijlopzet

Eerste stijlopzet

Voor opdrachtgevers maken wij een flinke tocht opzoek naar de juiste stijl. Wij doen over het algemeen drie voorstellen. Mocht daar nog niet de juiste stijl tussen zitten, gaan we vaak om de tafel om te kijken wat er ontbreekt. Echter, schieten we 9 op de 10 keer direct raak.

iconische-illustratie-dance4life

Uiteindelijke illustratiestijl

In het geval van de Amsterdamse NGO dance4life hebben we uiteindelijk de animatiestijl exact laten aansluiten op een reeds bestaande huisstijl. Dance4life maakt zelf gebruik van een ‘bold’ communicatiestijl; Geen poespas. Dat zie je ook terug in de iconen die zij gebruiken. Toen we eraan begonnen, leek het een hele opgave; Hoe maak je met alleen iconen een volwaardige animatievideo? Al gauw bleek dat helemaal niet zo moeilijk te zijn!

AXP Amsterdam

AXP, ofwel Extreme Air Products, heeft hét unieke filtersysteem bedacht om rookruimtes rookvrij te maken. Door hun gepatenteerde technologie kunnen zij als geen ander een ruimte ontzien van rook en andere luchtdeeltjes; Goed voor de roker en zeker voor zijn of haar omgeving.

Voor AXP hebben wij uitzonderlijk veel tijd gestoken in het vinden van de juiste stijl. De doelgroep was zeer divers, namelijk van directieleden van bedrijven uit Qatar tot aan Nederlandse inkopers. Dat betekent dat de beelden zo min mogelijk culturele invloeden mogen uitstralen. Niemand kan helemaal zonder culturele invloed ontwerpen, daarom hebben wij gekozen voor een zeer zakelijke en ‘uitgeklede stijl’ voor de AXP video.

Stijlopzet-voor-AXP

Stijlopzet 1

Stijlopzet 1 is een isometrische stijl die het kantoor van een kleine start-up in beeld brengt. We hebben hier minimaal kleurgebruik toegepast en een laag detail niveau bewerkstelligd.

Stijlopzet-2-AXP

Stijlopzet 2

Stijlopzet 2 is eveneens isometrisch (net als stijlen 3 en 4). Hier hebben wij proberen aan te sluiten op nostalgische gevoelens. De stijl heeft de uitstraling van de videogames die in de jaren 90 heel populair waren.

Stijlopzet-3-axp

Stijlopzet 3

Deze uitgewerkte scene sluit aan bij ‘stijlopzet 2’. Een stad is bijna niet in te beelden zonder culturele invloeden. Door de gebouwen erg zakelijk en kaal te houden, hebben we toch geprobeerd de doorsnee stad te creëren.

Stijlopzet-4-axp

Stijlopzet 4

De vierde stijlopzet heeft de meest ‘moderne’ uitstraling. Voor deze stijlopzet hebben wij een middenweg van het nostalgische isometrische ontwerp en een meer moderne stijl waarin we met gradients en transparantie spelen.

Grandcare

Voor Grandcare maakten wij een animatie video die nieuw personeel inzicht geeft in zorgorganisatie. Grandcare heeft – net als veel werkgevers in de zorgsector – moeite met het vinden van nieuw personeel. Een vacaturetekst schrijven is één ding. Zorgen dat iemand de vacature ziet of überhaupt bij jouw op jouw website beland is andere koek. Door de zorgvideo in te zetten op social media, probeert Grandcare potentieel personeel naar hun vacaturepagina te trekken.

Grandcare Zorgvideo Schets

Grandcare schets

Voor de video hebben wij gekozen voor een First Person Perspective. We kijken dus door de ogen van de (in dit geval geanimeerde) acteur. Daardoor zetten we de potentiële medewerker direct in de schoenen van de medewerker. We spreken de zorgmedewerker daarnaast ook direct aan in de video.

Grandcare Zorgvideo Illustratie 2

Grandcare illustratie

Voor de stijl van de animatie en illustraties werden we geacht om 1 op 1 de huisstijl van de opdrachtgever over te nemen. Dat is altijd een leuke uitdaging. Waar we normaal ook buiten de gebaande paden kunnen experimenteren, moesten we nu binnen de lijntjes excelleren. Wij hebben de stijl ons uiteindelijk eigen gemaakt. Vervolgens (in lijn met het First Person Perspective) hebben wij in de illustraties nog perspectief verwerkt. Het was erg uitdagend om het perspectief op de juiste manier toe te passen. Echter, na wat passen en meten is het gelukt!

GGD

Voor de GGD Gelderland-Zuid (locatie Nijmegen) produceerden wij een miniserie van 6 animaties. De doelgroep van de serie is jongeren met een ‘praktische opleidingsachtergrond’. De video’s geven inzicht in hoe zij de pil het beste kunnen gebruiken.

Animatie scene

Tekst en iconen opzet

Voor de GGD moesten wij aansluiten op de huidige illustratiestijl uit een reeds bestaande flyer. De stijl was relatief simpel van opzet. De wens was dan ook vanuit de opdrachtgever om dat zo te houden. Daarnaast hebben wij de scripts en scenario’s aangeleverd gekregen door de opdrachtgever.

Animatie scene

Uitgewerkte scene

Aansluitend op de illustratiestijl van de GGD flyer hebben wij nog een aantal extra elementen moeten illustreren, bijvoorbeeld de ‘omgevingen’ waarin de scenes zich afspelen.

Drift Festival Nijmegen

Het festival Drift om te dansen uit Nijmegen heeft in 2019 voor het eerst een ‘live podium’ neergezet. Voor dit podium zijn artiesten van over de hele wereld uitgenodigd. Ter promotie van het podium hebben wij met Fiks Film een driedelige animatieserie mogen maken. De stijl is een mix van foto, illustratie en natuurlijk beweging.

Schets Storyboard 4

Schets Storyboard

We gaan de ruimte in voor deze derde productie van Drift Nijmegen. De artiest is een ware pionier met bijna buitenaardse talenten. Al jaren bepaald hij de richting van zijn stroming en velen volgen hem.

Uitgewerkte illustratie

Uitgewerkte illustratie

Er is gekozen voor ouderwetse tekenstijlen gecombineerd met foto en illustratie, omdat deze betreffende muzikale grootmacht al jaren (ouderwetse tekenstijl) meegaat. Nog steeds staat hij onvermoeid als pionier (ontdekkingsreiziger/astronaut) vooraan als het gaat om ontwikkelingen.

Gemeente Nijmegen

De Gemeente Nijmegen laat regelmatig animatie video’s produceren door Fiks Film. Deze video is ingezet op sociale media om op een relatief laagdrempelige manier de inwoners te bereiken. De video werft inwoners voor deelname aan de ‘raad’. Inspraak van inwoners is zeer gewenst door de Nijmeegse raad. Inwoners weten als geen ander wat er speelt.

karakterkeuze-Gemeente-Nijmegen

Karakterkeuze

Voor het karakterontwerp van een video zetten we een inspiratiesessie op. We werken meerdere ideeën uit. Vervolgens worden deze ideeën teruggebracht naar één perfect ontwerp.

Uitwerking-illustratie-gemeente-nijmegen

Uitgewerkte illustratie

Die karakters plaatsen wij vervolgens in verschillende omgevingen. Samen vormen deze twee de illustraties van het storyboard. In het storyboard ziet een opdrachtgever hoe de teksten aansluiten op de uitgewerkte illustraties.

Expert in Branding

Voor Expert in Branding – Drive x Deal is een uitleganimatie gemaakt over de motivaties en werkwijze van het bedrijf. Waarom zou je meedoen aan Drive x Deal? En ook niet onbelangrijk, hoe doe je mee met Drive X Deal? De animatie geeft in 60 seconden heel helder het antwoord op deze vragen.

Stijlopzet-Expert-in-branding

Stijlelementen animatiefilm

Voor een animatiefilm maken wij vaak eerst een aantal stijlelementen. Op die manier bewaken wij dat de elementen samen een geheel blijven vormen. Ook communiceren wij dit met de opdrachtgever.

Scene-expert-in-branding

Uitgewerkte illustratie

In iedere scene is het elke keer opnieuw de vraag waar de focus komt te liggen. Ondanks het minimale kleurgebruik in deze video en met behulp van verschillen in ‘verzadiging’, is het toch gelukt om de aandacht van de kijker goed te leiden.

Graafschap College

Het Graafschap College heeft de afdeling ´Smart Impuls´ opgezet om alle technische stages goed te kunnen begeleiden. De technische scholieren zijn zeer gewild onder bedrijven in de technische sector. Bij het Graafschap college kwamen veel vragen binnen over onder andere het verloop van stageperiodes (zowel vanuit de scholieren als vanuit de stageplekken). De animatie video geeft een kort overzicht van de stageperiodes.

Illustratie scene 1

Illustratie scene 1

Het Graafschap College heeft ons gevraagd om relatief simpele en aansprekende karakters te maken.

Illustratie scene 2

Illustratie scene 2

Daarnaast werd het belangrijk geacht om ons met de video te focussen op ‘het probleemoplossend vermogen van de studenten’ en ‘de onderlinge samenwerking tussen studenten’.

GGD Gelderland Zuid

Voor het meerjarenplan van de GGD hebben wij een visualisatie gemaakt. Het was hierbij was de bedoeling dat allerlei verschillende onderdelen van het meerjarenplan van de GGD vertaald werden in beeld en animatie. Het plan dat de GGD voor de komende jaren had geschreven, besloeg enkele tientallen pagina’s. Het is vervolgens de taak aan ons als animatieproducenten om het te reduceren tot een tekst van een paar honderd woorden.

Schets storyboard 1

Schets storyboard 1

Voor de GGD hebben wij unieke karakters gecreëerd. Het doel was om het overdreven simpel en toch aansprekend te maken.

Schets storyboard 2

Schets storyboard 2

De tekenstijl is uiteindelijk bijna tegen het kinderlijke aan komen te zitten. Een overgroot deel van de doelgroep van de GGD zijn namelijk kinderen. Het is dus verweven met hun identiteit.

Uitgewerkte illustratie 1

SamenWel!

SamenWel! is een organisatie die mensen met laaggeletterdheid samen wilt brengen om gezonder te eten en meer te bewegen. Door de combinatie van beeld en tekst in de animatie is de video en boodschap voor mensen van alle niveaus goed te volgen.

Animatie elementen

Animatie elementen

Voor de video wilde de opdrachtgever een toegankelijke stijl die ‘gezelligheid uitstraalt’. Daarnaast hebben wij ons gericht op de diversiteit van de karakters om zo geen enkel deel van de doelgroep buiten te sluiten.

Uitgewerkte illustratie 1

Uitgewerkte illustratie

Daarnaast was het belangrijk om een overdreven rustig tempo in de video aan te brengen. Doordat een groot deel van de kijkers laaggeletterd is, was het belangrijk om de doelgroep genoeg verwerkingstijd te bieden.