Animatie video´s

Als animatieproducent is er niets zo leuk als een klant laten stralen met zijn nieuwe animatie video. Vanuit onze animatiestudio in Nijmegen maken wij vol passie de mooiste animatiefilms en uitleganimaties voor de leukste opdrachtgevers!

Voor het maken van een animatie video, doorlopen we samen met de opdrachtgever verschillende stappen. Naast dat wij al onze passie en expertise in een productie stoppen, kunnen wij het niet zonder de kennis en inzichten van onze opdrachtgevers. Het is altijd een teamprestatie.

Animatie laten maken! Hoe maak je een animatie?

Nationale Wetenschapsagenda

Onze animatie video voor De Nationale Wetenschapsagenda.

De Nationale Wetenschapsagenda (NWA) wil de wetenschap en de samenleving dichter bij elkaar brengen. Duizenden vragen van Nederlanders zijn gebundeld in ‘routes’. Deze animatie beslaat de route ‘Jeugd in ontwikkeling, opvoeding en onderwijs’.

De zeshoek die je in de animatie veel ziet terugkomen is kenmerkend voor de ‘Route Jeugd’. De animatie is geanimeerd op verschillende manieren; 2D, frame by frame en cel animatie (cell animation).

Animatieschets NWA

Uitgewerkte schets

Voor de animatievideo van NWA was het van belang dat we ‘de jeugd centraal’ zetten. Dat hebben wij gedaan door de focus van de kijker te centreren naar het midden van het beeld in vrijwel iedere scene. De zeshoeken die je veel terugziet in de illustraties en animaties zijn afkomstig van het logo van de ‘Route Jeugd.

Illustratie NWA

Illustratie uit de animatie

Voor de animatie hebben wij een stijl neergezet die jong en fris oogt. De geel- en groenkleuren zijn direct afkomstig uit de huisstijl van de opdrachtgever. De jongeren hebben wij dynamisch vormgegeven met leuke elementen, zoals verhoudingen die net niet kloppen en ‘hippe kleding’.

Gemeente Den Haag

Voor een initiatief van de gemeente Den Haag, genaamd Conscious City’s, maakten wij een wervende animatie video. De film moet deelnemers werven voor de hackathon die is georganiseerd door Odyssey. Deze uitdaging die Conscious Cities de deelnemers voorlegt wordt in de video uiteengezet.

Meer over gemeente Den Haag project

Schets gemeente Den Haag

Schets Gemeente Den Haag

De grootste uitdaging van de animatie was het in beeld brengen van alle ‘grote’ termen, zoals; segregatie, polarisatie, digitalisering en ga zo maar door. Dit zijn alles omvattende woorden die moeilijk in beelden te vatten zijn.

Gemeente Den Haag Illustratie

Gemeente Den Haag Illustratie

Uiteindelijk hebben we gekozen voor een hoog tempo in de animatie. Op die manier houden we de aandacht hoog en konden we alle nodige informatie kwijt in de beelden.

Provincie Groningen

Voor de Provincie Groningen is een animatieserie gemaakt die inzicht geeft in de stand van zaken in Groningen. Groningen is een krimpregio. Dat is een groot probleem. De video’s uit de miniserie vertellen het verhaal over de pijn van de Groninger.

Meer over Provincie Groningen project

Groningen-1-schets-storyboard

Schets storyboard

Voor de video was het enorm van belang dat Groningers zich herkenden in de film. Ondanks dat zij niet de doelgroep zijn, wilde de opdrachtgever niets te kort doen aan de trots van de Groningers. Daarom is al in de schetsfase een zeer natuurgetrouwe setting neergezet.

Groningen-1-uitgewerkte-illustratie

Uitgewerkte illustratie

Voor de stijl zijn wij opzoek gegaan naar kleuren die een vrolijk en positief gevoel teweeg brachten. Het doel was namelijk niet om te laten zien ‘hoe zielig wij Groningers wel niet zijn’ Het doel was om via de trots van de Groninger te laten zien hoe hard zij moeten werken om hun prachtige en vruchtbare provincie overeind te houden.

Groningen Krimpregio Stijlopzet 2

Groningen Krimpregio Stijlopzet 2

Wij produceren altijd 3 stijlen voor een opdrachtgever. Aan hem of haar de keus om ons van constructieve feedback te voorzien. De tweede stijl die wij produceerden voor Groningen was iets meer futuristisch van opzet. Ook misten we hier het vrolijke en positieve gevoel. Logischerwijs is deze stijlopzet afgevallen.

Groningen Krimpregio Stijlopzet 3

Groningen Krimpregio Stijlopzet 3

De derde stijlopzet was volgens de opdrachtgever, net als de tweede, een ‘te ver van haar bed show’. Het geïllustreerde huis in de achtergrond was te modern en het ‘platte land’ komt er te abstract in terug. Terechte feedback naar onze mening.

BKR Kredietregistratie

Voor de BKR kredietregistratie-film hebben wij een nieuwe stijl ontwikkeld. De video is opgemaakt uit verschillende lagen in een 3dimensionale omgeving. Alsof we alle objecten hebben opgebouwd uit papierknipsels. Het is een zeer arbeidsintensief proces, maar daarmee niet minder leuk om te doen! De stijl neigt naar een vorm van digitale stop-motion. Het project was een flinke uitdaging, maar is naar alle tevredenheid geslaagd. De uitleganimatie is inhoudelijk correct en tevens aantrekkelijk door gecombineerde 2d- en 3d-animatietechnieken.

Meer over het BKR project

schets-storyboard-BKR

Schets storyboard

De schetsen die wij maken in onze ‘schetsfase’ staan qua stijl vaak nog ver af van de uiteindelijke illustratiebeelden. Het doel van de fase is dan ook om een goed beeld te geven van de ‘inhoud’ van de illustraties. Dat zorgt ervoor dat de beelden beter aansluiten op het verhaal van de film.

bkr-uitgewerkte-illustratie

Uitgewerkte illustratie

Lagen, lagen en nog eens lagen. Terug naar onze kindertijd, waarin wij met lijm aan de vingers het ene creatieve prutswerk na het andere mislukte luchtkasteel creëerden. Voor BKR hebben wij deze unieke stijl neergezet. De stijl sluit prachtig aan bij de identiteit van BKR en bij de grote en trots van het bedrijf!

Hezelburcht

De animatie video voor Hezelburcht was een leuke uitdaging. De klant wist niet zeker of animatie wel bij hun organisatie en ‘look & feel’ past. Wij hebben ze er uiteraard van overtuigd dat animatie voor elke organisatie is weggelegd. Na afloop van het project kregen wij dan ook met trots te horen dat de animatie ‘precies aansluit bij het DNA van Hezelburcht’.

Schets storyboard Hezelburcht

Schets storyboard

De uitdaging van dit project lag in de overgangen tussen de situaties. De flow van de video en kwaliteit van de animatiestijl staat of valt bij de overgangen. Het is een hele ‘kale’ stijlopzet. Dat kan heel goed werken. Zeker voor bedrijfsanimaties. Echter, is het dan van levensbelang dat de animatie van uitmuntend niveau is. Anders heb je kans dat de video een ‘goedkope’ uitstraling krijgt.

Uitgewerkte illustratie Hezelburcht

Uitgewerkte illustratie

De stijl bestaat slechts uit lijnen. Lijnen die ‘live’ tijdens de doorloop getekend worden. Daarnaast hebben wij voor de stijl de huisstijlkleur van Hezelburcht aan moeten passen. De originele kleur was te donker en had te weinig verzadiging. Na aanpassing was de opdrachtgever zeer te spreken over het resultaat. De video gaat nog steeds enorm vloeiend mee in het design van hun website.

VUmc

De uitleganimatie voor het VUmc Amsterdam was een innoverend project. Een zorganimatie voor de zorginstanties is altijd een leuke uitdaging. Wij werken graag en veel voor de zorg. Hoe maak je het verhaal en de beelden zo smeuïg dat de doelgroep wilt blijven kijken? Voor het Amsterdamse ziekenhuis hadden wij een origineel en innovatief idee; Een stop-motion, maar dan virtueel! Het onderwerp van de animatie is medicatie. Wij maakten een animatiefilm over medicatie met medicatie.

Meer over VUmc project
 

Uitgewerkte illustratie vumc

Uitgewerkte illustratie

Voor de laptop bedachten we een unieke manier van weergeven. De laptop bouwden we digitaal op uit allemaal kartonnen vlakken. Wij hebben dus ouderwets zitten knutselen, maar dan op de computer én zonder vieze handen te krijgen.

Vumc-schets-storyboard

Schets storyboard

Dit is een schets uit het storyboard. Het storyboard is de fase voor de illustratiefase. Hierin proberen wij een opdrachtgever al een goed beeld te geven van de illustraties die de animatie gaan ondersteunen of begeleiden.

ROC TOP

De animatiefilm voor ROC TOP geeft uitleg over de manier waarop zij lesgeven. Het is een diverse manier van onderwijzen, waarin zij uitgaan van de zelfstandigheid van studenten, maar tegelijkertijd er áltijd hulp in de buurt is. De video is opgebouwd met uniek vormgegeven karakters. Deze karakters zijn ontworpen vanuit de gedachte van inclusiviteit. We wilde in de uitleganimatie zo inclusief mogelijk zijn op het gebied van kleur, leeftijd en bijvoorbeeld geslacht, zónder daar de nadruk op te leggen. Samen met ROC TOP bedachten we deze leuke tussenvorm.

ROC TOP Illustratie educatie

Uitgewerkte illustratie

Het huidige stijlontwerp van de illustraties, karakters en objecten oogt vrij simpel. Echter, is er niets zo moeilijk als een aansprekend (relatief) simpel karakter neer te zetten. Je wilt uniek zijn, aansluiten bij de opdrachtgever en humor toevoegen. Op die manier zullen karakters spreken en écht tot leven komen. De oranje huidskleur van de karakters is een centrale kleur in de ROC TOP kleurengids.

ROC TOP illustratie

Uitgewerkte illustratie 2

Door gebruik te maken van ‘spaghetti’ ledematen, geef je de karakters een zeker vrolijk en vriendelijk gevoel mee. Je kunt het erg leuk animeren en hebt veel mogelijkheden. Bij het ontwerp hebben wij stiekem ook een beetje afgekeken bij één van onze inspiratiebronnen: Dumb Ways To Die.

Smart Freight Centre

Voor Smart Freight Centre hebben wij een animatie video geproduceerd die inzicht geeft in hun werkproces. De animatie geeft inzicht in het proces van hoe je als bedrijf je uitstoot kunt inzien, berekenen en verminderen. Een onderwerp dat dicht bij het hart van onze animatiestudio ligt.

Schets animatie

Schets animatie

De stijl van de uitleganimatie is een middenweg tussen isometrie (illustraties met diepte) en 2d-illustraties. Tijdens de schetsfase hebben wij de opdrachtgever hier al een inkijkje in gegeven.

Uitgewerkte illustratie

Uitgewerkte illustratie

In de animatiefilm gaat het over de uitstoot van bedrijven, ofwel de CO2-voetafdruk. SFC geeft zijn klanten graag inzicht in hun uitstoot en de manieren om deze uitstoot te minimaliseren of te compenseren. In bovenstaande illustratie hebben wij verschillende activiteiten weergegeven die kunnen bijdragen aan de voetafdruk van potentiële klanten van SFC.

Broddelen

Broddelen is het minder bekende broertje van stotteren. Er zijn overeenkomsten tussen de beide vormen van spraak. De video richt zich echter op de verschillen. Broddelen is onderbelicht. In de uitleganimatie belichten wij wat broddelen precies is. De video is onderdeel van een grotere campagne die in dienst staat van meer begrip voor ‘broddelaars’. Zo is er bijvoorbeeld ook een boek geschreven over broddelen.

Schets-storyboard-broddelen

Schets storyboard

Voor de schetsen van het storyboard hebben wij ons laten inspireren door de animatiefilm Inside Out van Pixar.

uitgewerkte-illustratie-broddelen

Uitgewerkte illustratie

De ontwikkelde karakters van de video zijn zeer uniek. Ieder karakter heeft zijn eigen persoonlijkheid en gevoel. Al die karakters samen leiden tot het broddelen.

Radboud UMC

Voor het Radboud UMC hebben wij een zorganimatie geproduceerd. De animatie geeft inzicht in de ‘juiste’ manier van voorbereiden op een operatie. Doordat er nogal wat misverstanden bestaan over ‘de juiste voorbereiding’ is de animatie inhoudelijk gezien een mooie aanvulling op de communicatiematerialen van het Radboud UMC.

De zorgorganisatie gebruikt steeds meer video en animatie in hun communicatiemiddelen. Animatiefilms zijn een mooie manier om op een laagdrempelige manier patiënten te informeren.

Schets-zorganimatie-Radboud-UMC

Schets storyboard

Voor de animatie video was het van belang om twee voor de doelgroep herkenbare karakters neer te zetten. Met de film richten we ons op de leeftijdsgroep van 50 tot 85(+). Cees en Eva (de karakters in de uitlegvideo) zijn twee stereotypen van de uiterste in de doelgroep. Eva is een fitte, zich nog jong voelende vrouw. Cees is daarentegen een wat luie, ongezond levende man.

Radboud illustratie

Uitgewerkte illustratie

In de illustraties hebben wij gekozen voor een frisse look&feel. Het thema ‘operatie’ kan nogal zwaar zijn. Om te voorkomen dat mensen stoppen met het bekijken van de animatie door de ‘zwaarte’, houden we het graag luchtig. Ook de copywriting is ‘licht’ ingestoken.

Advocaten van Nu

Voor Advocaten van Nu (een kantoor gevestigd in Den Bosch en Nijmegen) produceerden wij een bedrijfsanimatie in een ‘nieuw jasje’. Alle tekeningen die je in de video voorbij ziet komen zijn ‘uit de losse pols’. Sommige delen van de animatiefilm zijn zelfs beeld voor beeld getekend. In de doorgaans film zitten ongeveer 25 tekeningen per seconden: Tel maar uit!

Het leuke aan dit project was dat de opdrachtgever onze ‘storyboard schetsen’ al zo interessant vond dat we deze als uitgangspunt hebben genomen voor de gehele video.

Storyboard-schets-Advocaten-van-Nu

Schets storyboard

In de schets is al de huidige animatiestijl terug te zien. Na het enthousiasme van de opdrachtgever over onze schetsen, hebben wij voorgesteld de schetsen daadwerkelijk als uitgangspunt van de animatie te nemen.

Uitgewerkte illustratie Advocaten van Nu

Uitgewerkte illustratie

De schetsen zijn enigszins bijgeschaafd richting de uiteindelijke videostijl. Het is fantastisch om deze illustratie te mogen animeren. Sommige delen moesten frame by frame. Dat wilt zeggen dat voor ieder van de 25 beeldjes die in 1 seconde video zitten een aparte illustratie is gemaakt.

Gemeente Wijchen

De uitleganimatie voor de gemeente Wijchen gaat in op een financiële regeling die zij willen promoten. De video is ingezet op de plekken waar de doelgroep (mensen met een lagere SES) zich veelal bevind: Social media. De animatie is het een zeer toegankelijke manier van presenteren in vergelijking met ‘de brief’, de gebruikelijke manier van communiceren binnen de meeste gemeentes en gemeentelijke instanties.

storyboard-schets-gemeente-wijchen

Schets storyboard

Voor de schetsen zijn wij opzoek gegaan naar een leuke aanspreekvorm van de doelgroep. Het onderwerp betreft de kinderen, maar de doelgroep is volwassen mensen. Toch hebben wij er nadrukkelijk voor gekozen om kinderen de hoofdrol te laten spelen in de video.

uitgewerkte-illustratie-gemeente-wijchen

Uitgewerkte illustratie

Omdat we volwassenen willen activeren om aan of over hun kinderen te denken hebben wij een vrolijke en toegankelijke stijl neergezet die doet denken aan een kindertekening.

Drift Festival Nijmegen

Voor Drift Nijmegen – Drift om te dansen – hebben wij een miniserie van drie animatieproducties gedraaid. De video’s kondigen ieder een andere artiest aan. Zo kondigt deze animatiefilm de casanova Marcos Valle aan. Een Braziliaanse muziekkant met een goede dosis sexappeal.

Schets storyboard

Schets storyboard

De schets is gemaakt met als uitgangspunt ‘surrealistisch realisme’. We zien trompetten als bomen en borsten als weg. De Cassanova rijdt in zijn bolide over de prachtige weg richting het festivalterrein van Drift in Nijmegen.

Uitgewerkte illustratie

Uitgewerkte illustratie

De illustratie is uitgewerkt met een combinatie van illustraties en foto’s. Het geeft de video een uniek en speels karakter.

Main Stage Brabanthallen

Voor Main Stage – Brabanthallen hebben wij (in samenwerking met Dorus&Mannes) een combinatie video van geschoten beeld en animatie geproduceerd. Een enorme uitdaging, omdat wij beelden frame voor frame hebben moeten uitsnijden. Een flinke bult aan werk, maar het eindresultaat mag er wezen.

De video toont de grote diversiteit aan muziek, optredens en shows die te vinden zullen zijn in de (vandaag 12-09-2019) nog ongeopende nieuwe zaal ‘Main stage’. Het script voor de video is geschreven door Dorus&Mannes.

Schets Brandvideo 1

Schets Brandvideo 1

Dit is een hele ruwe ‘schets’ uit het moodboard van het creatieve proces. Gezien het uitsnijden van bewegend videobeeld enorm veel werk is, hebben we eerst de opdrachtgever voorzien van een moodboard. Door vooraf een goede briefing op te zetten, geef je de opdrachtgever een goed beeld van wat hij of zij kan verwachten.

Schets Brandvideo 2

Schets Brandvideo 2

Door vooraf een goede briefing op te zetten, geef je de opdrachtgever een goed beeld van wat hij of zij kan verwachten.

BE O

In deze brandvideo voor BE O brengen wij de unieke voordelen van dé duurzaamste drinkfles van Nederland onder de aandacht. De animatie bestaat uit verschillende 2D en 3D elementen. Dat geeft de animatie diepte en smaak. Daarnaast is de animatie erop gericht om het product en zijn productie goed uiteen te zetten.

BE O schets

Schets

Bij het bedenken van het concept en de schetsen voor de animatie video zijn we enigszins abstract te werk gegaan. Bij het ontwerp zijn we ervan uitgegaan dat we niet ieder deel van het script ‘letterlijk’ in beeld hoefde af te beelden. Daardoor ontstaat er een mooie flow en lijn in de video.

BE-O-illustratie-uitgewerkt

Uitgewerkte illustratie

De illustratiestijl is gebaseerd op de (nieuwe) huisstijlkleuren van BE O. BE O is – als snel groeiende startup – constant in ontwikkeling. Daarom hebben wij gekozen voor een unieke en opvallende illustratiestijl. Daarnaast is de stijl dynamisch qua opzet, zodat beelden mooi in elkaar overlopen.

Provincie Groningen

De driedelige miniserie voor Groningen heeft een fantastisch bereik behaald en zeker wat toegevoegd aan hun strijd tegen een macrobeleid vanuit de politieke hoofdstad van Nederland. De animatiereeks geeft inzicht in de problemen die spelen binnen de krimpende regio. De landelijke politiek is (of was) nog te weinig op de hoogte van de praktische uitdagingen waar de provincie mee te maken krijgt. Een grote uitdaging, veroorzaakt door de leegloop in de regio, zijn de sluitende scholen.

Meer over Provincie Groningen project

Groningen-2-schets-storyboard

Schets storyboard

In deze scene brachten wij de ‘typische’ Groninger in beeld. Na input verkregen te hebben van de opdrachtgever over dit stereotype, hebben wij een nuchtere man neergezet met zijn armen over elkaar en opgestroopte mouwen.

Groningen-2-uitgewerkte-illustratie

Uitgewerkte illustratie

De Groninger woont op een mooie plek met een mooi echt Nederlands huisje. Hij staat stevig met beide benen op de grond en heeft een houding waarmee hij zegt ‘kom maar op, ik ben er klaar voor’.

Radboud Universiteit

Door Covid-19 was de Radboud Universiteit genoodzaakt om hun open dag op een andere manier te hosten dan anders. Ze kozen voor een ‘Online Open Dag‘. Om de open dag te promoten, kozen ze voor een animatie video. De video moest daarna ‘echte beelden’ bevatten van een ‘echte student’ om zo de student daadwerkelijk aan te spreken. De video is gemaakt in samenwerking met onze vertrouwde creatives Raymond en Joost! Meer weten over hun kwaliteiten? Vraag het ons hier!

Radboud Online Opendag Schets

Schets Radboud Universiteit

Voor de online open dag van de Radboud Universiteit moesten we verschillende items in de animatie terug laten komen. Één van deze onderdelen was het animeren van de virtuele campustour. Deze tour moet de student een klein inzichtje geven in wat zij kunnen verwachten van de campustour. Omdat de video een zeer korte duur heeft, diende alle in de animatiefilm naar voren gekomen onderwerpen een ‘teasend doel’. Ze moeten prikkelen en hoeven niet per se ‘uiteen te zetten’.

Radboud online opendag illustratie

Uitgewerkte illustratie

Op aangeven van Joost, bleek het voor de virtuele tour erg passend te zijn deze isometrisch uit te werken. Door een zeer simpele versie van alle op de campus aanwezige gebouwen uit te beelden, krijgt de doelgroep een zeer simpel overzicht van de gehele Radboud Universiteit.

Rijkswaterstaat

De uitleganimatie van Rijkswaterstaat is voortgekomen uit een mix van ‘gedragsverandering’ en – natuurlijk – animatie. In de video worden weerstanden van de doelgroep 50-plus tegen autodelen aangesproken en op een slimme manier weerlegt. Daarnaast worden motivaties om juist wel deel te nemen versterkt. Als sociaal psycholoog heeft Koen snel en op niveau kunnen schakelen met de opdrachtgever. De animatiefilm heeft vele duizenden mensen bereikt.

Schets Rijkswaterstaat

Schets storyboard

Een groot deel van de video had als doel het uitstralen van ongemak en ongenoegen van auto-eigenaren. De schetsen geven een eerste inkijk in het gevoel van de hoofdrolspeler.

Stijlopzet Rijkswaterstaat

Uitgewerkte illustratie

De stijl van de video is gekozen naar aanleiding van de huisstijl van het autodelen project. De doelgroep besloeg mensen van tussen de 55 en 65 jaar. De keuze voor de hoofdrolspeler heeft daar natuurlijk alles mee te maken.

SolarXL

Voor solarXL hebben wij een isometrische animatie video gemaakt. De video geeft inzicht in het werkproces van SolarXL en waarom zij de juiste partij zijn voor zonnepanelen. De unieke manier van werken van SolarXL (met behulp van financieel adviseurs) biedt consumenten de kans om dé beste beslissing te maken.

Wij hebben ook de website van SolarXL ontworpen https://www.solarxl.eu/.

Schets SolarXL

Schets storyboard

In eerste instantie hebben wij voor SolarXL de schetsen in 2D gemaakt. Echter, kwamen wij vervolgens tot de ingeving dat júíst deze video het uitstekend zou doen in een ‘isometrische stijl’. Isometrisch is een soort 3d. Het geeft illustraties en animaties vaak een uniek en ruimtelijk gevoel.

Stijlopzet

Stijlopzet aniamtie

Omdat wij ook de website van SolarXL hebben mogen ontwerpen, hebben wij bij het ontwerp van de animatiestijl rekening gehouden met het webdesign. Als je op de website (https://www.solarxl.eu/) kijkt, zie je dat de kleuren en illustraties uit de animatie video ook in de website zijn verweven.

Amstellab Amsterdam

Voor de Amsterdamse StartUp Amstellab hebben wij een bedrijfsanimatie gemaakt. Deze geeft inzicht in het werkproces van deze StartUp. Waarom móét je als ambitieus startend bedrijf aangesloten zijn bij de kring van Amstellab? Zij schalen je niet alleen enorm op, maar voorzien jou ook van de juiste achtergrond informatie over jouw klanten, producten en verkoopkanalen.

Schets storyboard amstellab

Schets storyboard

Een bedrijfsfilm voor een organisatie die starters helpt om op te schalen kan natuurlijk niet zonder de gebruikelijke raketschets. Buzz Lightyear zou zeggen: “Naar de sterren en daar voorbij”.

Amstel Lab_illustrations_v1_26_02_2019_Pagina_07

Uitgewerkte illustratie

De uitgewerkte afbeelding sluit prachtig aan op de kleuren en huisstijl van Amstellab. Bekijk de video om te zien hoe we met simpele afbeeldingen een prachtig geanimeerde film hebben gecreëerd. Stiekem zijn wij enorm trots op de heerlijke flow die in de video zit.

Provincie Groningen

De provincie Groningen heeft te maken met een forse krimp in inwonersaantal. Op sommige plaatsen is dit vanzelfsprekend sterker het geval dan andere, maar de trend is dat jonge en hoog opgeleide mensen veelal Groningen verlaten. Gevolgen zijn dat scholen moeten sluiten, omdat jonge kinderen met hun ouders mee naar (bijvoorbeeld) de randstad verhuizen. Door sluitende scholen wordt passend onderwijs aanbod steeds moeilijker. Kinderen moeten ver reizen om naar de juiste opleiding te kunnen. Daarnaast wil het feit dat ander ‘macrobeleid’ vanuit de nationale politiek het beleid en uitvoering in Groningen niet ten goede komt. Om dit inzichtelijk te maken is een miniserie van 3 animaties geproduceerd.

Meer over Provincie Groningen project

Groningen-3-schets-storyboard

Schets storyboard

Hier zie je een schets van een klaslokaal. De opzet van de schets is relatief somber. Reden daarvoor is de inhoudelijke tekst van de scene. De klassen lopen langzaam leeg en dat leidt tot veel problemen voor scholen. Gepaste somberheid is dus op zijn plaats.

Groningen-3-uitgewerkte-illustratie

Uitgewerkte illustratie

Een relatief sombere illustratie is hier uitgewerkt. De paarse karakters verdwijnen één voor één uit de klas; Mensen verhuizen en de klassen lopen leeg. Dat is een groot probleem voor de provincie.

Gemeente Ede

De eikenprocessierups geeft ieder jaar veel overlast. In het voorjaar komt de processierups tevoorschijn en kan hij door zijn brandharen veel huidirritatie en oogirritatie veroorzaken. Fiets, loop of wandel daarom niet te dicht langs eikenbomen. Hier zie je de uitleganimatie of uitlegvideo die wij met onze animatiestudio voor de gemeente Ede produceerden. In de video zetten wij uiteen wat de gemeente Ede er aan doet om de overlast van de rupsen zo veel mogelijk te voorkomen, het hele jaar door. Bekijk de animatiefilm en laat ons hier weten wat je ervan vindt.

Eikenprocessierups-schets

Schets storyboard

Ede heeft een prachtige groene omgeving. Daar is de gemeente enorm trots op. Tijdens het schetsproces hielden wij daarom rekening met veel ruimte voor groen. Hoe meer groen we in de video stopten, hoe beter. Naast dat de gemeente een sterke voorkeur voor groen heeft, vinden wij als duurzame animatiestudio het natuurlijk ook alleen maar leuk om groene video’s te produceren.

Uitgewerkte illustratie

De stijl voor de video werd bepaald aan de hand van hun huisstijlkleuren van de gemeente Ede, in combinatie met onze eigen inzichten. We wilden een frisse, groene en zomerse stijl neerzetten. De rups hebben we vormgegeven op inspiratie van de realistische uitstraling van de rups gemixt met een vrolijke inslag.

Dora Verloskundigen

Dora is een nieuwe richting ingeslagen. Een nieuwe website (ook ontwikkelt door ons), een nieuwe bedrijfsanimatie, ofwel een nieuwe manier van communiceren. Beeld is tegenwoordig essentieel voor heldere communicatie. Zeker wanneer je doelgroep, zoals bij Dora, ook kan bestaan uit mensen met een niet-Nederlandse achtergrond of laaggeletterden. Voor de video hebben wij een responsive optie gemaakt met Arabische subtitels. Door in de videoplayer op ‘CC’ te drukken, zie je de Arabische ondertiteling. Vergeet niet van rechts naar links te lezen.

Dora-schets-storyboard

Schets storyboard

In de video staat natuurlijk de zwangerschap en blijdschap omtrent de zwangerschap centraal. Door realistische beelden te creëren hebben wij herkenbaarheid getracht te scheppen voor de aanstaande ouders.

Dora-uitgewerkte-illustratie

Uitgewerkte illustratie

De illustratiestijl zit tegen het realisme aan. Voor ons als illustratoren is het tekenen van natuurgetrouwe verhoudingen in lichamen en andere objecten altijd even een leuke uitdaging. Wanneer je qua tekeningen schuurt aan de ‘echte wereld’, zijn oneffenheden beter zichtbaar. Illustraties van karakters moeten in dat geval aan alle kanten kloppen.

Solid Road

Voor Solid Road hebben wij een animatiefilm gemaakt die inzicht geeft in de door hen ontwikkelde tools. De animatiefilm is gemaakt in coproductie met Commit. De stijl van de video is bepaald aan de hand van de illustratiestijl die Solid Road reeds in gebruik had. Het was een leuke uitdaging om te kijken hoe we zo dicht mogelijk bij de illustraties van de tools van Solid Road konden aansluiten. Volgens ons zelf is dat heel aardig gelukt.

solid-road-animatie

Schets animatie

De ‘reis van de kaketoe’ stond centraal in de tools van Solid Road. Solid Road maakt tools voor vluchtelingen die geen verblijfsvergunning krijgen en daarom terug moeten naar hun land van herkomst. De kaketoe staat in hun verhaal symbool voor de reis van zijn ‘bos’ terug naar zijn ‘bos van herkomst’.

illustratie animatie

Illustratie animatie

Als je de animatievideo kijkt zie je de illustraties op en in de tools van Solid Road; De boekjes, kaarten en brochures. Dát zijn de ‘echte’/’eigen’ illustraties van Solid Road. Alles daaromheen hebben wij met onze animatiestudio geïllustreerd in aansluiting op de stijl van de illustraties óp die tools.

GGz Centraal

De zorgorganisatie GGz Centraal heeft ons bovenstaande zorganimatie laten maken. Het doel was om mensen (‘cliënten’) goed voorbereid naar hun psychodiagnostisch onderzoek te laten komen; Zorg dat je voorbereid bent! In de animatiefilm hebben wij ons er daarnaast op gericht dat mensen goed uitgerust op komen dagen en niet té gespannen zijn.

Er is ontzettend enthousiast gereageerd op de zorgvideo voor en door GGz medewerkers vanuit alle hoeken van zorgend Nederland. De video is op ons LinkedIn profiel alleen al een kleine vierduizend keer bekeken. Daarnaast is hij veelvuldig gedeeld en hebben een kleine 100 mensen de video ‘geliked’. Dat alles zonder betaalde promotie.

ggz-storyboard-schets

Schets storyboard

De GGz Centraal heeft natuurlijk meerdere zorglocaties. De locaties zien er allemaal verschillende uit. Om er voor te zorgen dat de illustratie voor alle medewerkers en cliënten herkenbaar bleef, hebben wij een neutrale schets gemaakt.

GGZ illustratie uitgewerkt

Uitgewerkte illustratie

De schets is uiteindelijk zeer veranderd tijdens het illustratieproces. Wij hebben namelijk een unieke en zeer herkenbare stijl neergezet voor de zorgvideo van de GGz. De kleuren komen overeen met de kleuren uit hun logo en de vormen en tekenstijl zijn geïnspireerd de schetsmatige beeldmerken uit de huisstijlgids van de GGz. Op die manier sluit de zorganimatie perfect aan op andere communicatie-uitingen van de GGz.

Happiness Lab

Hier zie je een bedrijfsanimatie die we met Fiks Film produceerden voor Happiness Lab. De animatie video geeft uitleg over de door Happiness Lab ontwikkelde geluksmonitor. Daarnaast krijg je met behulp van de animatie inzicht in motivaties om gebruik te maken van de monitor. Het Nijmeegse bedrijf had zelf reeds een illustratiestijl die zij ons aanleverden; ontwikkeld door een illustrator uit Nijmegen. Aan ons de taak om samen met deze Nijmeegse illustrator, Maikel Verkoelen, extra illustraties erbij te maken en deze zo neer te zetten dat ze geschikt waren voor het animatieproces.

Dank aan Maikel Verkoelen van StudioMik voor de samenwerking omtrent de illustraties.

originele illustratie

Illustratie door StudioMik

Voor deze video zijn illustraties aangeleverd door Maikel Verkoelen van StudioMik. Samen met Maikel hebben we gekeken hoe we de illustraties passend kregen voor de huisstijl van de opdrachtgever.

Er zit altijd een groot verschil tussen het ontwerpen van illustraties als ‘illustratie’ en het ontwerpen van illustraties voor ‘animatie’. Voor een animatie mogen illustraties namelijk vaak simpeler zijn qua opzet. De beweging brengt het tot leven.

uitgewerkte-illustratie-happiness-lab

Kleuraanpassing naar huisstijl

De kleurbepaling van illustraties is bepalend voor de sfeer van een video. Wanneer het om een web-video gaat, is het daarnaast belangrijk dat de kleur opgaat in de web-omgeving waarin de video geplaatst wordt. Soms wordt er dan gekozen voor een meer corporate kleurenpalet, zoals je hier ziet.

Zorroo

Voor de zorggroep Zorroo hebben wij een zorganimatie geproduceerd die de eindgebruiker inzicht geeft in de nieuwe werkwijze van de organisatie. Voor een zorgorganisatie is het van groot belang dat ze complete en correcte informatie van hun cliënten of patiënten bezitten. De animatiefilm legt uit op welke manier de zorggroep dat doet.

Zorggroep schets

Zorggroep Zorroo schets

Voor Zorroo was het belangrijk om een verscheidenheid te laten zien in de karakters. Op die manier proberen we zo veel mogelijk groepen te betrekken en zo min mogelijk groepen buiten te sluiten. Een zorggroep als Zorroo biedt namelijk zorg voor iederéén.

Zorggroep illustratie

Zorggroep Zorroo illustratie

In de illustratie is daarom rekening gehouden met huidskleur, leeftijd, uitstraling en ga zo maar door. Het paars dat je ziet terugkomen is de huisstijlkleur van Zorroo en daarom prominent aanwezig.

Gemeente Nijmegen

Voor het project ‘financieel expert in de wijk’ hebben wij in samenwerking met de gemeente Nijmegen een uitleganimatie mogen maken. De video is gericht op de ‘hulpverleners’. Het is namelijk zeer belangrijk dat – wanneer hulpverleners vermoeden dat er problemen zijn bij hun ‘klant’  of ‘patiënt’ – hulpverleners de juiste weg weten te vinden naar de financieel experts in de regio.

schets-storyboard-Gemeente-Nijmegen

Schets storyboard

Het grootste struikelblok in dit project was; ‘Hoe beelden we de juiste emotie van de karakters uit?’. We wilden de karakters zichtbaar laten balen, maar de opdrachtgever verwachtte dat dit subtiel in beeld werd gebracht.

schets-storyboard-Gemeente-Nijmegen

Uitgewerkte illustratie

Door handgebaren en de gezichtsuitdrukking van het karakter hebben wij op een subtiele manier de pijn van ons hoofdpersoon in beeld gebracht. De uitgewerkte illustratie is daarnaast opgemaakt in de kleuren van de organisatie.

Nuchter

Nuchter is een organisatie die controleert of instanties de leeftijdsgrenzen op alcohol en tabak op de juiste manier naleven. Daarvoor maken zij gebruik van mystery shoppers. Om deze shoppers te werven, lieten zij door Fiks Film een animatie video maken. De video speelt onder andere in op de weerstanden en motivaties van de jongeren om deel te nemen als mystery shopper.

nuchter-schets-storyboard

Storyboard schets

Uitgangspunten voor de video waren; Vrolijk doch stoer, opvallend met een uniek karakter en bovenal helder en onderhoudend. In de schetsen hebben wij hier de eerste aanzet toe gegeven.

nuchter-uitgewerkte-illustratie

Uitgewerkte illustratie

In de uitgewerkte illustratie zie je hoe de karakters en omgeving op een zeer unieke en interessante manier zijn vormgegeven.

Storyboard schets Nuchter

Storyboard schets 2

Uitgewerkte illustratie

Uitgewerkte illustratie 2

Hiway

Hiway is een bedrijf dat zich heeft gericht op de cryptomarkt. Middels verschillende Block chain technieken weten zij op een zeer effectieve en kosten efficiënte manier mensen aan elkaar te koppelen.

Instructies storyboard

Instructies storyboard

Hiway heeft Fiks Film voorzien van een volledig uitgewerkt storyboard met instructies. Aan ons de taak om van deze simpele iconische illustraties toch een hele toffe animatie te maken.

uitgewerkte-illustratie-hiway

Uitgewerkte illustratie

Na wat sparren hebben wij de meeste illustraties nog wat aangescherpt, zodat deze de animatie beter passen. Het was enorm leuk om deze samenwerking aan te gaan. De opdrachtgever had goede en creatieve input, welke de video naar een hoger niveau heeft getild.

Jex

Voor het Rotterdamse bedrijf Jex hebben wij een uitleganimatie mogen produceren. Jex heeft een nieuw online platform ontwikkeld waarin werknemers op een slimme manier worden gematcht met werkgevers. Het unieke systeem wordt in de uitlegvideo uiteengezet. Daarnaast is ervoor gekozen om naast uitleg ook een stukje branding (of sales) toe te voegen. Daarmee is de toon van de video commercieel, maar de algemene boodschap informerend.

Jex animatie schets

Schets Erasmusbrug Jex

Als echte Rotterdamse Startup kun je natuurlijk niet anders dan je trots delen op jouw stadje. Dat hebben wij doorvertaald in de video door bijvoorbeeld dee Erasmusbrug te verwerken in de animatievideo. Deze schets uit het storyboard van Jex was al aardig in de richting van de definitieve animatiestijl.

Jex Illustratie

Illustratie Erasmusbrug Jex-animatie

De uiteindelijke animatiestijl voor Jex is gebaseerd op hun logo. Dat houdt in een strak design, enigszins ‘flat design’, en een minimaal kleurgebruik. Het roze is een mooie warme basiskleur voor de achtergronden, maar moet secuur gebruikt worden. Het gevaar is namelijk dat een video anders te vrouwelijk wordt of te veel ‘knalt’. Door het roze te combineren met de grijstinten is er een stoere en corporate stijl neergezet.

Brainblocks

Brainblocks is een veel gebruikte therapievorm in het zorglandschap. Aan ons de taak om in 2 minuten uit te leggen waarom je als therapeut gebruikt moet willen maken van Brainblocks. De therapievorm oogt heel simpel, maar je hebt als zorgmedewerker wel degelijk achtergrondkennis nodig om het goed toe te kunnen passen. Het is niet ‘zomaar spelen met blokken’. Je moet namelijk cliënten kunnen stimuleren en begrijpen, zonder daarin te sturen.

Schets uitgewerkt Brainblocks animatie

Uitgewerkte schets

Voor de animatie hadden wij bedacht dat de cliënten daadwerkelijk hun ‘hersenspinsels’ uit hun hoofd halen en op papier leggen. Het leuke van animatieproducties is dat je nét dat beetje creatiever kan zijn in vergelijking met ‘live video’.

Illustratie-uitgewerkt-Brainblocks

Uitgewerkte illustratie

De uiteindelijke animatiestijl was een zoektocht. We zijn verschillende wegen ingeslagen om er uiteindelijk samen met de opdrachtgever achter te komen dat we dicht bij de schetsstijl moesten blijven. Deze relatief ‘uitgeklede’ stijl legt namelijk de focus op de handelingen tussen therapeut en cliënt.

Stijlopzet-Brainblocks-animatie

De eerste stijlopzet

De eerste stijlopzet was dynamisch en kleurrijk. Voor het doel van de opdrachtgever bleek de stijl niet passend. We moesten gaan voor ‘simpel en doeltreffend’.

Stijlopzet-Brainblocks-animatie-2

De tweede stijlopzet

De tweede stijlopzet was al meer in de goede richting. Vanaf deze stijl zijn we verder gaan ontwikkelen om uiteindelijk bij de ‘final’ animatiestijl uit te komen.

Gemeente Ede

Voor de gemeente Ede produceerden wij een uitlegvideo die inzicht geeft in hun nieuwe ‘Energie-WEB’. Na een korte briefing over hun nieuwe manier van omgaan met duurzame energie, was het aan onze animatiestudio de taak om het proces helder in beeld te brengen. We hebben flink gestoeid om er een logisch uitziende info-grafische weergave van te maken. Naar mening van de opdrachtgever hebben wij ‘de klus ontzettend goed geklaard’.

Schets-Gemeente-Ede

Schets storyboard

Ten behoeve van een mooi inzichtelijk energie-proces hebben wij ervoor gekozen om het zo ‘simpel mogelijk’ op te bouwen. We hebben alle rompslomp weggefilterd en het proces volledig uitgekleed tot de kern. Op die manier konden we rechts van de gemeenten het ‘oude energiesysteem’ weergeven en links het nieuwe systeem met slechts 6 heldere afbeeldingen.

Illustratie uitgewerkt

Uitgewerkte illustratie

De stijl van de video hebben wij ook zeer ‘clean’ gehouden. We wilden zo min mogelijk afleiding en zo veel mogelijk focus op de belangrijke details van de video. Op die manier focussen we de aandacht van de kijker op de zaken die écht belangrijk zijn.

Gemeente Ede

Veel jongeren hebben moeite met sparen óf geven meer geld uit dan ze hebben. Dat kan leiden tot schulden. Om jongeren voor te bereiden op de keuzes die ze moeten maken wanneer zij 18+ zijn, heeft gemeente Ede een video laten maken die de jongeren moet prikkelen om op zoek te gaan naar meer informatie op de website van de gemeente Ede.

Gemeente Ede Schets Schulden

Gemeente Ede Schets Schulden

In bijgaande schets zie je een sneak peak in onze manier van storyboarden. Om de opdrachtgever inzicht te geven in wat zij kunnen verwachten, doorlopen we de ‘schetsfase’. Hierin werken we de beelden van de animatiefilm alvast schetsmatig uit.

Gemeente Ede Illustratie Schulden

Gemeente Ede Illustratie Schulden

De fase die wij doorlopen ná de schetsfase is de illustratiefase. Hierin krijgt de opdrachtgever al een zeer goed beeld van de hele look&feel van de animatie video. Hierboven zie je een voorbeeld van één illustratie die we middels een ‘geïllustreerd storyboard’ tonen aan de opdrachtgever.

Drift Festival Nijmegen

Het festival Drift om te dansen uit Nijmegen heeft in 2019 voor het eerst een ‘live podium’ neergezet. Voor dit podium zijn artiesten van over de hele wereld uitgenodigd. Ter promotie van het podium hebben wij met Fiks Film een driedelige animatieserie mogen maken. De stijl is een mix van foto, illustratie en natuurlijk beweging.

Schets Storyboard 4

Schets Storyboard

We gaan de ruimte in voor deze derde productie van Drift Nijmegen. De artiest is een ware pionier met bijna buitenaardse talenten. Al jaren bepaald hij de richting van zijn stroming en velen volgen hem.

Uitgewerkte illustratie

Uitgewerkte illustratie

Er is gekozen voor ouderwetse tekenstijlen gecombineerd met foto en illustratie, omdat deze betreffende muzikale grootmacht al jaren (ouderwetse tekenstijl) meegaat. Nog steeds staat hij onvermoeid als pionier (ontdekkingsreiziger/astronaut) vooraan als het gaat om ontwikkelingen.

Huisartsenpraktijk

Voor verschillende huisartsenpraktijken in Nijmegen en omstreken produceerde wij deze korte zorganimatie. De uitlegvideo geeft patiënten inzicht in de nieuwe maatregelen die zorgpraktijken hebben genomen met betrekking tot COVID-19. De corona crisis vraagt om een nieuwe werkwijze van zowel huisarts als patiënt. Om de crisis gezond door te komen moeten we rekening houden met elkaar.

Omdat het voor zorgorganisaties tijdens de crisis belangrijk was om op zeer korte termijn nieuwe en heldere communicatiemiddelen in te kunnen zetten, hebben wij de video in een kleine twee weken geproduceerd. Wij denken dat het een persoonlijk record is.

Huisartsenpraktijk Schets

Schets

Iedereen houdt van katten! Dat zien we aan het internet. Katten zijn ware eye-catchers (CATchers). Dat is dan ook de reden dat wij in onze animatie video’s, waar mogelijk, katten invoegen. Een kat geeft een gevoel van herkenning en huiselijkheid. Door dat gevoel zullen kijkers eerder geneigd zijn zich te verplaatsen in een video.

Uitgewerkte illustratie

Uitgewerkte illustratie

Bij het ontwerpen van de stijl voor de zorgvideo voor de huisartsenpraktijken hebben we voornamelijk rekening gehouden met de toegankelijkheid van de vormen en kleuren. Doordat corona een beladen onderwerp is en de anderhalve-meter-samenleving eveneens, wilde we een enigszins positieve toon zetten met de stijl. De zomerse kleuren en ronde vormen moeten daaraan bijdragen.

Zoever

Zoever(s) heeft ons ingeschakeld om hun app door middel van een explainer in de markt te zetten. Daarnaast hebben wij de volledige look and feel zelf mogen invullen. De tagline ‘Zoever, charge yourself’ is door ons ontwikkeld. Werkgevers die de app en bijbehorende e-bikes afnemen, stellen hun medewerkers in staat om zichzelf op te laden tijdens het reizen. Zoever richt zich op de regio Arnhem Nijmegen.

schets-storyboard-Zoever

Schets storyboard

Ten behoeve van de animatie is een stijl neergezet met een duurzaam karakter. De schetsen leggen daar de basis voor. De kleuren maken het af.

uitgewerkte-illustratie-Zoever

Uitgewerkte illustratie

De grondkleuren van de huisstijl van Zoever zijn hier gebruikt in combinatie met een mooie groentint. De groentint dient uiteraard het duurzame karakter van de video.

ROC Nijmegen

Voor het ROC Nijmegen hebben wij middels voor de afdeling pedagogiek een animatie video gemaakt die alle betrokkenen (stagiaires, begeleiders, ouders, et cetera) inzicht geeft in de opleiding. Wat te verwachten? En waarom is deze Nijmeegse variant van pedagogiek zo uniek?

Schets-storyboard-ROC

Schets storyboard

Bij projecten met een hele scherpe deadline moet je af en toe wat flexibel optreden. De snelle doorloop van de productie heeft ertoe geleidt dat wij noodgedwongen besloten wat minder tijd te steken in de schetsen en meer in de illustraties.

uitgewerkte-illustratie-ROC

Uitgewerkte illustratie

De oranje kleur is hét kenmerk van deze scholengemeenschap. ROC Nijmegen (voortgezet onderwijs) hebben we dan ook geadviseerd om de stijl heel strak en schoon te houden met betrekking tot het kleurgebruik. De medewerkers van de school vonden dit een prachtig idee.

Cheapassbikes.nl

De animatie heeft binnen een kleine 2 weken al 120.000 views behaald op Instagram. Facebook liet vergelijkbare resultaten zien.

Voor Cheapassbikes.nl produceerden wij een animatie die inzicht geeft in de unieke waarde van het bedrijf. Duurzaam, betaalbaar én betrouwbaar. Het kan allemaal, mits je de juiste ingrediënten hebt. De animatiefilm heeft een wervende houding ten opzichte van zijn kijkers. Door een helder en overzichtelijk inzicht in het bestelproces te bieden, verklein je de weerstand van mensen tegen het aanschaffen van een fiets bij Cheapassbikes.nl. Ze maken het namelijk zo ontzettend makkelijk dat je alleen nog maar achter de laptop hoeft te kruipen om de volgende dag al een fiets voor de deur te hebben.

Schets storyboard cheapassbikes

Schets storyboard 1

Voor de video was het enerzijds van belang het bouwproces van de fietsen in beeld te brengen en anderzijds de webshop en het bestelproces. In de film hebben wij een website geïllustreerd die de diversiteit aan fietsen in beeld brengt.

Schets storyboard 2

Een andere vraag van de opdrachtgever was het in beeld brengen van de CEO van het bedrijf. Hier zie je een schets van de CEO.

Uitgewerkte illustratie cheapassbikes.nl

Uitgewerkte illustratie 1

Het verschil in fietsen is hier illustratief duidelijk gemaakt. Dit zijn voor ons leuke illustraties, omdat we onze creativiteit kunnen botvieren op de verschillende fietsmodellen.

Uitgewerkte illustratie cheapassbikes.nl

Uitgewerkte illustratie 2

De CEO van het bedrijf is een vervend rugbyspeler. Vandaar de proporties van zijn postuur. Natuurlijk is dit een animatiekarakter en geen foto, maar er is wel degelijk rekening gehouden met de verschillende uiterlijke kenmerken van de CEO van cheapassbikes.nl.

AXP Amsterdam

AXP, ofwel Extreme Air Products, heeft hét unieke filtersysteem bedacht om rookruimtes rookvrij te maken. Door hun gepatenteerde technologie kunnen zij als geen ander een ruimte ontzien van rook en andere luchtdeeltjes; Goed voor de roker en zeker voor zijn of haar omgeving.

Voor AXP hebben wij uitzonderlijk veel tijd gestoken in het vinden van de juiste stijl. De doelgroep was zeer divers, namelijk van directieleden van bedrijven uit Qatar tot aan Nederlandse inkopers. Dat betekent dat de beelden zo min mogelijk culturele invloeden mogen uitstralen. Niemand kan helemaal zonder culturele invloed ontwerpen, daarom hebben wij gekozen voor een zeer zakelijke en ‘uitgeklede stijl’ voor de AXP video.

Stijlopzet-voor-AXP

Stijlopzet 1

Stijlopzet 1 is een isometrische stijl die het kantoor van een kleine start-up in beeld brengt. We hebben hier minimaal kleurgebruik toegepast en een laag detail niveau bewerkstelligd.

Stijlopzet-2-AXP

Stijlopzet 2

Stijlopzet 2 is eveneens isometrisch (net als stijlen 3 en 4). Hier hebben wij proberen aan te sluiten op nostalgische gevoelens. De stijl heeft de uitstraling van de videogames die in de jaren 90 heel populair waren.

Stijlopzet-3-axp

Stijlopzet 3

Deze uitgewerkte scene sluit aan bij ‘stijlopzet 2’. Een stad is bijna niet in te beelden zonder culturele invloeden. Door de gebouwen erg zakelijk en kaal te houden, hebben we toch geprobeerd de doorsnee stad te creëren.

Stijlopzet-4-axp

Stijlopzet 4

De vierde stijlopzet heeft de meest ‘moderne’ uitstraling. Voor deze stijlopzet hebben wij een middenweg van het nostalgische isometrische ontwerp en een meer moderne stijl waarin we met gradients en transparantie spelen.

Bookmatch

Dé online marktplaats voor tweedehands studieboeken; Veilig, betaalbaar en goedkoop. De stijl die wij hebben neergezet voor Bookmatch is gebaseerd op het product dat zij ‘verhandelen’; Boeken. Door met papier en karton te werken, sluiten wij aan bij twee thema’s die Bookmatch maken wie zij zijn; Boeken en duurzaamheid.

Storyboard-schets

Schets storyboard

Voor Bookmatch begonnen we de schetsen met als uitgangspunt een 2D animatiefilm. Na wat heen en weer sparren, bleek dat een 3D animatie opgebouwd uit (papier-) lagen beter aansloot bij de dienst en het product van de opdrachtgever. De schetsen hebben wij vervolgens omgezet in 3D uitgewerkte illustraties.

Uitgewerkte illustratie

3D uitgewerkte illustratie

De 2D schetsen hebben wij als uitgangspunt genomen voor de in lagen opgebouwde illustraties. Tot onze verbazing was dit erg goed te doen. De kleuren die je in deze illustratie terugziet zijn niet de kleuren die je in de uiteindelijke film terugziet. In een later stadium (tijdens de animatiefase) van het proces hebben we er samen met de klant toch voor gekozen lichtere kleuren te gebruiken.

Janssen Riotech

Janssen Riotech is een bedrijf uit Limburg dat zijn klanten helpt bij het veilig en deskundig afsluiten van rioleringen, wanneer er in of erachter gewerkt moet worden. Janssen Riotech is zeer deskundig, flexibel en ondersteunend. De animatie geeft inzicht in wat er goed én wat er fout kan gaan wij het afsluiten van een riolering.

Schets storyboard

Schets storyboard

Verschillende scenes in de video hadden een technische aard. Het was hier en daar even zoeken, maar uiteindelijk met een goede communicatie vanuit onze opdrachtgever is alles netjes en strak uitgewerkt. Het is namelijk veel lastiger om een complexe boodschap in simpele en klare taal neer te zetten dan om het in een complex verhaal te gieten.

Uitgewerkte illustratie

Uitgewerkte illustratie

De illustratiestijl maakt gebruik van de kleuren van Janssen Riotech. Simpele vormen zijn de basis van een strakke en zakelijke stijl. Toch doet de videostijl toegankelijk aan door het gebruik van vriendelijke karakters.

Dance4life Amsterdam

Voor dance4life maken wij met Fiks Film animatie video’s voor een gereduceerd tarief. Wij zijn partner van dance4life, omdat wij inzien hoe belangrijk het is dat kinderen en mensen van over de hele wereld een goede seksuele gezondheid hebben. Dance4life zet de animaties in om hun boodschap te versterken. De impact van hun communicatie wordt daarmee een stuk groter. Zij werken onder andere ook op scholen.

Voorgestelde-stijlopzet

Eerste stijlopzet

Voor opdrachtgevers maken wij een flinke tocht opzoek naar de juiste stijl. Wij doen over het algemeen drie voorstellen. Mocht daar nog niet de juiste stijl tussen zitten, gaan we vaak om de tafel om te kijken wat er ontbreekt. Echter, schieten we 9 op de 10 keer direct raak.

iconische-illustratie-dance4life

Uiteindelijke illustratiestijl

In het geval van de Amsterdamse NGO dance4life hebben we uiteindelijk de animatiestijl exact laten aansluiten op een reeds bestaande huisstijl. Dance4life maakt zelf gebruik van een ‘bold’ communicatiestijl; Geen poespas. Dat zie je ook terug in de iconen die zij gebruiken. Toen we eraan begonnen, leek het een hele opgave; Hoe maak je met alleen iconen een volwaardige animatievideo? Al gauw bleek dat helemaal niet zo moeilijk te zijn!

Isenvi

Isenvi heeft ons een productanimatie laten maken die inzicht geeft in de voordelen van hun pannen. De pannen die zij maken hebben een keramische anti-aanbaklaag. Daarnaast is bij het maakproces en verzendproces rekening gehouden met duurzaamheid. In de animatie hebben wij ‘de pan’ centraal gezet. Niets meer, niets minder.

Isenvi Animatie schets

Isenvi Animatie schets

Voor Isenvi hebben wij schetsen gemaakt en een videoconcept, waarin de pan centraal staat. Gedurende de hele video is de pan hét middelpunt van de aandacht. Dat idee is erop gebaseerd dat in de meeste huishoudens en keukens de pan eveneens centraal staat, maar daar misschien zeker ook voor beloond mag worden. We geven de pan de plaats die hij verdiend!

Isenvi Illustratiestijl

De Isenvi illustratiestijl

Van de video moet je zin krijgen om te gaan koken. Daarom komen er tijdens de video een aantal lekkernijen voorbij ondersteund door kruiden en andere smaakmakers. Daarnaast hebben we er rekening mee gehouden dat niet iedere doelgroep dezelfde kookstijl. Daarom schiet de inhoud van de pan in de video van pannenkoek naar zal en van gebakken ei naar cordon bleu.

Univé

Binnen Univé werden verschillende afdelingen samengevoegd en beoogt op een meer constructieve en voortvarende manier samen te werken. De animatie geeft inzicht van de do’s en don’ts met betrekking tot een effectieve samenwerking aan de hand van een metafoor die vaker binnen het bedrijf gebruikt wordt. Univé is een bedrijf dat is ontstaan op het platteland en een prachtige toekomst tegemoet vaart.

Schets storyboard Univé

Storyboard schets

Lang, lang gelden is Univé begonnen als een initiatief van boerderijen in een bepaalde stad of bepaald dorp. Vanuit daar zijn ze uitgegroeid. De basis van de schetsen is dan ook gelegd met in ons achterhoofd de identiteit en ontstaansgeschiedenis van het bedrijf.

Univé in stijl

Uitgewerkte illustratie

Omdat het een motivational video betreft hebben wij gekozen voor knallende kleuren. Naast dat de kleuren aansluiten bij de velle kleuren van Univé zijn eigen huisstijl, zorgen ze er ook voor dat mensen op een activerende manier worden aangesproken door de illustraties.

Gemeente Nijmegen

De Gemeente Nijmegen laat regelmatig animatie video’s produceren door Fiks Film. Deze video is ingezet op sociale media om op een relatief laagdrempelige manier de inwoners te bereiken. De video werft inwoners voor deelname aan de ‘raad’. Inspraak van inwoners is zeer gewenst door de Nijmeegse raad. Inwoners weten als geen ander wat er speelt.

karakterkeuze-Gemeente-Nijmegen

Karakterkeuze

Voor het karakterontwerp van een video zetten we een inspiratiesessie op. We werken meerdere ideeën uit. Vervolgens worden deze ideeën teruggebracht naar één perfect ontwerp.

Uitwerking-illustratie-gemeente-nijmegen

Uitgewerkte illustratie

Die karakters plaatsen wij vervolgens in verschillende omgevingen. Samen vormen deze twee de illustraties van het storyboard. In het storyboard ziet een opdrachtgever hoe de teksten aansluiten op de uitgewerkte illustraties.

Expert in Branding

Voor Expert in Branding – Drive x Deal is een uitleganimatie gemaakt over de motivaties en werkwijze van het bedrijf. Waarom zou je meedoen aan Drive x Deal? En ook niet onbelangrijk, hoe doe je mee met Drive X Deal? De animatie geeft in 60 seconden heel helder het antwoord op deze vragen.

Stijlopzet-Expert-in-branding

Stijlelementen animatiefilm

Voor een animatiefilm maken wij vaak eerst een aantal stijlelementen. Op die manier bewaken wij dat de elementen samen een geheel blijven vormen. Ook communiceren wij dit met de opdrachtgever.

Scene-expert-in-branding

Uitgewerkte illustratie

In iedere scene is het elke keer opnieuw de vraag waar de focus komt te liggen. Ondanks het minimale kleurgebruik in deze video en met behulp van verschillen in ‘verzadiging’, is het toch gelukt om de aandacht van de kijker goed te leiden.

Cheapassbikes 2

Voor onze trouwe partner Cheapassbikes.nl maakten wij meerdere animatie video´s. De video´s geven inzicht in de manier waarop Cheapassbikes bijdraagt aan een duurzame en circulaire samenleving. In tegenstelling tot veel van hun concurrenten (bijvoorbeeld Swapfiets; te herkennen aan de blauwe band in de video) draagt Cheapassbikes niet bij aan het uitputten van de wereld.

Cheapassbikes-schets-storyboard

Schets storyboard

Over het algemeen willen we in de video een aantal elementen terug laten komen. Enerzijds willen we het gemak (en genot) van het aanschaffen van een fiets van Cheapassbikes in beeld brengen (links in de schets). We willen ook laten zien dat ‘de fabriek van het Westen’ (Azië) niet verder onder druk komt te staan doordat de CAB (CheapAssBikes) fietsen binnen Europa worden geproduceerd/gerefurbished (midden in de schets). Ook willen we laten zien dat CAB bijdraagt aan een circulaire economie (rechts in beeld).

Cheapassbikes-illustratie

Geïllustreerde scene

De stijl van de uitleganimatie is doorgevoerd vanuit de eerste productie voor CAB. De stijl is gebaseerd op hun huisstijlkleuren. Daarnaast hebben we gezorgd voor unieke karakters. Het spelen met verhoudingen is een (al even gaande) trend in de designwereld die ons inziens zorgt voor veel creatieve en unieke content.

Animatiefilmpje Super Mario

Biografie van ondernemer

Deze video is gemaakt om de loopbaan van één van onze vaste partners in beeld te brengen. De betreffende partner heeft voor zijn verjaardag van zijn compagnon deze video ‘gekregen’.

We hebben bedacht om de carrièreloop van de partner te vertellen in een ‘mario-storyline’. Door gebruik te maken van de opzet van Super Mario, konden wij goed de verschillende hindernissen, gebeurtenissen en persoonlijke groei in beeld brengen. Om inzicht te bieden in de enorme loopbaan van de betreffende ondernemer; Krantenbezorger, oliebollenverkoper, suikerspin-kraam, kleiduif-schieten, laserquest, restaurant houder, luchtmacht, taxichauffeur, toezichthouder, et cetera. In het einde van de video brengen wij zijn huidige bedrijven in beeld.

Schets Animatiefilmpje mario

Schets storyboard

Voor het nadenken over de story-line van deze animatiefilm, moesten we anders te werk gaan. Je zit namelijk gebonden aan een bepaalde vorm. Het karakter blijft van links naar rechts lopen en zal verschillende hindernissen doormaken. Het was super om een keer binnen deze kaders na te denken over een beeldverhaal.

In de bovenstaande schets zie je één scene uit de video.

Illustratie Mario

Uitgewerkte illustratie

De schets hebben we omgezet in een ‘mario-stijl’. Bij de ontwikkeling van het mario-karakter hebben wij natuurlijk rekening gehouden met het uiterlijk van de ondernemer die centraal staat in de video.

Drift Festival Nijmegen

Voor het Nijmeegs festival Drift om te dansen maakten wij een animatie video waarin foto, illustratie, muziek en animatie gecombineerd worden. Daarbij moesten wij rekening houden met twee huisstijlen. De huisstijl van Drift zelf. Deze zie je terug in de gekleurde cirkels. En de huisstijl van het Rotterdamse festival Magia. Deze zie je terug in de combinatie van kleuren en het gebruik van foto’s en illustraties door elkaar.

Collage storyboard

Collage storyboard

Voor de schetsen van de festivalanimaties hebben wij voornamelijk collages gemaakt. De collages geven inzicht in de look en feel van de tijd waarin we de video’s willen laten afspelen.

Uitgewerkte illsutratie

Uitgewerkte illsutratie

De collages zijn uiteindelijk uitgewerkt tot een mooi geheel. De combinatie van illustratie en foto is hier mooi in terug te zien.

Elma Communicatie

Voor Elma Communicatie hebben wij een animatie video gemaakt waarin wij laten zien wáárom Elma doet wat zij doet, hóé zij dat doet, en wát zij dan precies doet. De brandanimatie is opgebouwd uit foto’s. Op die manier zorgen wij voor een persoonlijk, fris en uniek karakter van de video. Daarnaast heeft Elma zélf de voice-over ingesproken. Echt een natuurtalent, niet?

Elma communicaties schetsen

Schets Elma Communicatie

De schetsen van een eerste storyboard willen nog wel eens verschillen van de uiteindelijk gebruikte uitgewerkte illustraties (zie de illustratie hiernaast). Dat komt, doordat het hele animatieproces een proces van pingpongen is. Wij leveren iets op, de klant geeft feedback, wij passen de schetsen aan, de klant geeft feedback, et cetera.

Illustratie Elma Communicatie

Illustratie Elma Communicatie

De stijl voor Elma is gebaseerd op een combinatie van foto en illustratie. Door de beide manieren te combineren, krijgt de video een speels en persoonlijk karakter.

Werkbedrijf

Het werkbedrijf bemiddelt tussen werkzoekenden (mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt) en werkgevers. Over het algemeen bestaat de doelgroep van het werkbedrijf uit mensen met een lage SES. De illustraties en het script zijn zo gemaakt dat deze snel en makkelijk te begrijpen zijn. Tijdens het schrijven van de voice-over tekst is daarnaast rekening gehouden met een lager taalniveau (B1/A1).

Illustratievoorbeeld

Illustratievoorbeeld 1

Voor de doelgroep was het van belang dat wij exact in beeld brachten wat de voice-over vertelt. Op die manier versterken beeld en geluid elkaar maximaal. Animatie is hierin ingezet als dé manier om een moeilijk te bereiken doelgroep toch op een laagdrempelige en overzichtelijke manier informatie te verschaffen.

Illustratievoorbeeld

Illustratievoorbeeld 2

Omdat het bij de in beeld gebrachte ‘werkkostenregeling’ over geld gaat, zitten er zeker risico’s aan het hele verhaal. Je wilt niet dat door het onduidelijke verstrekken van informatie de doelgroep risicovolle beslissingen neemt. De eenvoud van de illustraties is daarmee de kracht van de video.

Jewel

Jewel heeft een animatie laten maken over hun nieuwe app. Deze app biedt vuilnismannen beter en meer autonoom inzicht in hun route. De animatie video laat zien hoe de chauffeur van de wagen – als het ware Pacman – door zijn route kan navigeren. Jewel zet de film in om zijn klanten inzicht te geven in de mogelijkheden van de app.

Jewel schets voor animatie

Voor Jewel was de uitstraling van de karakters van groot belang. Ze moesten in de eerste plaats herkenbaar zijn voor de doelgroep. Over het algemeen zijn het mannen van middelbare leeftijd met verschillende komaf. Om vervolgens de gender discussie uit de weg te gaan hebben we een vrouw in de rol van leidinggevende geplaatst. Dat zie je terug in de animatie video.

Jewel animatie laten maken

Jewel uitgewerkte illustratie

Jewel heeft ons een animatiestijl laten maken die frisheid uitstraalt en tegelijkertijd ‘een stoer karakter’ heeft. Daarnaast was het belangrijk om de luchtigheid te bewaren. Zoals je ziet, hebben wij een stoere truck neergezet, met vriendelijk ogende mannen en redelijke frisse kleurtinten.

Flexmeester

Voor Flexmeester hebben wij met onze Nijmeegse animatiestudio deze brandvideo gemaakt. De uitleganimatie geeft inzicht in de unieke eigenschappen van de vernieuwende software van Flexmeester. Het idee van de video is om de nieuwe software af te zetten tegen de traditionele en verouderde software en onpraktische manier van werken en vérwerken.

Schets-Flexmeester-brandvideo

Schets storyboard

De Flexmeester video is ingestoken op ‘simply does it’. Met vrij eenvoudige beelden en een mooie flow, brengen we de boodschap over. De keuze is voor deze simplistische benadering gemaakt, omdat het aansluit bij het idee van de software; Simpel en overzichtelijk in gebruik.

Flexmeesters-uitgewerkte-stijl

Uitgewerkte illustratie

De stijl van de video is net als de afbeeldingen erop gericht dat we op een heldere en krachtige manier de boodschap overbrengen. Bij sommige animatie video’s zit de kracht hem in de eenvoud. Wel wat het belangrijk om een moderne stijl neer te zetten. Daarom hebben wij gekozen voor een heel strak en minimalistisch design met minimaal kleurgebruik.

Graafschap College

Het Graafschap College heeft een nieuwe manier van studeren. Die manier communiceren zij graag met beeld en tekst; Een animatie video dus! Voor de productie van de animatiefilm kregen wij slechts een kleine 4 weken de tijd, waar een normale doorloop 6 tot 8 weken is. Hard werken dus!

Schets Graafschap

Schets Graafschap

Omdat de school, Graafschap Collega, een korte deadline had, hebben wij er in de video voor gekozen om de illustratie ‘clean’ en helder te houden. Op die manier is er weinig ruimte voor interpretatie en is de productie voor ons binnen de perken te houden.

Illustratie Graafschap

Illustratie Graafschap

Qua stijl hebben we er natuurlijk wel voor gekozen een unieke en jonge stijl neer te zetten. We willen tenslotte de jongeren bereiken en informeren. Die kijken níét naar een stoffig ‘heb ik al gezien’ videootje.

Grandcare

Grandcare heeft een animatie video laten maken die nieuw personeel inzicht biedt in de zorgorganisatie. Grandcare heeft – net als veel werkgevers in de zorgsector – moeite met het vinden van nieuw personeel. Een vacaturetekst schrijven is één ding. Zorgen dat iemand de vacature ziet of überhaupt bij jouw op jouw website beland is andere koek. Door de zorgvideo in te zetten op social media, probeert Grandcare potentieel personeel naar hun vacaturepagina te trekken.

Grandcare animatieschets

Grandcare animatieschets

Voor de video hebben wij gekozen voor een First Person Perspective. We kijken dus door de ogen van de (in dit geval geanimeerde) acteur. Daardoor zetten we de potentiële medewerker direct in de schoenen van de medewerker. We spreken de zorgmedewerker daarnaast ook direct aan in de film.

Animatie illustratie

Grandcare illustratie

Voor de stijl van de animatiefilm en illustraties werden we geacht om 1 op 1 de huisstijl van de opdrachtgever over te nemen. Dat is altijd een leuke uitdaging. Waar we normaal ook buiten de gebaande paden kunnen experimenteren, moesten we nu binnen de lijntjes excelleren. Wij hebben de stijl ons uiteindelijk eigen gemaakt. Vervolgens (in lijn met het First Person Perspective) hebben wij in de illustraties nog perspectief verwerkt. Het was erg uitdagend om het perspectief op de juiste manier toe te passen. Echter, na wat passen en meten is het gelukt!

GGD Gelderland Zuid

Voor het meerjarenplan van de GGD hebben wij een visualisatie gemaakt. Het was hierbij was de bedoeling dat allerlei verschillende onderdelen van het meerjarenplan van de GGD vertaald werden in beeld en animatie. Het plan dat de GGD voor de komende jaren had geschreven, besloeg enkele tientallen pagina’s. Het is vervolgens de taak aan ons als animatieproducenten om het te reduceren tot een tekst van een paar honderd woorden.

Schets storyboard 1

Schets storyboard 1

Voor de GGD hebben wij unieke karakters gecreëerd. Het doel was om het overdreven simpel en toch aansprekend te maken.

Schets storyboard 2

Schets storyboard 2

De tekenstijl is uiteindelijk bijna tegen het kinderlijke aan komen te zitten. Een overgroot deel van de doelgroep van de GGD zijn namelijk kinderen. Het is dus verweven met hun identiteit.

GGD

Voor de GGD Gelderland-Zuid (locatie Nijmegen) produceerden wij een miniserie van 6 animaties. De doelgroep van de serie is jongeren met een ‘praktische opleidingsachtergrond’. De video’s geven inzicht in hoe zij de pil het beste kunnen gebruiken.

Animatie scene

Tekst en iconen opzet

Voor de GGD moesten wij aansluiten op de huidige illustratiestijl uit een reeds bestaande flyer. De stijl was relatief simpel van opzet. De wens was dan ook vanuit de opdrachtgever om dat zo te houden. Daarnaast hebben wij de scripts en scenario’s aangeleverd gekregen door de opdrachtgever.

Animatie scene

Uitgewerkte scene

Aansluitend op de illustratiestijl van de GGD flyer hebben wij nog een aantal extra elementen moeten illustreren, bijvoorbeeld de ‘omgevingen’ waarin de scenes zich afspelen.

Bouwmensen

Ook voor presentaties en pitches zijn animaties dé manier om jouw publiek te overtuigen. Voor een campagne die is ontwikkeld voor Bouwmensen hebben wij deze ‘leader animatie’ gemaakt.

schets-storyboard-bouwmensen

Schets storyboard

Vies en dom in één illustratie gevangen. De niet bij elkaar passende sokken die boven de laarzen uitsteken. Daarnaast zie je het karakter in de modder staan. Deze illustratie hoort bij de volgende tekst: “De meeste mensen denken dat werken in de bouw vies en dom werk is.”

Uitgewerkte-illustratie-bouwmensen

Uitgewerkte illustratie

Voor de stijl hebben wij zoveel mogelijk gebruik gemaakt van strakke vormen. Hierdoor krijgt het beeld een relatief rustig aanzicht. Minimalistische stijlen werken soms zelfs beter dan de meest creatieve.