Een 3D animatie laten maken om jouw boodschap onder de aandacht te brengen? Ook dat doet onze animatiestudio graag. 3D animaties zijn een andere tak van sport ten opzichte van 2D animatievideo’s, maar daarom niet minder leuk of effectief!
Wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van 3D animatievideo’s? En hoe wordt zo’n 3D animatie eigenlijk gemaakt? Je leest het allemaal in de stukken hieronder.
Al sinds 1910 kan men 2D animaties bewonderen. De eerste 3D animatie werd daarentegen pas omtrent de jaren ´70 gepubliceerd. Je kunt de driedimensionale video’s zien als een opvolger van de old school 2D tekenfilms. Echter, kun je ze ook zien als een hele nieuwe stroming. Een andere naam voor deze stroming is Computer-Generated Imagery (CGI) of computeranimatie.
In de jaren ´80 werd de eerste 3D bioscoopfilm uitgebracht. De legendarische en baanbrekende film “Tron” was voor de jaren ’80 een ontzettende verademing. Tegenwoordig valt de film echter in het niets in vergelijking met re-makes van De Lion King en Het Jungle book.
Hieronder zet ik de belangrijkste verschillen tussen 2D en 3D animatie op een rij:
In principe is ieder verhaal geschikt voor een 3D animatie. Als je een 3D animatie wilt laten maken, zullen we samen een aantal stappen doorlopen. De meeste stappen zijn vergelijkbaar met het werkproces bij een 2D productie.
In de stukken hieronder lopen we kort door een aantal productiestappen heen. Laat ons jou meenemen van schets tot 3D video!
Voor de scriptfase gelden er weinig verschillen ten opzichte van een 2D animatieproductie. Echter, omdat een script nooit losstaat van de beelden van een video, houden we tijdens het schrijven van ‘de copy’ al wél rekening met de extra mogelijkheden van een 3D video.
Bij de storyboard-fase duiken we vervolgens verder de verhaallijn in. Welke objecten en karakters hebben we nodig? En hoe reageren die karakters op de gebeurtenissen die plaatsvinden? Ook wordt hier de eerste grove hand gelegd aan de look en feel van de video.
Het leuke van 3D video’s is dat je naar eigen keuze texturen kunt toevoegen aan bepaalde objecten of karakters. Daardoor kunnen ogenschijnlijk ‘droge’ beelden en objecten een zeer unieke en krachtige uitstraling krijgen.
Omdat we niet té veel in detail willen treden over de technieken achter 3D animaties, zullen we hier een aantal technische stappen samenvatten als ‘De finishing touch’.
In deze finishing touch gaan we onder andere riggen en belichten. Dat wil zeggen dat we een volgend stapje doen in het tot leven wekken van de karakters en objecten. De karakters en objecten gaan op een natuurlijke manier bewegen. Daarnaast zal de belichting zorgen voor een ‘realistische’ perceptie van de karakters en objecten.
Onze animatiestudio Fiks Film produceert zowel 2D als 3D animatiefilms. Dat doen wij met veel plezier en passie. Als je meer wilt weten over onze animatiestudio kun je even door onze website ‘surfen’. Daar vind je meer informatie over wie wij zijn en waar wij voor staan!